ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Ως μια «δύσκολη, αλλά σωστή» απόφαση χαρακτήρισε την τελευταία μείωση των επιτοκίων από τη FED ο πρόεδρός της Τζερόμ Πάουελ, μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά την ολοκλήρωση της τελευταίας συνεδρίασης της επιτροπής FOMC για το 2024.
«Θα έλεγα ότι σήμερα επρόκειτο για μια δύσκολη απόφαση, αλλά καταλήξαμε ότι ήταν η σωστή απόφαση γιατί πιστεύουμε ότι έτσι θα βοηθήσουμε στην επίτευξη και του διπλού στόχου μας, για μέγιστη απασχόληση και ανάπτυξη των τιμών», ανέφερε ο Πάουελ.
Ο Πάουελ πάντως τόνισε πως από δω και στο εξής η κεντρική τράπεζα θα είναι πολύ πιο προσεκτική στις αποφάσεις της.
«Με τη σημερινή μας κίνηση, μειώσαμε το επιτόκιο κατά μια πλήρη ποσοστιαία μονάδα από το ανώτατο σημείο του και η πολιτική μας είναι πλέον σημαντικά λιγότερο περιοριστική. Επομένως, μπορούμε να είμαστε πιο προσεκτικοί καθώς εξετάζουμε τις περαιτέρω προσαρμογές στα επιτόκια», ανέφερε.
Ωστόσο, ο Πάουελ πρόσθεσε ότι η πολιτική εξακολουθεί να περιορίζει «ουσιαστικά» την οικονομική δραστηριότητα και η Fed εξακολουθεί να είναι «σε καλό δρόμο για να συνεχίσει τις περικοπές». Για να γίνουν πρόσθετες μειώσεις επιτοκίων, ο Πάουελ είπε ότι οι αξιωματούχοι θα πρέπει να δουν μεγαλύτερη πρόοδο στον πληθωρισμό, ο οποίος, όπως είπε, κινείται «λοξά».
Ο πρόεδρος της FED ανέφερε ότι ορισμένοι υπεύθυνοι χάραξης της νομισματικής πολιτικής είχαν αρχίσει να ενσωματώνουν τον πιθανό αντίκτυπο των υψηλότερων δασμών που ενδέχεται να εφαρμόσει ο εκλεγμένος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ. Ωστόσο, εξήγησε πως ότι ο αντίκτυπος τέτοιων προτάσεων είναι σε αυτό το σημείο εξαιρετικά αβέβαιος.
«Απλώς δεν γνωρίζουμε, πραγματικά, πάρα πολλά για τις πραγματικές πολιτικές», είπε. «Οπότε είναι πολύ πρόωρο να προσπαθήσουμε να βγάλουμε οποιοδήποτε συμπέρασμα».
Διαβάστε επίσης
Βούλιαζει η Wall Street μετά τις ανανεωμένες προβλέψεις της FED
FED: Νέα μείωση επιτοκίων κατά 25 μ.β. – «Βλέπει» μόνο δύο αντίστοιχες το 2025
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Alpha Bank: Στις 21 Μαΐου η Γενική Συνέλευση για το μέρισμα 70,26 εκατ. ευρώ
- Τι θα κάνει τώρα η μετοχή της Πειραιώς, η έξυπνη κίνηση Ψάλτη, τα νέα deals του Εξάρχου, το σοκ για τον Ευμορφίδη, το «ναυάγιο» του εφοπλιστή Οικονόμου, ο Δαγούμας και η πλατινομαλούσα νεαρά και η βάφτιση του JJC στο Capri
- Δριτσάνος (Schneider Electric): «Η Ελλάδα μπορεί να γίνει κόμβος δεδομένων» – Οι συνεργασίες, οι επενδύσεις και οι προκλήσεις
- Η ανακάλυψη που ανατρέπει τα πάντα και ποια μετοχή είναι η επιτομή της στρέβλωσης
