• First Top Stories

    Αυτοαναιρείται ξανά η κυβέρνηση- Αιφνιδιαστικός νόμος καθιστά μακρά την παραμονή μεταναστών στα hotspot


    Μπορεί η κυβέρνηση να κάνει λόγο για ολιγόωρη παραμονή προσφύγων και μεταναστών που εισέρχονται παράνομα στη χώρα στα hotspot των νησιών, ωστόσο, βάσει του νομοσχεδίου που κατατέθηκε αιφνιδιαστικά το Σαββατοκύριακο προβλέπεται ότι μπορεί να μένουν εκεί έως και… 25 ημέρες.

    Στο άρθρο 9 του νομοσχεδίου περιγράφεται, ότι οι εισερχόμενοι στο hotspot θα τελούν «σε καθεστώς περιορισμού της ελευθερίας» μέχρι να ολοκληρωθούν οι απαραίτητες διαδικασίες: Καταγραφή στοιχείων, λήψη αποτυπωμάτων, εξακρίβωση ταυτότητας, ιατρικός έλεγχος, αίτηση ασύλου, παραπομπή σε διαδικασία επανεισδοχής ή απέλασης. Στο σημείο αυτό όμως σημειώνεται ότι αν ο χρόνος των τριών ημερών δεν φτάσει για να ολοκληρωθούν όλα όσα πρέπει, τότε ο διοικητής του Κέντρου μπορεί να παρατείνει το καθεστώς περιορισμού για 25 ημέρες.

    Εν τω μεταξύ έκρυθμη παραμένει η κατάσταση στην Κω, αλλά και στην Σίνδο της Θεσσαλονίκης, καθώς οι αντιδράσεις των κατοίκων πληθαίνουν, ενώ μέσα στο Σαββατοκύριακο σημειώθηκαν σοβαρά επεισόδια. Στην Κω έχουν καταφτάσει ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, αναγκάζοντας τον δήμαρχο του νησιού να ζητήσει με επιστολή του προς τον πρωθυπουργό την απόσυρσή τους, καθώς όπως αναφέρει, «θα θρηνήσουμε θύματα». Με την πρωτοβουλία αυτή εκτόνωσης της κατάστασης ο Γιώργος Κυρίτσης ζητά ταυτόχρονα να ανακληθεί η απόφαση για τη δημιουργία hot spot στο νησί και η κυβέρνηση να δεχθεί να συζητήσει την πρόταση που έχει καταθέσει ο Δήμος της Κω για να δημιουργηθεί μόνο ένας χώρος καταγραφής παράνομων μεταναστών και προσφύγων στο νησί και οι καταγραφέντες να αναχωρούν εντός 24ώρου.

     



    ΣΧΟΛΙΑ