• Οικονομία

    Βαθιά ύφεση και με τη «βούλα» της Eurostat

    • του Βασίλη Τσεκούρα
    eurostat


    Με ύφεση 7,9% έκλεισε το 4ο τρίμηνο του 2020 η ελληνική οικονομία, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε η Eurostat, όταν η συρρίκνωση του ΑΕΠ στο σύνολο της Ευρωζώνης άγγιξε το 4,9%.

    Πρόκειται για τη δεύτερη μεγαλύτερη πτώση στην Ευρώπη, μετά την Ισπανία, η οποία στο τελευταίο τρίμηνο του 2020 κατέγραψε απώλειες στο ΑΕΠ της κατά 9,1%.

    Υπενθυμίζεται πως στο σύνολο του 2020 η ύφεση στη χώρα μας άγγιξε το 8,2% καταγράφοντας την 3ην μεγαλύτερη ύφεση σε όλη την Ευρωζώνη.

    Η εξέλιξη αυτή προέκυψε από την αύξηση του ΑΕΠ κατά 2,7% στο τελευταίο τρίμηνο του 2020 σε σχέση με το τρίτο τρίμηνο, ενώ στο σύνολο της Ευρωζώνης το ΑΕΠ μειώθηκε 0,7%. Υψηλότερη τριμηνιαία αύξηση στην Ευρωζώνη σημείωσε μόνο το ΑΕΠ της Μάλτας (3,8%).

    Δραματική μείωση στις ώρες εργασίας

    Τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Eurostat έδειξε πως ο αριθμός των απασχολούμενων στην Ελλάδα, στον οποίο περιλαμβάνονται και όσων οι συμβάσεις εργασίας τέθηκαν σε αναστολή λόγω της πανδημίας, μειώθηκε το τέταρτο τρίμηνο του 2020 κατά 0,1% σε τριμηνιαία βάση και κατά 1,5% σε ετήσια βάση. Στην Ευρωζώνη, ο αριθμός των εργαζόμενων αυξήθηκε 0,3% σε τριμηνιαία βάση ενώ μειώθηκε 1,9% σε ετήσια βάση.

    Μεγαλύτερη ήταν η μείωση των ωρών εργασίας, η οποία στην Ελλάδα ήταν 9,8% σε ετήσια βάση και 4,4% σε σύγκριση με το τρίτο τρίμηνο. Στην Ευρωζώνη, οι ώρες εργασίας μειώθηκαν 5,6% σε ετήσια βάση και 1,6% σε τριμηνιαία.

    Eurostat: Η Ελλάδα την δεύτερη μεγαλύτερη αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής στην Ευρώπη τον Νοέμβριο

    Eυρωζώνη: Αύξηση 12,6% του ΑΕΠ στο τρίτο τρίμηνο – Οριακά χαμηλότερα των προβλέψεων



    ΣΧΟΛΙΑ