• Οικονομία

    «Ξεκλειδώνουν» οι μεταβιβάσεις ακινήτων – Καταργείται η βεβαίωση ΤΑΠ

    Χρήστος Σταϊκούρας, υπουργός Οικονομικών

    Χρήστος Σταϊκούρας, υπουργός Οικονομικών


    Μπροστά σε ένα «βουνό» γραφειοκρατίας βρίσκονται όσοι θέλουν να μεταβιβάσουν ένα ακίνητο, καθώς θα πρέπει να μαζέψουν μια ατελείωτη «χαρτούρα», η οποία όμως, χρειάζεται μήνες για να συγκεντρωθεί, ώστε να κατατεθεί ο τελικός φάκελος.

    Οι καθυστερήσεις στην έκδοση ενός Πιστοποιητικού (από τα δεκάδες που απαιτούνται) έγιναν εντονότερες κατά τους τελευταίους μήνες, όταν χιλιάδες ενδιαφερόμενοι έτρεξαν να κάνουν μεταβίβαση ενός ακινήτου, γονική παροχή ή δωρεά, για να προλάβουν τη φθηνή διαδικασία με τις παλιές αντικειμενικές αξίες.

    Ένας από τους μεγάλους «πονοκεφάλους» αποτελεί η βεβαίωση περί μη οφειλής ΤΑΠ, που εκδίδεται από τους δήμους, που κατά μέσο όρο εκδίδεται με καθυστέρηση τριών μηνών!

    Σύμφωνα με το Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών Στέλιο Πέτσα, σε ομιλία του σε συνέδριο της ΠΟΜΙΔΑ, έρχεται η κατάργηση της βεβαίωσης ΤΑΠ για τις μεταβιβάσεις ακινήτων. Αυτή η εξέλιξη αναμένεται να «ξεμπλοκάρει» χιλιάδες υποθέσεις που έχουν κολλήσει τους τελευταίους μήνες και έχει δημιουργηθεί το αδιαχώρητο σε γραφεία συμβολαιογράφων, εφορίες, δήμους κτλ.

    Με βάση το σχεδιασμό της ΑΑΔΕ, μέσα στους επόμενους μήνες θα ενταχθούν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα «myProperty» οι ηλεκτρονικές μεταβιβάσεις κληρονομιών και οι άτυπες δωρεές, ενώ εντός του έτους θα υλοποιηθεί η ψηφιοποίηση της έκδοσης φορολογικής ενημερότητας και βεβαίωσης οφειλής.

    Σύμφωνα με τον διοικητή της ΑΑΔΕ Γιώργο Πιτσιλή, το 2021 η πλατφόρμα myΡroperty υποδέχθηκε 105.000 ηλεκτρονικές δηλώσεις φόρου κληρονομιών, δωρεών και γονικών παροχών, ενώ μόνο το τελευταίο 10ήμερο, υποβλήθηκαν ηλεκτρονικά πάνω από 20.000 δηλώσεις για μεταβιβάσεις ακινήτων.

    Είναι χαρακτηριστικό το χάος που επικρατεί τους τελευταίους μήνες σε δήμους για την έκδοση ΤΑΠ, καθώς σύμφωνα με τον πρόεδρο των Συμβολαιογράφων Γιώργο Ρούσκα, στη Θεσσαλονίκη εκκρεμεί η έκδοση 4.000 βεβαιώσεων ΤΑΠ.

    Διαβάστε επίσης:

    Πρώτο Ένσημο: Οι κλάδοι που επενδύουν σε νέους εργαζόμενους έως 29 ετών

    Εργασία και τα σαββατοκύριακα για τους υπαλλήλους του ΕΦΚΑ



    ΣΧΟΛΙΑ