• Οικονομία

    Βουλή: κατατέθηκε τροπολογία για την επέκταση καλλιέργειας της φαρμακευτικής κάνναβης

    • NewsRoom
    κανναβη

    Φύλλο κάνναβης


    Τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή προ ολίγου προτείνει την επέκταση των περιοχών, όπου θα καλλιεργείται η φαρμακευτική κάνναβη, με το επιχείρημα ότι κάτι τέτοιο θα υποστηρίζει το «δημόσιο συμφέρον».

    Η τροπολογία που κατατέθηκε, συγκεκριμένα, προβλέπει διαδικασίες έγκρισης καλλιέργειας, σε περιοχές χωρίς καθορισμένα χωρικά σχέδια χρήσεων γης, όπου ούτως ή άλλως επιτρέπονται οι μεταποιητικές δραστηριότητες. Ταυτόχρονα, προτείνεται και η χρήση τω περιοχών όπου επιτρέπονται οι γεωργικές δραστηριότητες, συμπεριλαμβανομένων και των γεωργικών εκμεταλλεύσεων σε γη υψηλής παραγωγικότητας.

    Στην αιτιολογική έκθεση που συνοδεύει την τροπολογία σημειώνεται πως «με την άνω διάταξη υπηρετείται και η συνταγματικώς κατοχυρωμένη αρχή της βιώσιμου ανάπτυξης, με την εξυπηρέτηση και αναπτυξιακών στόχων για τη διαφύλαξη και διατήρηση της γεωργικής γης υψηλής παραγωγικότητας».

    Το επιχείρημα, επομένως, που στηρίζει την εν λόγω τροπολογία, είναι ότι οι σχετικές επενδύσεις που θα συνοδεύσουν τη συγκεκριμένη επέκταση αναμένεται να συμβάλλουν στην ανάπτυξη της οικονομίας, κυρίως σε περιφερειακό επίπεδο, με τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και πολλαπλασιαστικά οφέλη στις τοπικές δορυφορικές δραστηριότητες άλλων τομέων της περιοχής.

    Οικονομικά οφέλη θα υπάρξουν και για το κράτος, όπως σημειώνει η αιτιολογική έκθεση, από αυτές τις σημαντικές επενδύσεις στο δυναμικό τομέα της φαρμακοβιομηχανίας, που αξιοποιεί τα συγκριτικά, παραγωγικά πλεονεκτήματα της χώρας.

    Συγκεκριμένα, το κράτος θα ωφεληθεί από τις εξαγωγές τελικών προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης και τη φορολογία των οικονομικών δραστηριοτήτων του κλάδου, δεδομένου και του ότι η παγκόσμια αγορά για την καλλιέργεια και μεταποίηση της ιατρικής κάνναβης βρίσκεται στα αρχικά στάδια ανάπτυξης και, κατά συνέπεια, η προσφορά υστερεί σημαντικά της παγκόσμιας ζήτησης.

    Τέλος, σε ό,τι αφορά στις περιβαλλοντικές συνέπειες, καθίσταται σαφές ότι το τμήμα της μεταποίησης είναι χαμηλής όχλησης, με ελάχιστο αποτύπωμα περιβαλλοντικής επίπτωσης από τη διαχείριση των αποβλήτων, το δε ποσοστό που καλύπτει εντός της ενιαίας έκτασης δεν ξεπερνά το 20% και, εκτός της μονάδας επεξεργασίας, περιλαμβάνει το σύνολο των απαιτούμενων υποδομών για την προστασία του περιβάλλοντος.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Τριάντα προτάσεις επενδύσεων για βιομηχανική και φαρμακευτική κάνναβη

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ανατρεπτική μελέτη: Η κάνναβη «δυναμώνει» το σπέρμα

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Oι αυτόματοι πωλητές κάνναβης έφτασαν στην Αθήνα



    ΣΧΟΛΙΑ