• Οικονομία

    Βεσυρόπουλος: Όσοι επενδύουν στον λαϊκισμό βλέπουν τις προσδοκίες τους να διαψεύδονται

    Αλλάζουν οι συντελεστές υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ

    Απόστολος Βεσυρόπουλος


    «Όσοι είχαν και έχουν επενδύσει στην καταστροφολογία και στον λαϊκισμό βλέπουν τις προσδοκίες τους να διαψεύδονται και τις εξελίξεις αλλά και την ίδια την κοινωνία να τους προσπερνούν», δήλωσε ο υφυπουργός Οικονομικών Απόστολος Βεσυρόπουλος, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση, πέρα από το μεταρρυθμιστικό της έργο, «συνεχίζει τις παρεμβάσεις για να διευκολύνει την επιστροφή στην κανονικότητα όλων των Ελλήνων πολιτών χωρίς αποκλεισμούς».

    Αναφερόμενος στην τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών που έχει κατατεθεί στο νομοσχέδιο για το Κτηματολόγιο, ο κ. Βεσυρόπουλος επισήμανε ότι με τις προωθούμενες ρυθμίσεις:

    – Παρέχεται η δυνατότητα να ρυθμιστούν οι οφειλές της περιόδου της πανδημίας ακόμη και σε εβδομήντα δυο δόσεις. Σε περίπτωση που κάποιος επιλέξει τον αριθμό των τριάντα έξι δόσεων, η εξόφληση των οφειλών γίνεται άτοκα. Στην περίπτωση των εβδομήντα δυο δόσεων υπάρχει ένα πολύ χαμηλό επιτόκιο της τάξης του 2,5%. «Η διαμόρφωση των δεδομένων και των συνεπειών της πανδημίας δημιούργησε την ανάγκη βελτίωσης αυτού του πλαισίου. Άλλωστε αυτή η κυβέρνηση διακρίνεται από ρεαλισμό και πραγματισμό. Τα δύο αυτά στοιχεία καθοδήγησαν μέχρι σήμερα τις πρωτοβουλίες της για τη στήριξη της ελληνικής οικονομίας και της κοινωνίας με 41.000.000 ευρώ συνολικά από την αρχή της πανδημίας», είπε ο υφυπουργός Οικονομικών και επισήμανε ότι η πρώτη δόση της νέας ρύθμισης θα πρέπει να καταβληθεί μέχρι τις 31 Ιανουαρίου του 2022 και το ελάχιστο ποσό της μηνιαίας δόσης ορίζεται σε 30 ευρώ για οφειλές ύψους έως 1.000 ευρώ και σε 50 ευρώ αν το ύψος των οφειλών είναι μεγαλύτερο. Δικαιούχοι αυτής της νέας ευνοϊκής ρύθμισης είναι, όπως είπε, φυσικά και νομικά πρόσωπα που έχουν χαρακτηριστεί πληγέντες από την πανδημία. Επίσης, φυσικά πρόσωπα που η σύμβαση εργασίας τους ανεστάλη το διάστημα μεταξύ 1.3.2020-31.7.2021 αλλά και όσοι έλαβαν αποζημίωση ειδικού σκοπού, όσοι έλαβαν μειωμένο μίσθωμα, όσοι εντάχθηκαν στο πρόγραμμα «ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ», όσοι εγγράφηκαν στο μητρώο ανέργων του ΟΑΕΔ κατά το ίδιο χρονικό διάστημα.

    -Με την υπαγωγή στη ρύθμιση και για όσο αυτή τηρείται χορηγείται αποδεικτικό φορολογικής ενημερότητας για κάθε νόμιμη χρήση, ενώ αναστέλλονται οι κατασχέσεις και μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης.

    -Για τους οφειλέτες που έχουν χαρακτηριστεί ως πληγέντες από την πανδημία και οι οποίοι έχασαν τις ρυθμίσεις των εκατό και των εκατόν είκοσι δόσεων κατά την περίοδο από την 1η Μαρτίου του 2020 έως και την 31η Ιουλίου του 2021, θεσπίζεται η αναβίωση της ρύθμισης των εκατόν και των εκατόν είκοσι δόσεων με τους ίδιους όρους και τις προϋποθέσεις της αρχικής ρύθμισης και με δυνατότητα αναβίωσης της ρύθμισης αυτής με όλα τα ευεργετήματά της, όπως η αποδέσμευση των τραπεζικών λογαριασμών. Η αναβίωση ενεργοποιείται με την καταβολή της δόσης του Αυγούστου μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου μαζί με τη δόση του Σεπτεμβρίου. Το ίδιο ισχύει και για τη ρύθμιση του εξωδικαστικού συμβιβασμού.

