• Πολιτική

    Βαρβιτσιώτης: Η Τουρκία δεν μπορεί να συνεχίσει αυτή τη συμπεριφορά

    • NewsRoom


    Η Τουρκία δεν μπορεί να συνεχίσει αυτή τη συμπεριφορά χωρίς επιπτώσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο, τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης σε συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό σταθμό «Real».

    Ο κ. Βαρβιτσιώτης σημείωσε ότι η Ελλάδα συνεχίζει με τρόπο συστηματικό τις προσπάθειες να καταστήσει σαφές ότι η Τουρκία ευθύνεται για την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο και ότι αυτό που κατάφερε χθες στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο είναι να καταδικαστεί εκ νέου η τουρκική προκλητικότητα.

    Προσέθεσε, όμως, ότι αναμένουμε περισσότερη συζήτηση στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, που θα έχει ως κεντρικό αντικείμενο τη διαχείριση των ευρω-τουρκικών σχέσεων. «Δεν μπορεί να ασχολούμαστε με χώρες της γειτονιάς μας, όπως η Λευκορωσία και να μη δείχνουμε τη μέγιστη δυνατή αλληλεγγύη σε κράτη-μέλη της Ένωσης, όπως η Ελλάδα και η Κύπρος», τόνισε.

    Ο αναπληρωτής υπουργός επισήμανε, επίσης, ότι υπάρχει πλέον ένας ευρύτερος προβληματισμός στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την τουρκική προκλητικότητα, καθώς αυξάνεται συνεχώς ο κατάλογος των κρατών-μελών, που αντιλαμβάνονται ότι η Τουρκία δεν είναι μια χώρα προσανατολισμένη στις ομαλές σχέσεις της με την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά μια δύναμη που έχει στόχο τον αναθεωρητισμό και χρησιμοποιεί την πολεμική βία, για να τον επιβάλει (Γαλλία, Αυστρία, Λουξεμβούργο, Σλοβακία, Τσεχία, κ.λπ).

    O κ. Βαρβιτσιώτης αναφέρθηκε ακόμη στη σημασία της επικείμενης συνάντησης των χωρών MED7 στην Κορσική τον Σεπτέμβριο, την οποία προετοίμασε με τους ομολόγους του τον Ιούνιο. Σε αυτή, αναμένεται να υιοθετηθεί μια κοινή θέση των μεσογειακών κρατών, που θα ιεραρχεί πολύ ψηλά τα θέματα ασφαλείας.

    Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά, η Ελλάδα έχει πάντα να κερδίσει από μια τέτοια ιεράρχηση, γιατί δεν είναι αυτή που προκαλεί, προσθέτοντας ότι «μία είναι η ενδεδειγμένη απάντηση, όταν τίθενται ζητήματα ασφαλείας στην περιοχή, η αποκλιμάκωση».



    ΣΧΟΛΙΑ