• Πολιτική

    120 δόσεις: Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο

    Στις 3 Νοεμβρίου η συζήτηση στην Ολομέλεια της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ για εξεταστική επιτροπή


    Τρεις ρυθμίσεις οφειλών σε εφορία, ασφαλιστικά ταμεία και δήμους περιλαμβάνει το νομοσχέδιο που κατατέθηκε πριν από λίγο στη Βουλή και αναμένεται να ψηφιστεί σύντομα.

    Ρύθμιση οφειλών σε ασφαλιστικά ταμεία

    Για άλλη μια φορά η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόλγου παρουσίασε τη ρύθμιση οφειλών προς τους ασφαλιστικούς οργανισμούς, επισημαίνοντας ότι η βασική οφειλή περιορίζεται μεσοσταθμικά κατά 65% μετά τον επανυπολογισμό της βασικής οφειλής και του κουρέματος στις προσαυξήσεις και τους τόκους κατά 85%.

    Μάλιστα επισήμανε ότι η κυβέρνηση αποδεικνύει εμπράκτως ότι στηρίζει όσους επλήγησαν από την κρίση, εκτιμώντας ότι από τη ρύθμιση θα ευνοηθούν 1,3 εκατ. ασφαλισμένοι που θα «κλείσουν» με τα προβλήματα και τα βάρη του παρελθόντος.

    Η ρύθμιση θα παραμείνει ενεργή έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2019 και, μόλις δημοσιευτεί στο ΦΕΚ ο νόμος, θα ενεργοποιηθεί η πλατφόρμα και θα λαμβάνει αιτήσεις από τους ενδιαφερόμενους που θέλουν να ρυθμίσουν τις οφειλές τους.
    Σύμφωνα με την κ. Αχτσιόγλου, φέτος τα ταμεία θα έχουν όφελος περίπου 50 εκατ. ευρώ από τη ρύθμιση του 2019 και 160 εκατ. ευρώ το 2020.

    Η ρύθμιση προβλέπει:

    -Καινοτόμο κούρεμα βασικής οφειλής με μείωση του κεφαλαίου οφειλής μέσω επανυπολογισμού των οφειλών που έχουν δημιουργηθεί από το 2002 και μετά με βάση την κατώτατη εισφορά που προβλέπει ο κατώτατος μισθός, περίπου 160 ευρώ το μήνα.

    -Κούρεμα των προσαυξήσεων σε όλες τις περιπτώσεις κατά 85%.

    -Η νέα οφειλή θα είναι μειωμένη μεσοσταθμικά κατά 65% και η ελάχιστη δόση το μήνα θα είναι 50 ευρώ.

    -Στη ρύθμιση εντάσσονται όλες οι οφειλές έως 31.12.2018.

    – Εντάσσονται και οι εργοδοτικές οφειλές, δηλαδή οι εισφορές των εργαζομένων που οφείλουν οι επιχειρήσεις.  Ειδικά για τις οφειλές των επιχειρήσεων θα υπάρχει διαγραφεί των προσαυξήσεων κατά 100% αν αποπληρωθούν εφάπαξ και 50% εάν γίνει η εξόφληση γίνει σε δόσεις.

    – Ειδικά για τους αγρότες η ρύθμιση θα προβλέπει διαγραφή 100% των προσαυξήσεων και η μηνιαία ελάχιστη δόση είναι 30 ευρώ.

    – Με την ρύθμιση θα ευεργετηθούν 80.000 «εγκλωβισμένοι» ασφαλισμένοι που λόγω ότι χρωστούν δεν μπορούν να λάβουν σύνταξη.

    Για τους αγρότες η κ. Αχτσιόγλου επανέλαβε ότι αυξάνεται το όριο της οφειλής από 4.000 ευρώ στα 6.000 ευρώ.

    Για τους αυτοαπασχολούμενους παραμένει 15.000 ευρώ και για ελεύθερους επαγγελματίες 20.000 ευρώ.

