• First Top Stories

    Οι αλήθειες που θα πουν την Καθαρά Δευτέρα στα χωριά τους οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ

    ΣΥΡΙΖΑ


    Καθαρά Δευτέρα έρχεται, τριήμερο έχουμε, και οι βουλευτές ως είθισται θα πάνε στα χωριά τους και τις περιφέρειές τους να γιορτάσουν. Όμως για κάποιους το κλίμα δεν θα είναι καθόλου, μα καθόλου εορταστικό…

    Ο λόγος για τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των Ανεξάρτητων Ελλήνων, που μετά τα όσα συνέβησαν στο Eurogroup της Δευτέρας καλούνται να πείσουν τους ψηφοφόρους τους ότι αυτά που θα φέρει η κυβέρνηση στη Βουλή, δηλαδή η μείωση του αφορολογήτου και των συντάξεων από το 2019 και μετά, δεν είναι μία βαριά διαπραγματευτική ήττα για την ελληνική πλευρά, που ουσιαστικά υποχώρησε από όλες τις θέσεις της και αποδέχθηκε ό,τι τις υπέδειξαν οι δανειστές, αλλά ένας μεγάλος θρίαμβος της Ελλάδας. Με άλλα λόγια, καλούνται να κάνουν το μαύρο, άσπρο…

    Φυσικά, οι βουλευτές δεν θα πάνε… απροετοίμαστοι στα χωριά τους. Έχουν ήδη περάσει από τα απαραίτητα “φροντιστήρια”, και έχουν ήδη μάθει να απαγγέλλουν παπαγαλία το… μάθημα. Όπου μάθημα, το κυβερνητικό αφήγημα για το φαντασιακό success story της διαπραγμάτευσης και το πώς η κυβέρνηση τα έβαλε με τους… δράκους και βγήκε θριαμβεύτρια.

    Τι λέει λοιπόν αυτό το αφήγημα; Πάνω-κάτω τα εξής: δεν θα υπάρξει καμία επιβάρυνση άμεσα (πράγματι, αφού τα σκληρά μέτρα έρχονται από το 2019 και μετά), αλλά ακόμα και όταν έρθει αυτή η επιβάρυνση, θα υπάρχουν αντισταθμιστικά μέτρα με τη μορφή φοροαπαλλαγών που θα “εξουδετερώσουν” την επιβάρυνση αυτή (αν και εφόσον βέβαια επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι, ένας “αστερίσκος” στον οποίο τα κυβερνητικά στελέχη δεν αρέσκονται να αναφέρονται), όπως είναι η αντικατάσταση του ΕΝΦΙΑ από έναν άλλο φόρο στα ακίνητα, ο οποίος θα είναι μειωμένος κατά 35-40% και θα εξαιρούνται από αυτόν οι λιγότερο “προνομιούχοι” ιδιοκτήτες ακινήτων. Και σε αυτήν την περίπτωση, βέβαια, η κυβέρνηση αποφεύγει να επισημάνει πως τα αντισταθμιστικά μέτρα θα πρέπει πρώτα να εγκριθούν από τους δανειστές, και δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι ένας φόρος ακινήτων με τόσο μειωμένο στόχο εσόδων θα… ενθουσιάσει τους θεσμούς.

    Δεν είναι τυχαίο ότι βασικός “πρωταγωνιστής” στο κυβερνητικό αφήγημα είναι ο ΕΝΦΙΑ και η πρόθεση της κυβέρνησης να τον μειώσει: ο ΕΝΦΙΑ αποτέλεσε έναν από τους κυριότερους λόγους για την κατάρρευση της κυβέρνησης Σαμαρά και την ανάληψη της εξουσίας από τον ΣΥΡΙΖΑ, με την υπόσχεση ότι θα τον καταργούσε. Αν και επί ημερών ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ο ΕΝΦΙΑ όχι μόνο δεν καταργήθηκε, αλλά αντίθετα μονιμοποιήθηκε, στο μυαλό των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει πάντα αυτό το… μαράζι. Και βλέποντας στην Κουμουνδούρου τις δημοσκοπήσεις να πηγαίνουν όλο και χειρότερα, επιστρατεύουν και πάλι την υπόσχεση της κατάργησης του ΕΝΦΙΑ, αυτή τη φορά σε μία σαφώς πιο ρεαλιστική βάση, ελπίζοντας να… γλυκάνουν τους απογοητευμένους ψηφοφόρους τους.

    Τώρα, το αν την Καθαρά Δευτέρα οι ψηφοφόροι θα πειστούν για τα λεγόμενά τους ή θα τους φέρουν τη… λαγάνα στο κεφάλι, θα το δούμε.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Ήταν το Eurogroup o πολιτικός θάνατος του Τσακαλώτου;

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Απίστευτος Τρ. Μηταφίδης (ΣΥΡΙΖΑ): Περιγράφει τη Βενεζουέλα ως…παράδεισο (video)

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Επιμένει ο Τ. Πετρόπουλος: «Οι φορείς των ελ. επαγγελματιών συμφώνησαν ομόφωνα μαζί μου» (video)



    ΣΧΟΛΙΑ