• Πολιτική

    Αυτοδυναμία της ΝΔ με ποσοστό πάνω από το 38% στις εθνικές κάλπες «βλέπουν» τα… στοιχήματα στο διαδίκτυο

    • Δημήτρης Κόκκορης

    Κυριάκος Μητσοτάκης


    Μετά τις εταιρείες δημοσκοπήσεων και οι εταιρείες στοιχημάτων δίνουν το «χρίσμα» του απόλυτου «φαβορί» στη Νέα Δημοκρατία, για την επικείμενη «μάχη» των εθνικών εκλογών.

    Όπως προβλέπει το «μενού» των προκαθορισμένων αποδόσεων, η Νέα Δημοκρατία είναι σε θέση να φτάσει στη νίκη με ποσοστό άνω του 38%, αφήνοντας τουλάχιστον 10,5 ποσοστιαίες μονάδες πίσω τον Σύριζα. Δίνοντας συνάμα την ευχέρεια στον Κυριάκο Μητσοτάκη να σχηματίσει αυτοδύναμη Κυβέρνηση, ακόμη και μέσα στις διαγραφόμενες συνθήκες της 7κομματικής Βουλής. Με την είσοδο δηλαδή των Κυριάκου Βελόπουλου και Γιάνη Βαρουφάκη…

    Αναμφίβολα, η τελική ετυμηγορία της κάλπης δεν εξαρτάται από αυτά που δείχνουν τα «γκάλοπ», ούτε φυσικά από το πώς έχουν διαρρυθμίσει το παιχνίδι των αποδόσεων οι μπουκμέικερς. Υπάρχει σειρά άλλων παραμέτρων που καθορίζουν τις αποφάσεις του εκλογικού σώματος. Οι διαθέσεις του οποίου μπορεί μεν να είναι ανιχνεύσιμες προτού να φτάσει μπροστά στην κάλπη, αλλά βεβαίως μόνο το εκλογικό αποτέλεσμα είναι εκείνο που καταδεικνύει επακριβώς την πραγματικότητα.

    Επί της ουσίας, εντελώς διακριτοί είναι και οι ρόλοι ανάμεσα στους δημοσκόπους και τις εταιρείες στοιχημάτων.

    Στην πρώτη περίπτωση, οι σφυγμομετρήσεις της κοινής γνώμης αποτελούν ένα είδος «φωτογραφίας της στιγμής», η οποία καταφανώς δεν εκείνη που… ορκίζει κυβέρνηση. Με την έννοια ότι δεν προδικάζει το εκλογικό αποτέλεσμα. Αν οι δημοσκόποι διαβάσουν σωστά ή λάθος τις προθέσεις των ψηφοφόρων, αυτό είναι κάτι που κρίνει την αξιοπιστία τους και μόνον.

    Στην περίπτωση των στοιχηματικών εταιρειών, τα πράγματα δεν είναι έτσι. Διότι εδώ, ένα λανθασμένο «σετ» αποδόσεων ακόμη και στα πολιτικά γεγονότα, μεταφράζεται σε χρήμα και συνεπώς σε ζημιές που μπορεί να επιφέρει.

    Οι στοιχηματικές εταιρείες, έχουν σαφώς ως οδηγό τους τις δημοσκοπήσεις, αλλά μετράνε και άλλα δεδομένα πριν καταλήξουν σε ένα «πολιτικό κουπόνι». Το οποίο κατά κανόνα παίρνει πολύ λιγότερα ποσά πονταρισμάτων, σε σύγκριση με τα ποδοσφαιρικά στοιχήματα. Άλλωστε, δεν προσφέρουν όλες οι στοιχηματικές εταιρείες του διαδικτύου, τη δυνατότητα στους πελάτες τους να παίξουν και με τα εκλογικά αποτελέσματα. Για παράδειγμα ο ΟΠΑΠ έχει επιλέξει να μην εμπλακεί στα στοιχήματα που άπτονται της πολιτικής. Σε αυτά τη θέση του οδηγού της αγοράς την έχει η «Stoiximan», η οποία εξακολουθεί να έχει τη δική της επιχειρηματική «ταυτότητα» και μετά από τη συμφωνία εξαγοράς από τον ΟΠΑΠ, του 51% των δραστηριοτήτων της σε Ελλάδα και Κύπρο.

    Τι ακριβώς παίζεται με τις εκλογικές αποδόσεις

    Υπό τις παρούσες συνθήκες, το στοίχημα της πρωτιάς της Νέας Δημοκρατίας στις εθνικές εκλογές που θα γίνουν στις 7 Ιουλίου παίζεται με απόδοση 1,005. Η απόδοση αυτή παραπέμπει σε πιθανότητες της τάξεως του… 99%.