    -Δίνεται η δυνατότητα εξόφλησης του ΕΝΦΙΑ για το 2021 σε έξι ισόποσες δόσεις με την πρώτη δόση να καταβάλλεται τον Σεπτέμβριο του 2021 και την τελευταία δόση τον Φεβρουάριο του 2022.

    -Χορηγείται απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ στην Ιερά Μονή του Θεοβαδίστου Όρους Σινά. «Η απαλλαγή αυτή αποτελεί ένδειξη αναγνώρισης και έμπρακτου σεβασμού στην αρχαιότερη χριστιανική μονή η οποία βρίσκεται στο κέντρο της ερήμου της χερσονήσου Σινά και η οποία είναι αναγνωρισμένη ως μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς από την Unesco, αλλά και αποτελεί παράλληλα και ένα μέτρο στήριξης του έργου και της συνέχειας της στη διαδρομή του χρόνου», είπε ο Απόστολος Βεσυρόπουλος.

    -Δίνεται δυνατότητα παράτασης της προθεσμίας υποβολής της αίτησης των κατασκευαστών οικοδομών για την υπαγωγή σε καθεστώς αναστολής Φ.Π.Α. σχετικά με την παράδοση ακινήτων μέχρι τις 31.12.2021 για άδειες που έχουν εκδοθεί μέχρι τα τέλη Ιουνίου 2021.

    – Οι απινιδωτές υπάγονται στον υπερμειωμένο συντελεστή Φ.Π.Α. 6% μέχρι και τις 31 Δεκεμβρίου 2022. «Οι απινιδωτές αποτελούν απαραίτητες ιατρικές συσκευές για την αντιμετώπιση της αιφνίδιας καρδιακής ανακοπής, γεγονός που συνηγορεί στην υπαγωγή τους στον υπερμειωμένο συντελεστή Φ.Π.Α.», είπε ο υφυπουργός Οικονομικών.

    -Επεκτείνεται για έναν ακόμη χρόνο, μέχρι και τον Ιούνιο του 2022, η εφαρμογή του μειωμένου συντελεστή Φ.Π.Α 13% στα εισιτήρια των αθλητικών αγώνων.

    – Δίνεται η δυνατότητα για τα φυσικά πρόσωπα που θα υποβάλουν δήλωση φόρου εισοδήματος μέχρι τις 27 Αυγούστου, να έχουν την έκπτωση φόρου 3% σε περίπτωση εφάπαξ καταβολής του προκύπτοντος ποσού φόρου μέχρι την τελευταία εργάσιμη μέρα του μηνός Αυγούστου.

    -Καθιερώνεται για τα αυτοκινούμενα τροχόσπιτα ενιαία ειδική κλίμακα προσαύξησης των συντελεστών τέλους ταξινόμησης του άρθρου 121 του εθνικού τελωνειακού κώδικα για λόγους εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Η ειδική αυτή κλίμακα διαρθρώνεται με βάση τις προηγούμενες προδιαγραφές ορίων εκπομπών ρύπων Euro και εφαρμόζεται ανεξάρτητα από τις λοιπές προβλεπόμενες προσαυξήσεις για τον προσδιορισμό του αναλογούντος τέλους ταξινόμησης.

    -Τροποποιούνται διατάξεις για την πρόληψη της αφερεγγυότητας που περιέχονται στο νόμο 4738/2020.

    «Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη συνεχίζει, όπως διαπιστώνετε, να λαμβάνει μέτρα ουσιαστικής στήριξης και διευκόλυνσης των πολιτών. Για εμάς η επιστροφή όλων στην κανονικότητα αποτελεί κυρίαρχη και συνειδητή επιλογή. Εκτιμώ ότι το περιεχόμενο της τροπολογίας διαμορφώνει τις προϋποθέσεις ψήφισής της από το σύνολο του Κοινοβουλίου», είπε ο υφυπουργός Οικονομικών.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Διαβάστε επίσης

    Χαστούκι ΗΠΑ και ΕΕ σε Ερντογάν για τα Βαρώσια
    Μέτρα ελάφρυνσης των πληγέντων της πανδημίας για να διαχειριστούν τις οφειλές προς τον ΕΦΚΑ
    Επιτροπές Βουλής: Υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση



    ΣΧΟΛΙΑ