• Οικονομία

    Williams (Fed): Να αυξηθούν τα επιτόκια πάνω από το 3,5%

    • NewsRoom

    John-Williams, FED


    Ο πρόεδρος της New York Federal Reserve Bank, John Williams δήλωσε την Τρίτη ότι η κεντρική τράπεζα πιθανότατα θα πρέπει να οδηγήσει τα επιτόκια της πάνω από το 3,5% για να ασκήσει καθοδική πίεση στον πληθωρισμό και να οδηγήσει την ζήτηση σε καλύτερα επίπεδα σε σχέση με την περιορισμένη προσφορά.

    Ο πληθωρισμός αναμένεται να είναι μεταξύ 2,5% και 3% το επόμενο έτος, ανέφερε, κάτι που σημαίνει ότι τα επιτόκια στα επίπεδα του 3% με 3,5% ούτε θα “φρενάρουν”, αλλά ούτε θα δίνουν ώθηση στην οικονομία. “Η άποψη μου είναι ότι ναι, θα χρειαστεί να πάμε λίγο πάνω από αυτό”, ανέφερε ο Williams σε συνέντευξη που παραχώρησε στη Wall Street Journal.

    «Θα χρειαστεί χρόνος πριν να γίνουν προσαρμογές των επιτοκίων προς τα κάτω»

    Ο αξιωματούχος ανέφερε παράλληλα ότι η κεντρική τράπεζα θα συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια της στο πλαίσιο της προσπάθειας που κάνει να μειώσει τον πληθωρισμό και στη συνέχεια θα χρειαστεί να τα κρατήσει εκεί μέχρι το τέλος του 2023.

    “Αυτό που χρειάζεται να κάνουμε είναι να οδηγήσουμε σε χαμηλότερα επίπεδα τον πληθωρισμό, να εξισορροπήσουμε τη ζήτηση με την προσφορά – και γι’ αυτό θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος, θα συνεχιστεί και το επόμενο έτος”, σημείωσε ο Williams.

    “Με βάση αυτά που βλέπω από τα στοιχεία για τον πληθωρισμό και από αυτό που βλέπω στην οικονομία, θα χρειαστεί κάποιος χρόνος πριν να δω την ανάγκη να γίνουν προσαρμογές των επιτοκίων προς τα κάτω”, πρόσθεσε.

    Διαβάστε επίσης

    Fitch: Μεγάλες απώλειες στις τράπεζες του Κόλπου με έκθεση στην Τουρκία

    Ενίσχυση για την καταναλωτική εμπιστοσύνη των ΗΠΑ

    Κλάας Νοτ (ΕΚΤ): «Να αυξήσουμε εμπροσθοβαρώς τα επιτόκια»



    ΣΧΟΛΙΑ