    Από εκεί και πέρα, το να υπερισχύσει η ΝΔ με μια διαφορά άνω των 10,5 ποσοστιαίων από το Σύριζα έχει απόδοση 1,70. Αν δηλαδή ποντάρει κάποιος 100 ευρώ σε αυτήν την εκδοχή, τότε θα πάρει 170 ευρώ (70 ευρώ κέρδος) στην περίπτωση που όντως τα αποτελέσματα της κάλπης το επιβεβαιώσουν. Κάτι το οποίο ανάγεται σε πιθανότητες 55%.

    Από την άλλη πλευρά, η λιγότερη πιθανή εκδοχή να νικήσει η ΝΔ με διαφορά μικρότερη των 10,5 μονάδων προσφέρεται σε απόδοση 2,08 φορές επί του ποσού του πονταρίσματος.

    Η εκλογική νίκη της Νέας Δημοκρατίας με ποσοστό άνω του 38% είναι το στοιχηματικό «φαβορί» καθώς δίνει απόδοση 1,65, που μεταφράζεται σε πιθανότητες 56,3%.

    Αντίθετα, το να κερδίσει η ΝΔ με ποσοστό κάτω από το 38% δίνει απόδοση 2,15. Και όπως είναι φυσικό όσο μεγαλύτερες είναι οι προσφερόμενες αποδόσεις, τόσο… μικρότερες φαντάζουν οι πιθανότητες επιβεβαίωσης.

    Το «φαβορί» σημείο για το ποσοστό του Σύριζα είναι κάτω από το 26,5% (απόδοση στο 1,75) ενώ το ενδεχόμενο να κινηθεί πάνω από το 26,5% πληρώνει 2 φορές το ποσό που θα πονταριστεί.

    Η αυτοδυναμία είναι επίσης το «σούπερ φαβορί» καθώς έχει απόδοση μόλις στο 1,28 ,κάτι που σημαίνει ότι οι στοιχηματικές πιθανότητες να επιβεβαιωθεί εξακοντίζονται στο 73%. Λαμβανομένου υπόψη ότι το ενδεχόμενο να μην προκύψει αυτοδυναμία πληρώνει 3,5 φορές το ποσό που θα πονταριστεί…

    Επίσης, το να συγκεντρώσουν τα δύο κόμματα ποσοστό άνω του 64,5% αθροιστικά, είναι η επικρατέστερη εκδοχή με βάση πάντα τις προσφερόμενες στοιχηματικές αποδόσεις.

    Σε ότι αφορά τα υπόλοιπα κόμματα, τα «φαβορί» των αποδόσεων, θέλουν το ΚΙΝΑΛ να ξεπερνά το 7%, το ΚΚΕ να κινείται κάτω από το 5,5%, τη Χρυσή Αυγή να ξεπερνά το 4%, το ΜέΡΑ 25 του Βαρουφάκη να πηγαίνει πάνω από το 3,5% και την Ελληνική Λύση του Βελόπουλου να ξεπερνά το «φράγμα» του 3% και να μπαίνει στη Βουλή.

    Όλα αυτά βεβαίως είναι στοιχηματικές αποδόσεις και μόνον, χωρίς να προδικάζουν ότι θα συμβούν έτσι και στην κάλπη. Ειδικά αν ληφθεί υπόψη ότι ανάλογα με τα πονταρίσματα στα εκλογικά στοιχήματα, οι αποδόσεις πέφτουν όταν παίζονται σε αυτές μεγαλύτερα ποσά.

    Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το τι έγινε στις ευρωεκλογές του περασμένου Μαΐου. Σε αυτές λοιπόν, το «φαβορί» ενδεχόμενο ήταν να χάσει ο Σύριζα με διαφορά κάτω από 5,5 μονάδες, αλλά εν τέλει έχασε με περισσότερο.

    Σε ό,τι αφορά την εκλογική επίδοση της ΝΔ, επίσης αστόχησε η επικρατέστερη στοιχηματική εκδοχή να πάρει ποσοστό κάτω από το 31,5%, διότι έλαβε μεγαλύτερο…

    Πάντως αν τώρα κάποιος πάρει τοις μετρητοίς τις εκλογικές αποδόσεις στα στοιχήματα, τότε η νίκη της Νέας Δημοκρατίας μεταφράζεται σε 157 έδρες σε μια επτακομματική Βουλή….



    ΣΧΟΛΙΑ