• Πολιτική

    Αλ. Τσίπρας: Πυλώνας σταθερότητας η Ελλάδα στη μεταφορά ενεργειακών πόρων από την Αν. Μεσόγειο

    • NewsRoom

    Αλέξης Τσίπρας και Αμπντάλα Β’ της Ιορδανίας


    Ως ένα σημαντικό βήμα για την ενδυνάμωση της στρατηγικής για την ειρήνη και τη σταθερότητα  στην Ανατολική Μεσόγειο χαρακτήρισε ο Αλέξης Τσίπρας την 2η Τριμερή Συνάντηση Κορυφής μεταξύ της Ελλάδας, της Κύπρου και της Ιορδανίας, η οποία πραγματοποιείται στο Αμμάν.

    Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, ο οποίος συναντήθηκε με τον βασιλιά Αμπντάλα Β’ της Ιορδανίας , υπογράμμισε τον σταθεροποιητικό ρόλο που έχει αναλάβει η Ιορδανία στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Παράλληλα, παρατήρησε πως και οι τρεις χώρες που συμμετέχουν στη Σύνοδο έχουν να αντιμετωπίσουν κοινές προκλήσεις καθώς μοιράζονται τις ίδιες θέσεις αρχών.

    Η Ελλάδα και την Κύπρο, είπε ο κ. Τσίπρας, είναι οι πλησιέστερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην περιοχή, οι οποίες δέχονται τις επιπτώσεις από το μεταναστευτικό/προσφυγικό πρόβλημα. Για τον λόγο αυτό επισήμανε την ανάγκη κοινής αντιμετώπισης του μεταναστευτικού/προσφυγικού, ενώ κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ένωση να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις και να υπάρξει στήριξη στον λαό της Συρίας.

    Ο κ. Τσίπρας τόνισε την ανάγκη να διατηρηθεί το status quo των Αγίων Τόπων στην Ιερουσαλήμ και να προστατευθούν και οι Χριστιανοί και οι Μουσουλμάνοι. Επανέλαβε τη θέση για λύση στο μεσανατολικό με δύο κράτη, του Ισραήλ και των Παλαιστινίων.

    Στη διάρκεια της συνάντησης που είχε με τον βασιλιά της Ιορδανίας, Αμπντάλα Β΄, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο κ. Τσίπρας εξήρε τη συμβολή της Ιορδανίας και προσωπικά του βασιλιά στην αντιμετώπιση περιφερειακών προβλημάτων.

    Σημείωσε πως και ο ρόλος της Ελλάδας είναι σημαντικός, διότι αποτελεί πυλώνα σταθερότητας, στην ασφαλή μεταφορά ενεργειακών πόρων από την Ανατολική Μεσόγειο προς την Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Επίσης, είπε ότι η Ελλάδα μπορεί να παίξει τον ρόλο “γέφυρας” ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ιορδανία.

    Αναφέρθηκε στους ιστορικούς δεσμούς της Ελλάδας με την Ιορδανία και στις νέες ευκαιρίες οικονομικής συνεργασίας που ανοίγονται ιδιαίτερα στον κλάδο των κατασκευών.

    Από την πλευρά του ο  πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης είπε ότι η Τριμερής Σύνοδος αντανακλά τη σημασία που αποδίδουν οι τρεις χώρες στην εμβάθυνση της συνεργασίας τους προς όφελος των λαών τους, αλλά και της ευρύτερης περιοχής.

    Εξέφρασε τη δέσμευση για την από κοινού συνεργασία προς την επίτευξη ειρήνης, ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή και επισήμανε ότι είναι κοινή η πεποίθηση για επίτευξη πολιτικών λύσεων στη βάση του διεθνούς δικαίου, του σεβασμού της κυριαρχίας, της εδαφικής ακεραιότητας και της ανεξαρτησίας των κρατών, καθώς επίσης και των σχέσεων καλής γειτονίας.

    Η Ελλάδα, η Κύπρος και η Ιορδανία έχουν ίδιες θέσεις για την αντιμετώπιση των μεταναστευτικών/προσφυγικών ροών, που απαιτεί αλληλεγγύη και συλλογική ευθύνη, ενώ διαβεβαίωσε ότι η Κύπρος θα συνεχίσει να εργάζεται με τους Ευρωπαίους εταίρους της, ώστε η Ιορδανία να τύχει στήριξης τόσο σε πολιτικό όσο και σε οικονομικό επίπεδο, για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της προσφυγικής κρίσης, αλλά και για την ενίσχυση των σχέσεων μεταξύ ΕΕ-Ιορδανίας.

    Ο κ. Αναστασιάδης ευχαρίστησε την Ιορδανία για τη στάση αρχών που κρατά στο Κυπριακό.

    Ιδιαίτερη έμφαση στη διατήρηση του status quo των Αγίων Τόπων στην Ιερουσαλήμ έδωσε ο και βασιλιάς της Ιορδανίας Αμπντάλα Β΄. Τόνισε την ανάγκη να υπάρξει δέσμευση για την προστασία των δικαιωμάτων Χριστιανών και Μουσουλμάνων.

    Ο βασιλιάς καλωσόρισε τον κ. Τσίπρα και τον κ. Αναστασιάδη και αναφέρθηκε στους στενούς δεσμούς που συνδέουν τις τρεις χώρες. Ευχαρίστησε την Ελλάδα και την Κύπρο για τη βοήθεια που προσφέρουν και ως μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ αναφέρθηκε στους κοινούς στόχους για ειρήνη και σταθερότητα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

    Στο πλαίσιο της Συνόδου υπογράφτηκαν δύο τριμερή μνημόνια συνεργασίας στους τομείς της εκπαίδευσης και της προώθησης επενδύσεων.

    Τον Έλληνα πρωθυπουργό συνόδευαν ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος και οι υφυπουργοί Οικονομίας Στάθης Γιαννακίδης και Ψηφιακής Πολιτικής Λευτέρης Κρέτσος.



    ΣΧΟΛΙΑ