ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Την πεποίθηση ότι μόνο μια «ισχυρή κοινή απάντηση» θα μειώσει τις επιπτώσεις του πολέμου στην ευρωπαϊκή οικονομία, εξέφρασε ο Επίτροπος Οικονομίας, Πάολο Τζεντιλόνι, προσερχόμενος στο Εurogroup που συνεδριάζει σήμερα στις Βρυξέλλες.
Ο Πάολο Τζεντιλόνι εκτίμησε ότι ο αντίκτυπος του πολέμου στην ευρωπαϊκή οικονομία θα είναι «ουσιαστικός», ωστόσο μπορεί να μετριαστεί με μια «ισχυρή κοινή απάντηση». Θα είναι σημαντικός, λόγω της ανόδου των τιμών στην ενέργεια και στις πρώτες ύλες, αλλά και του προσφυγικού βάρους που θα επιβαρύνουν τους εθνικούς προϋπολογισμούς των κρατών μελών, εξήγησε ο Επίτροπος. Όλα αυτά θα έχουν ως συνέπεια την επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης, επομένως «η χειμερινή πρόβλεψη της Επιτροπής για ανάπτυξη 4% φέτος στην ΕΕ, δεν είναι πλέον ρεαλιστική», πρόσθεσε.
Τα θέματα που θα συζητηθούν στο Eurogroup
Σχετικά με τον κίνδυνο «στασιμοπληθωρισμού», ο Π. Τζεντιλόνι είπε ότι μπορεί να αντιμετωπιστεί και να αποφευχθεί αν η αντίδραση είναι άμεση, ισχυρή και κοινή, όπως ακριβώς έγινε με την κρίση της πανδημίας του κορονοϊού. Σημείωσε ότι οι ευρωπαϊκές οικονομίες εισέρχονται σε αυτήν την κρίση με ισχυρό ρυθμό ανάπτυξης, ο οποίος θα εκτροχιαστεί γρήγορα, αλλά μπορεί να αντιμετωπιστεί. Σημείωσε, επίσης, ότι η Σύνοδος Κορυφής των Βερσαλλιών ανέθεσε στην Επιτροπή να παρουσιάσει προτάσεις για κοινή δράση απέναντι στην αύξηση των τιμών της ενέργειας και στην ανάγκη για επενδύσεις στην άμυνα.
Σχετικά με το ενδεχόμενο περαιτέρω αναβολής της απενεργοποίησης της γενικής ρήτρας διαφυγής του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, ο Π. Τζεντιλόνι απάντησε ότι με το σημερινό κλίμα οικονομικής αβεβαιότητας, δεν θα ήταν ρεαλιστικό, ούτε και λογικό να επιστρέψουμε στους παλαιούς δημοσιονομικούς κανόνες. Η Επιτροπή αναμένεται να υποβάλει τις προτάσεις της πριν το τέλος Ιουνίου.
Διαβάστε επίσης
Προσγειώνει το ΑΕΠ o πόλεμος – Παζάρι στο Eurogroup για το νέο πακέτο στήριξης
Στις συνεδριάσεις του Eurogroup και του Ecofin ο Χρήστος Σταϊκούρας
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Πόλυς Β. Χατζηιωάννου: Επίσκεψη στην Belharra «Κίμων»
- Βενζινοπώλες: Απειλούν με κινητοποιήσεις για το νέο πλαφόν στα καύσιμα
- FED: Αμετάβλητα τα επιτόκια – Βλέπει έως μια ακόμα μείωση για το 2026
- Κωνσταντοπούλου για Γεωργιάδη: Απαράδεκτο να μας επιδεικνύει ότι τρώει μέσα στην αίθουσα τα κρακεράκια του
Μοιραστείτε την άποψή σας
ΣχόλιαΓια να σχολιάσετε χρησιμοποιήστε ένα ψευδώνυμο. Παρακαλούμε σχολιάζετε με σεβασμό. Χρησιμοποιείτε κατανοητή γλώσσα και αποφύγετε διατυπώσεις που θα μπορούσαν να παρερμηνευτούν ή να θεωρηθούν προσβλητικές. Με την ανάρτηση σχολίου, συμφωνείτε να τηρείτε τους Όρους του ιστότοπου contact Δημιουργήστε το account σας εδώ, για να κάνετε like, dislike ή report ακατάλληλα/προσβλητικά σχόλια.