Πολιτική

Αδ. Γεωργιάδης: Εξετάζει αίτημα ενεργοποίησης του Ταμείου Αλληλεγγύης της ΕΕ για τη Χαλκιδική

  • NewsRoom
ΆΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ

Άδωνις Γεωργιάδης, υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων


Αίτημα προς το Ταμείο Αλληλεγγύης της ΕΕ για φυσικές καταστροφές εξετάζει το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων με αφορμή την φυσική καταστροφή στη Χαλκιδική.

Όπως αναφέρει ο κ. Γεωργιάδης σε ανακοίνωσή του, η αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείο κινητοποιήθηκε άμεσα για την επίσπευση της καταγραφής των ζημιών και την τεκμηρίωση του κόστους τους. «Κύρια ευθύνη μας είναι ο καθορισμός των αναγκών χρηματοδότησης για έργα αποκατάστασης ή ενέργειες ανακούφισης του τοπικών πληθυσμών, καθώς και η εκτίμηση της δυνατότητας κινητοποίησης αντίστοιχων χρηματοδοτικών μέσων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με έμφαση στη δυνατότητα έγκαιρης και εμπρόθεσμης υποβολής αιτήματος ενεργοποίησης του Ταμείου Αλληλεγγύης», αναφέρει.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του κ. Γεωργιάδη:

«Καταρχάς, να εκφράσω τη βαθιά θλίψη μου και τα συλλυπητήριά μου στις οικογένειες των θυμάτων, καθώς και ταχεία ανάρρωση στους τραυματίες από την πρωτοφανή κακοκαιρία που έπληξε τη Χαλκιδική.

Η αρμόδια Υπηρεσία του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων κινητοποιήθηκε άμεσα, δίνοντας σαφείς κατευθύνσεις προς όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για την επίσπευση της καταγραφής των ζημιών και την τεκμηρίωση του κόστους τους, σύμφωνα με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο.

Κύρια ευθύνη μας είναι ο καθορισμός των αναγκών χρηματοδότησης για έργα αποκατάστασης ή ενέργειες ανακούφισης του τοπικών πληθυσμών, καθώς και η εκτίμηση της δυνατότητας κινητοποίησης αντίστοιχων χρηματοδοτικών μέσων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με έμφαση στη δυνατότητα έγκαιρης και εμπρόθεσμης υποβολής αιτήματος ενεργοποίησης του Ταμείου Αλληλεγγύης.

Το Υπουργείο βρίσκεται από την πρώτη στιγμή στο πλευρό των κατοίκων της Κεντρικής Μακεδονίας και κινητοποιεί όλα τα διαθέσιμα εθνικά και ευρωπαϊκά μέσα για την άμεση ανακούφιση των πληγέντων».