    Στο τέλος της ομιλίας της ανέφερε ότι με το νομοσχέδιο ικανοποιούνται πλήρως τα αιτήματα όσων λαμβάνουν συντάξεις χηρείας, αφού καταργούνται τα ηλικιακά όρια και δεν κόβονται οι συντάξεις, ενώ υιοθετούνται κι άλλες ευεργετικές αλλαγές.

    Για τα εργασιακά επανέλαβε ότι πλέον για πρώτη φορά υιοθετείται ο όρος «βάσιμος λόγος» για να θεωρηθεί μια απόλυση νόμιμη. Διαφορετικά ο εργαζόμενος μπορεί να διεκδικήσει την επαναπρόσληψη του αλλά και μισθούς υπερημερίας.

    Ρύθμιση οφειλών σε εφορία

    Η υφυπουργός  Οικονομικών, Κατερίνα Παπανάτσιου, παρουσίασε την έκτακτη ρύθμιση οφειλών στην εφορία, η οποία θα παραμείνει ανοικτή μόνο για ενάμιση μήνα, δηλαδή μέχρι τις 28 Ιουνίου 2019. Η ρύθμιση θα τεθεί σε εφαρμογή στις 14 Μαΐου για τα φυσικά πρόσωπα και στις 16 Μαΐου για το νομικά πρόσωπα και θα αφορά όλες τις οφειλές που έχουν δημιουργηθεί έως 31.12.2018.   Με την ένταξη στη ρύθμιση θα αναστέλλονται τα αναγκαστικά μέτρα είσπραξης και οι κατασχέσεις.

    Η ρύθμιση οφειλών για την εφορία προβλέπει:

    -Εντάσσονται όλα τα φυσικά πρόσωπα με βάση τη φοροδοτική τους ικανότητα και την οικογενειακή τους κατάσταση και μπορούν να ρυθμίσουν τις οφειλές τους σε έως 120 δόσεις.

    -Όσοι έχουν εισόδημα έως 10.000 ευρώ μπορούν να ρυθμίσουν την οφειλή τους σε 120 δόσεις με ελάχιστη δόση το μήνα τα 30 ευρώ.

    -Για όσους έχουν εισόδημα άνω των 10.000 ευρώ θα εφαρμόζεται κλιμακούμενος συντελεστής από τον οποίο θα προκύπτει ο αριθμός των δόσεων, αλλά και το ποσό της δόσης που θα καταβάλλεται. Σημαντικό ρόλο θα παίζουν και τα τέκνα σε κάθε νοικοκυριό.

    -Για εφάπαξ καταβολή θα υπάρχει 100% απαλλαγή από τις προσαυξήσεις.

    -Έως και 90% απαλλαγή από τις προσαυξήσεις σε όσους επιλέξουν να ρυθμίσουν και να αποπληρώσουν την οφειλή τους σε λιγότερες δόσεις από αυτές που τους προτείνει το σύστημα.

    -Οι 18 δόσεις είναι ο μικρότερος αριθμός.

    -Για έως 3.000 ευρώ οφειλή δεν θα υπάρχει επιβάρυνση με τόκους και προσαυξήσεις.

    -Για νομικά πρόσωπα, δηλαδή επιχειρήσεις, οι δόσεις θα είναι 18 δόσεις για τακτικές οφειλές όπως είναι ο φόρος εισοδήματος και ο ΕΝΦΙΑ. Και για έκτακτες θα είναι 30 δόσεις, όπως είναι ο φόρος κληρονομιάς.

    -Στη ρύθμιση θα μπορούν να μπουν και νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, αλλά και κερδοσκοπικού χαρακτήρα. Και για αυτούς για τακτική αιτία οι δόσεις θα είναι 18 και για έκτακτη αιτία μέχρι 30 δόσεις.

    Για όλα τα κερδοσκοπικά πρόσωπα εντάσσονται οφειλές έως  31.12.2018.

