• Οικονομία

    ΤτΕ: Οριακά άνω του 6% η ανάπτυξη φέτος, στο 1,5% το 2023 – Τι λέει η ενδιάμεση έκθεση για τη Νομισματική Πολιτική

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    O Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας

    O Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας


    Ανάπτυξη οριακά άνω του 6% φέτος και σχεδόν 1,5% το 2023 αναμένεται πως θα προβλέπει, σύμφωνα με πληροφορίες, η νέα έκθεση για τη νομισματική πολιτική που δίνει σήμερα το μεσημέρι στη δημοσιότητα η Τράπεζα της Ελλάδος. Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται οι νεότερες εκτιμήσεις της ΤτΕ για τον πληθωρισμό, ωστόσο εκτιμάται πως μετά το φετινό peak , τον επόμενο χρόνο θα προβλέπεται αισθητή αποκλιμάκωση.

    Να σημειωθεί πως στην προηγούμενη έκθεση για την νομισματική πολιτική στις αρχές του καλοκαιριού είχε προβλεφθεί ανάπτυξη 3,8% για φέτος και 4,1% για τον επόμενο χρόνο. Στην πορεία των επόμενων μηνών και καθώς εξελισσόταν ιδιαίτερα θετικά η πορεία των τουριστικών εισπράξεων, ο Διοικητής της ΤτΕ είχε προαναγγείλει ανοδική αναθεώρηση των προβλέψεων για φέτος.

    Για τον επόμενο χρόνο η ΤτΕ συμπλέει με τις εκτιμήσεις των περισσοτέρων Οργανισμών για απότομη βουτιά της ανάπτυξης καθώς η κρίση εξελίσσεται και το μέτωπο του πολέμου παραμένει ενεργό όπως επίσης και η ενεργειακή κρίση. Επιβράδυνση αναμένει και η κυβέρνηση μέσω του κρατικού προϋπολογισμού για το 2023. Συγκεκριμένα  προβλέπει φέτος ανάπτυξη 5,6%, σχεδόν διπλάσιας του ευρωπαϊκού μέσου όρου και  1,8% το 2023  έναντι μόλις 0,3% που εκτιμάται για τον μέσο όρο της Ευρωζώνης και των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με τις φθινοπωρινές προβλέψεις της Κομισιόν.

    Η πλειονότητα πάντως των οργανισμών και φορέων εξακολουθούν να εκτιμούν πως η ελληνική οικονομία θα αποφύγει την ύφεση το 2023 με εξαίρεση τον διεθνή οίκο αξιολόγησης Fitch Ratings που αναμένει οριακή ύφεση σχεδόν 1%. Όπως όμως είχε εκτιμήσει αυτό θα είναι κυρίως αποτέλεσμα των δυσκολιών στο πρώτο εξάμηνο του έτους αναμένοντας ουσιαστική βελτίωση στο δεύτερο εξάμηνο.

    Το μόνο βέβαιο είναι πως η διατήρηση της αναπτυξιακής δυναμικής της οικονομίας το 2023 θα είναι μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις της οικονομικής πολιτικής. Υπό αυτό το πρίσμα καθοριστική σημασία θα έχει η ανάσχεση των πληθωριστικών πιέσεων, ιδανικά με επιταχυνόμενο ρυθμό από τους πρώτους μήνες του 2023, αλλά και η ορθή και έγκαιρη αξιοποίηση των έργων του Ταμείου Ανάκαμψης & Ανθεκτικότητας το οποίο εισέρχεται στην πλέον κρίσιμη φάση της υλοποίησης.

    Η διατήρηση της ελληνικής οικονομίας σε θετική τροχιά είναι μεγάλο προαπαιτούμενο και για τους οίκους αξιολόγησης από τους οποίους η Ελλάδα φέτος προσδοκά αναβάθμιση και ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας. Η ανάπτυξη άλλωστε αποτελεί τον κρίσιμο παρονομαστή στους βασικούς δημοσιονομικούς δείκτες οι οποίοι βρίσκονται σταθερά στο μικροσκόπιο των διεθνών μας αξιολογητών.

    Διαβάστε επίσης

    Συντηρητικά στις αγορές η Ελλάδα το 2023 – Θέμα χρόνου η ανακοίνωση του ετήσιου δανειακού προγράμματος για δανεισμό 7 – 8 δισ. ευρώ



    ΣΧΟΛΙΑ