• Οικονομία

    Βέρνερ Χόγερ (ΕΤΕπ): «Σχέδιο Μάρσαλ» πολλών τρισεκατομμυρίων ευρώ θα χρειαστεί για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας

    • NewsRoom
    Ο πρόεδρος της ΕΤΕπ, Werner Hoyer

    Ο πρόεδρος της ΕΤΕπ, Werner Hoyer


    Ένα σχέδιο τύπου «Μάρσαλ», πολλών τρισεκατομμυρίων ευρώ θα χρειαστεί για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας, ανέφερε ο Βέρνερ Χόγερ, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) στο Reuters .

    Όπως δήλωσε, η Ευρώπη δεν πρέπει να μείνει μόνη της στην πληρωμή αυτού του τεράστιου λογαριασμού.

    Αναφερόμενος στην ανάγκη για ένα ανάλογο πρόγραμμα με αυτό του «σχεδίου Μάρσαλ» μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, αυτή τη φορά για την Ουκρανία, ο Χόγερ τόνισε πως το κόστος της ανοικοδόμησης της χώρας είχε συζητηθεί σε πρόσφατες συναντήσεις στα Ηνωμένα Έθνη, στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και στην Παγκόσμια Τράπεζα, στην Ουάσινγκτον.

    «Πόσο θα κοστίσει να ξαναχτίσουμε, να ανοικοδομήσουμε τη Ουκρανία; Οι εκτιμήσεις για τα νούμερα ποικίλλουν…. όμως ένα πράγμα είναι αρκετά σαφές για εμένα: Δεν μιλάμε για εκατομμύρια, αλλά για τρισεκατομμύρια», δήλωσε ο Χόγερ, ο οποίος ήταν υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας επί των ημερών του Χέλμουτ Κολ στην καγκελαρία.

    «Είναι πρόκληση για όλον τον ελεύθερο κόσμο να διασφαλίσει ότι θα δοθεί αυτή η στήριξη», δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΤΕπ. «Οι ηγέτες πρέπει να λάβουν αποφάσεις το συντομότερο δυνατόν», είπε ο Χόγερ και συμπλήρωσε: «Νομίζω ότι χρειαζόμαστε έναν μηχανισμό που θα αφορά ένα παγκόσμιο κοινό και όχι απλά τους φορολογούμενους στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

    Το κόστος της επόμενης ημέρας

    Οικονομικοί αναλυτές υπολογίζουν ότι το κόστος για την ανασυγκρότηση της Ουκρανίας ανέρχεται ήδη σε 500-600 δισεκατομμύρια ευρώ, ποσό που είναι τριπλάσιο του ΑΕΠ της πριν από τον πόλεμο. Η πρόβλεψη του Χόγερ υποδηλώνει ότι το κόστος αναμένεται να αυξηθεί δραματικά.

    Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων δήλωσε ότι ένα κρίσιμο μέρος του σχεδίου θα αφορά τις εγγυήσεις που θα πρέπει να προσφέρουν στο Κίεβο οι μεγάλες τράπεζες της Δύσης που έχουν κρατική χρηματοδότηση, μόλις τελειώσει ο πόλεμος.

    «Αν θέλουμε να δελεάσουμε επενδυτές για να μας δώσουν τα χρήματά τους… τότε είναι απαραίτητο να τους δώσουμε εχέγγυα», είπε ο Χόγερ αναφερόμενος στις εγγυήσεις έναντι των μεγάλων απωλειών για τους επενδυτές.

    Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων διαθέτει 1,5 δισ. ευρώ για την άμεση οικονομική στήριξη της Ουκρανίας, πέραν της βοήθειας που έχει ήδη προσφέρει, στην περίπτωση που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συμφωνήσει στη χρήση αυτού του πακέτου.

    Ο πρόεδρος της ΕΤΕπ παραδέχθηκε ότι η «μεγάλη αβεβαιότητα» τόσο για την Ουκρανία όσο και για τους επενδυτές αφορά στο κατά πόσο οι ρωσικές δυνάμεις θα απωθηθούν αποφασιστικά.

    Ο Βέρνερ Χόγερ ανέφερε ότι η διεθνής βοήθεια θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να χρηματοδοτήσει έργα σιδηροδρομικών υποδομών προκειμένου να μεταφερθεί η περυσινή συγκομιδή σιτηρών της Ουκρανίας. Σημείωσε ότι μέρος της οικονομικής βοήθειας θα μπορούσε να δοθεί πριν ακόμη τελειώσει ο πόλεμος, π.χ. για την επισκευή γεφυρών σε ασφαλείς περιοχές της χώρας.

    Διαβάστε επίσης:

    Ντράγκι: «Η Ρωσία δεν είναι πλέον Γολιάθ, δεν είναι αήττητη» – Ανάγκη για πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου

    Πώς ο Γιώργος Προκοπίου κάνει τη Γερμανία «περισσότερο ανεξάρτητη» από τις ρωσικές προμήθειες φυσικού αερίου



    ΣΧΟΛΙΑ