    Για την αποπληρωμή εφάπαξ η απαλλαγή είναι 100% και προβλέπεται μείωση προσαυξήσεων και τόκων ανάλογα με τον αριθμό των δόσεων.

    -Η ρύθμιση θα χάνεται εάν δεν καταβληθούν οι δόσεις για δυο συνεχόμενες φορές.

    Σύμφωνα με την κ. Παπανάτσιου δεν θα μπορούν να ενταχθούν στη ρύθμιση όσοι έχουν μπει και παραμένουν στη ρύθμιση των 100 δόσεων.

    Μάλιστα έδωσε και χαρακτηριστικά παραδείγματα:

    – Εάν οφειλέτης με εισόδημα 10.000 ευρώ έχει οφειλή 3.600 ευρώ θα μπορεί να την ρυθμίσει σε 120 δόσεις και να καταβάλει 30 ευρώ το μήνα.

    – Εάν οφειλέτης με εισόδημα 13.000 ευρώ έχει οφειλή 3.000 ευρώ θα μπορεί να την ρυθμίσει σε 100 δόσεις και να καταβάλει 30 ευρώ το μήνα.

    – Εάν οφειλέτης με εισόδημα 21.000 ευρώ έχει οφειλή 30.000 ευρώ θα μπορεί να την ρυθμίσει σε 120 δόσεις και να καταβάλει 250 ευρώ το μήνα.

    – Εάν οφειλέτης με εισόδημα 51.000 ευρώ έχει οφειλή 3.000 ευρώ θα μπορεί να την ρυθμίσει σε 18 δόσεις και να καταβάλει 166 ευρώ το μήνα.

    – Εάν οφειλέτης με εισόδημα 30.000 ευρώ έχει οφειλή 6.000 ευρώ θα μπορεί να την ρυθμίσει σε 51 δόσεις και να καταβάλει 117 ευρώ το μήνα.

    – Ενώ εάν ο ίδιος οφειλέτης με εισόδημα 30.000 ευρώ έχει οφειλή 6.000 ευρώ έχει και ένα παιδί θα μπορεί να ρυθμίσει σε 60 δόσεις και να καταβάλει 100 ευρώ το μήνα.

    Ρύθμιση σε δήμους

    Σε έως 100 δόσεις θα μπορούν να ρυθμίσουν τις οφειλές τους σε δήμους και τα νομικά πρόσωπα των δήμων με κούρεμα σε προσαυξήσεις και τόκους.

    Σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών, Αλέξη Χαρίτση, οι οφειλές σε δήμους φτάνουν τα 2,7 δισ. ευρώ και μαζί με τις οφειλές στα νομικά πρόσωπα ξεπερνούν τα 3 δισ. ευρώ.

    Ο κ. Χαρίτσης έκανε έκκληση στους δήμους να ενημερώσουν τους οφειλέτες να μπουν στη ρύθμιση, προκειμένου να εισρεύσουν έσοδα στους δήμους και με αυτό τον τρόπο να γίνει εφικτή η μείωση των δημοτικών τελών.

    Η ρύθμιση θα παραμείνει ανοικτή για 4 μήνες, έως το τέλος Αυγούστου.

    Θα μπορούν να ενταχθούν σε αυτή όλες οι οφειλές παρελθουσών ετών, αλλά και όσες βεβαιωθούν τους επόμενους 2 μήνες. Θα αφορούν τόσο φυσικά όσο και νομικά πρόσωπα με αναλυτικό πλάνο διαγραφής ανάλογα με τον αριθμό των δόσεων που θα επιλέξει ο οφειλέτης.

    Διαβάστε εδώ:

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: ΣΕΒ: Αναγκαίες διορθωτικές παρεμβάσεις στο νόμο των 120 δόσεων

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: 16 απαντήσεις για τη ρύθμιση οφειλών στα ασφαλιστικά ταμεία- Οι 7 παγίδες (χρήσιμα παραδείγματα)



    ΣΧΟΛΙΑ