• Οικονομία

    Τζερόμ Πάουελ: Το tapering μπορεί να ξεκινήσει το 2021 – Πώς αντέδρασε η Wall Street

    • NewsRoom
    Τζερόμ Παουελ,

    Τζερόμ Παουελ, επικεφαλής FED


    Ο επικεφαλής της Federal Reserve, Τζερόμ Πάουελ ανέφερε πως η Κεντρική Τράπεζα θα μπορούσε να ξεκινήσει το tapering, δηλαδή τη μείωση του ρυθμού μηνιαίων αγορών ομολόγων από το επίπεδο του 120 δισ. δολαρίων μέσα στο 2021.

    Ωστόσο, ο Πάουελ ήταν πολύ προσεκτικός και απέφυγε να αναφερθεί σε ημερομηνία έναρξης της μείωσης, ενώ  ξεκαθάρισε, πως η FED δεν βιάζεται να προχωρήσει στην αύξηση των βασικών επιτοκίων αμέσως μετά από την έναρξη του  tapering.

    Η οικονομία έχει πλέον επιτύχει το κριτήριο της «ουσιαστικής περαιτέρω προόδου» ως προς τον στόχο της Fed για τον πληθωρισμό, για τον οποίο ο Πάουελ και οι υπόλοιποι αξιωματούχοι  είχαν θέσει ως προϋπόθεση για να προχωρήσουν σε μείωση των  αγορών ομολόγων, ενώ και η αγορά εργασίας έχει κάνει «σαφή πρόοδο», ανέφερε ο επικεφαλής της Fed την Παρασκευή στο κείμενο της ομιλίας του στο ετήσιο συμπόσιο Jackson Hole.

    Κατά τη τελευταία συνάντηση της FED το Ιούλιο, ανέφερε ο Πάουελ, «ήμουν της άποψης, όπως και οι περισσότεροι συμμετέχοντες, ότι εάν η οικονομία εξελισσόταν σε μεγάλο βαθμό όπως αναμενόταν, θα ήταν σκόπιμο να αρχίσει να μειώνεται ο ρυθμός των αγορών περιουσιακών στοιχείων φέτος».

    «Ο μήνας που μεσολάβησε έφερε μεγαλύτερη πρόοδο με τη μορφή μιας ισχυρής έκθεσης για τον Ιούλιο, αλλά και την περαιτέρω εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα », ανέφερε. «Θα αξιολογήσουμε προσεκτικά τα νέα δεδομένα και τους εξελισσόμενους κινδύνους», πρόσθεσε.

    Υπενθυμίζεται πως στη συνεδρίαση του Ιουλίου , οι περισσότεροι αξιωματούχοι της Fed συμφώνησαν ότι πιθανότατα θα ήταν σκόπιμο να αρχίσει να μειώνεται το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της κεντρικής τράπεζας πριν από το τέλος του έτους, όπως προέκυψε από τα πρακτικά της FED. Ορισμένοι πιέζουν μάλιστα για μια  κίνηση τον επόμενο μήνα.

    O Πάουελ ανέφερε πως τα δεδομένα δείχνουν πως η αύξηση του πληθωρισμού είναι παροδικό φαινόμενο.

    Πώς αντέδρασε η Wall

    Η αγορά υποδέχθηκε θετικά τις δηλώσεις του Πάουελ. Ο Dow Jones κινείται με άνοδο 0,65%, ο S&P 500 με άνοδο 0,67% ενώ ο Nasdaq με άνοδο 0,81%.

    Πτωτικά κινείται η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου, στο επίπεδο του 1,32%



    ΣΧΟΛΙΑ