• Οικονομία

    Ξεκινούν τα τέλη κυκλοφορίας με το μήνα – Τι προβλέπει η νέα τροπολογία του Υπουργείου Οικονομικών

    Κωστής Χατζηδάκης, Υπουργός Οικονομικών - Γιώργος Πιτσιλής, Διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ)

    Κωστής Χατζηδάκης, Υπουργός Οικονομικών – Γιώργος Πιτσιλής, Διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ)


    Από την Πρωτομαγιά θα μπορούν να πάρουν πίσω τις πινακίδες τους οι ιδιοκτήτες των οχημάτων που τα έχουν θέσει σε ακινησία.

    Με τροπολογία που κατατέθηκε σε νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης, παρέχεται για μια μόνο φορά εντός του έτους η δυνατότητα άρσης της ακινησίας επιβατικού οχήματος αυτοκινήτου ή μοτοσικλέτας ιδιωτικής χρήσης, με αναλογική καταβολή των δωδεκατημορίων των ετήσιων τελών κυκλοφορίας που αντιστοιχούν στους μήνες άρσης ακινησίας του οχήματος και κατ’ ελάχιστον την καταβολή των τελών ενός μήνα.

    Συγκεκριμένα, προβλέπεται η κυκλοφορία οχήματος για ένα μήνα, πληρώνοντας αναλογικά το 1/12 των τελών κυκλοφορίας. Αντίστοιχα αν ο ιδιοκτήτης δηλώσει πως θέλει να κινεί το όχημα του για δύο μήνες, θα πληρώσει τα 2/12, για 3 μήνες τα 3/12 για 4 μήνες τα 4/12 και ούτω καθεξής. Για παράδειγμα, ιδιοκτήτης Ι.Χ. με ετήσια τέλη 120 ευρώ, αν προχωρήσει σε ψηφιακή άρση της ακινησίας του οχήματός τους για ένα μήνα, για τον Ιούνιο, θα πληρώσει τέλη 10 ευρώ.

    Όταν λήξει το διάστημα κίνησης για το οποίο έχουν καταβληθεί αναλογικά τέλη κυκλοφορίας, το όχημα πρέπει να τεθεί άμεσα σε ψηφιακή ακινησία και συγκεκριμένα την τελευταία εργάσιμη μέρα του μήνα ή την πρώτη εργάσιμη του επόμενου μήνα, εφόσον η τελευταία μέρα είναι αργία.

    Μάλιστα, σε περίπτωση που ο ιδιοκτήτης θέσει το όχημα (μετά τους μήνες που το κυκλοφόρησε με τα τέλη με το μήνα) σε ακινησία, σε διαφορετικό σημείο απ’ αυτό που είχε δηλώσει πριν πάρει για λίγους μήνες τις πινακίδες του, θα πρέπει να δηλώσει το σημείο ακινητοποίησης του οχήματος. Κι αυτό γιατί σύμφωνα με τη νομοθεσία, όχημα που εντοπίζεται σταθμευμένο σε διαφορετικό σημείο από αυτό το οποίο έχει δηλωθεί στην ηλεκτρονική ακινησία ή διερχόμενο, θεωρείται ότι κυκλοφόρησε.

    Σε περίπτωση εκπρόθεσμης θέσης σε ακινησία ή μη θέσης σε ακινησία, επιβάλλεται αυτοτελές πρόστιμο ίσο με το διπλάσιο των ετήσιων τελών κυκλοφορίας. Όμως, σε περίπτωση που ένα όχημα σε ακινησία βρεθεί να κινείται, ο ιδιοκτήτης του θα βρεθεί αντιμέτωπος και με πρόστιμο 10.000 ευρώ, ενώ σε περίπτωση υποτροπής ανεβαίνει στα 30.000 ευρώ και ταυτόχρονα, αφαιρείται για τρία χρόνια το δίπλωμα οδήγησης.

    Οι ενδιαφερόμενοι ιδιοκτήτες Ι.Χ. θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση στην ειδική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ (mycar.aade.gov.gr) κάνοντας χρήση των κωδικών TaxisNet, στην οποία θα συμπληρώνουν τα προσωπικά τους στοιχεία και τα στοιχεία του οχήματος.

    Διαβάστε επίσης:

    Πλαφόν στις τραπεζικές προμήθειες για ηλεκτρονικές συναλλαγές έως 10 ευρώ 

    Σήμερα τα αποκαλυπτήρια του νέου Προγράμματος Σταθερότητας – Χαμηλότερες προσδοκίες για ανάπτυξη, ακλόνητοι οι δημοσιονομικοί στόχοι

    Αναβαθμίστηκε η πλατφόρμα e-Καταναλωτής – Τι θα περιλαμβάνει



    ΣΧΟΛΙΑ