• Οικονομία

    Αλέξης Τσίπρας: Δίνουμε εγγύηση 5,55 δισ. ευρώ στους δανειστές – Μείωση ΦΠΑ και 13η σύνταξη το 2019

    • NewsRoom


    Μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση στο 13%, μείωση του ΦΠΑ στην ενέργεια στο 6% και 13η σύνταξη ανακοίνωσε ο Αλέξης Τσίπρας από το Ζάππειο ως τα μέτρα που θα λάβει άμεσα, για το 2019, η κυβέρνησή του.

    Όπως ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας, το σχέδιο της κυβέρνησης βασίζεται στους κόπους του ελληνικού λαού. Στόχος είναι να γίνει η έξοδος από τα μνημόνια πιο ορατή στην καθημερινότητά του.

    Ο κ. Τσίπρας ανέφερε πως στην περασμένη ΔΕΘ παρουσίασε μια νέα οικονομική πολιτική καθώς η οικονομία έχει εδώ και τρία χρόνια ανάπτυξη και εξασφάλισε την φθηνότερη χρηματοδότηση από ποτέ μέσω αγορών. Παράλληλα υπερβαίνει κατά πολύ τους στόχους των προγραμμάτων.

    «Μέρος της κοινωνίας σήκωσε υπέρμετρα το βάρος της κρίσης και δεν έχει αισθανθεί τα αποτελέσματα της νέας πορείας. Ήρθε η ώρα να αρχίσει να δικαιώνεται η προσπάθεια του ελληνικού λαού».

    Εγγύηση 5,55 δισ. ευρώ – Έχουμε απόθεμα 31 δισ. ευρώ

    Όπως είπε υπάρχουν πάνω από 31 δισ. ευρώ απόθεμα ρευστότητας, πέραν της δυνατότητας να δανειζόμαστε από τις αγορές. Τα μισά είναι από το «μαξιλάρι» των δανειστών και τα υπόλοιπα από τους κόπους του λαού.

    «Αυτούς τους κόπους δεν θα τους ξοδέψουμε αλόγιστα αλλά και δεν θα τους αφήσουμε να λιμνάζουν», ανέφερε.

    Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, η κυβέρνηση αποφάσισε:

    * 3,6 δισ. να δοθούν για αποπληρωμή των ακριβών δανείων του ΔΝΤ. «Ξεπληρώνουμε γρηγορότερα το χρέος και εξοικονομούμε χρήματα από τους τόκους γιατί το επιτόκιο είναι ακριβό».

    * 11,5 δισ. ευρώ να αξιοποιηθούν για οριστική έξοδο από την κρίση.

    «Ανοίξαμε ειδικό λογαριασμό (escrow account) που θα καταθέσουμε 5,55 δισ. ευρώ. Αυτά τα χρήματα αντιστοιχούν στο 3% του ΑΕΠ και κατατίθενται ως επιπλέον εγγύηση έναντι των δανειστών για τα επόμενα τρία χρόνια, ως το 2022. Εγγύηση ότι θα πάρουν τα χρήματα που αναλογούν στο ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων 3,5% αλλά παράλληλα μας δίνεται δημοσιονομικός χώρος για μια νέα πολιτική», ανέφερε.

    Ο πρωθυπουργός εκτίμησε ότι το πακέτο που παρουσιάζει θα εξασφαλίσει υψηλότερη ανάπτυξη και έτσι θα πιάνεται το 3,5% του ΑΕΠ και δεν θα χρειαστεί να χρησιμοποιηθεί το ποσό του ειδικού λογαριασμού (έως ποσοστό 1% του ΑΕΠ).

    «Θα έχουμε τη δυνατότητα χωρίς να κινδυνεύει ούτε κατά ένα ευρώ ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% να μπορούμε να κάνουμε σχεδιασμούς για πλεονάσματα 2,5% του ΑΕΠ».

    Τα μέτρα του 2019

    Το οικονομικό επιτελείο έχει ετοιμάσει το εξής πακέτο θετικών μέτρων που χωρίζεται σε δύο μέρη.

    Αυτά που αφορούν το 2019 και θα εφαρμοστούν άμεσα κι αυτά που θα εφαρμοστούν το 2020 και θα συμπεριληφθούν στον προύπολογισμό του 2020 και όλα θα είναι μόνιμα, ανέφερε ο κ. Τσίπρας.

    Για το 2019, τα μέτρα που ανακοίνωσε ο κ. Τσίπρας είναι:

    • Μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση από το 24% στο 13%.
    • Την μετάταξη όλων των τροφίμων από το 24% στο 13%. Θα έχουν κόστος από τώρα 260 εκατομμύρια ευρώ.
    • Μείωση του ΦΠΑ στην ενέργεια από το 13% στον υπερ-εκπτωτικό συντελεστή του 6%.
    • Κατανομή στην λεγόμενη 13η σύνταξη συνολικού κόστους που αντιστοιχεί στο λεγόμενο δώρο Πάσχα δηλαδή στο μισό της μηνιαίας σύνταξης. Αυτό έχει κόστος 800 εκατομμύρια ευρώ.

    Για το 2020

    Παράλληλα, ο Αλέξης Τσίπρας υποσχέθηκε μια σειρά από μέτρα για το 2020 ύψους 1,3 δισ. ευρώ.

    • Κατάργηση από 1/1/2020, της εισφοράς αλληλεγγύης για εισοδήματα έως 20.000 ευρώ και μείωση της εισφορά για εισοδήματα άνω των 20.000 ευρώ.
    • Από 1/1/2020, αυξάνεται ο συντελεστής απόσβεσης επενδύσεων στο 150% για τις επιχειρήσεις, από το 100% που ήταν μέχρι πρότινος. Αφορά σε επενδύσεις πενταετίας σε όλους τους κλάδους. Επίσης μειώνεται ο φορολογικός συντελεστής των επιχειρήσεων και η μείωση το 2021 θα είναι ήδη στο 25%.
    • Επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών επιχειρήσεων σε 80% για εργοδότη και εργαζόμενο, για εργαζόμενους έως 25 ετών. Για τους νέους εργαζόμενους έως 29 ετών, η επιδότηση ορίζεται σε 25%.
    • Από 1/1/2020,μειώνεται ο μεσαίος συντελεστής του ΦΠΑστο 11% από 13%. «Σε αυτό το συντελεστή θα έχουμε ήδη από τώρα την εστίαση, το νερό, υπηρεσίες διαμονής σε ξενοδοχεία, οίκους ευγηρίας και πολλές άλλες υπηρεσίες. Σκοπός η μείωση των τιμών ειδών πρώτης ανάγκης και η τόνωση της κατανάλωσης», είπε ο κ. Τσίπρας.
    • Από 1/1/2020, λαμβάνουμε μέτρα για τα νησιά και τις ορεινές περιοχές. Επανέρχεται η μείωση tης φορολογίας εισοδήματος για νησιά έως 3.100 κατοίκους. Μείωση του ΕΝΦΙΑ σε νησιά με πληθυσμό έως 1.000 κατοίκους. Μείωση κόστους για το πετρέλαιο θέρμανσης για τις ορεινές ζώνες της χώρας [Α’ και Β’].
    • Από 1/1/2020,μειώνεται ο φόρος των συνεταιρισμών στο 10%, για όλους τους συνεταιρισμούς, ανεξαρτήτους κλάδου.
    • Από 1/1/2020, προχωράμε σε έκπτωση 10% του φορολογητέου εισοδήματος των συνεταιρισμένων αγροτών.
    • Από 1/1/2020, έρχεται η έκπτωση από το φορολογητέο εισόδημα όλων των τόκων στεγαστικών δανείων.

    Δεν θα υπάρξει μείωση του αφορολογήτου το 2020

    «Είναι δεδομένο ότι δεν θα υπάρξει μείωση του αφορολογήτου το 2020. Ήδη έχουμε καταθέσει στις Βρυξέλλες τον σχεδιασμό της κυβέρνησης για το 2020 χωρίς τη μείωση του αφορολογήτου”, δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και είπε ότι το σχέδιο τους είναι για λιγότερη λιτότητα και περισσότερη ανάπτυξη.

    Παράλληλα κατηγόρησε τον πρόεδρο της Ν.Δ. Κυριάκο Μητσοτάκη ότι είναι σαν να προσπαθεί να διαρρήξει ανοιχτές πόρτες όταν μιλάει για το ζήτημα της μείωσης του αφορολογήτου.

    Σχετικά με τα αναδρομικά των συνταξιούχων 

    Ερωτηθείς για τα αναδρομικά και τους συνταξιούχους και τι σχεδιασμό έχει η κυβέρνηση, ο Αλ. Τσίπρας είπε ότι αν τεθεί αυτό το θέμα, θα πρέπει να δώσουμε απαντήσεις και πως για να δοθούν θα πρέπει να υπάρξουν δικαστικές αποφάσεις και πως σε αυτή την περίπτωση η κυβέρνηση θα πράξει αυτό που θα της ορίσει ο νόμος.



    ΣΧΟΛΙΑ