• Οικονομία

    ΤτΕ: Εκτοξεύτηκαν στα 17,9 δισ. οι τουριστικές εισπράξεις στο 9μηνο

    • NewsRoom


    Κατά 4,6 δισ. ευρώ συρρικνώθηκε το έλλειμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών στο εννεάμηνο, ενώ ο ελληνικός τουρισμός συνέχισε τις υψηλές πτήσεις, με τις τουριστικές αφίξεις να κάνουν άλμα 17,3% εκτινάσσοντας τις ταξιδιωτικές εισπράξεις στα 17,9 δισ. ευρώ.

    Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η Τράπεζα της Ελλάδος την περίοδο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2023, το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών μειώθηκε σε 7,3 δισ. ευρώ. Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της ΤτΕ, η μείωση του ελλείμματος του ισοζυγίου αγαθών οφείλεται στη μεγαλύτερη μείωση των εισαγωγών έναντι των εξαγωγών. Οι εξαγωγές παρουσίασαν μείωση κατά 6,2% σε τρέχουσες τιμές (-2,2% σε σταθερές τιμές), ενώ οι εισαγωγές κατέγραψαν μείωση κατά 10,8% σε τρέχουσες τιμές (-3,8% σε σταθερές τιμές). Ειδικότερα, σε τρέχουσες τιμές οι εξαγωγές αγαθών χωρίς καύσιμα παρουσίασαν οριακή αύξηση κατά 0,2%, ενώ οι αντίστοιχες εισαγωγές μείωση κατά 2,3% (‑4,4% και -4,0% σε σταθερές τιμές αντίστοιχα).

    Η βελτίωση του πλεονάσματος του ισοζυγίου υπηρεσιών οφείλεται στη βελτίωση πρωτίστως του ταξιδιωτικού ισοζυγίου και δευτερευόντως του ισοζυγίου λοιπών υπηρεσιών, η οποία αντισταθμίστηκε εν μέρει από την επιδείνωση του ισοζυγίου μεταφορών. Ειδικότερα, οι αφίξεις μη κατοίκων ταξιδιωτών ενισχύθηκαν κατά 17,3% και οι σχετικές εισπράξεις κατά 15,2% σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

    Το έλλειμμα του ισοζυγίου πρωτογενών εισοδημάτων επιδεινώθηκε έναντι της αντίστοιχης περιόδου του 2022, λόγω της αύξησης των καθαρών πληρωμών για τόκους, μερίσματα και κέρδη, που αντισταθμίστηκε ως ένα βαθμό από την άνοδο των καθαρών εισπράξεων από λοιπά πρωτογενή εισοδήματα. Το πλεόνασμα του ισοζυγίου δευτερογενών εισοδημάτων αυξήθηκε σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2022, λόγω της καταγραφής καθαρών εισπράξεων έναντι καθαρών πληρωμών στον τομέα της γενικής κυβέρνησης και, σε μικρότερο βαθμό, λόγω της αύξησης των καθαρών εισπράξεων στους λοιπούς, εκτός της γενικής κυβέρνησης, τομείς.

    Τι δείχνουν τα στοιχεία για τον Σεπτέμβριο

    Σε ό,τι αφορά ειδικότερα τα στοιχεία του φετινού Σεπτεμβρίου, το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών μειώθηκε περίπου κατά το ήμισυ σε σχέση με το Σεπτέμβριο του 2022 και διαμορφώθηκε σε 404,3 εκατ. ευρώ.

    Σύμφωνα με την ΤτΕ, η μείωση του ελλείμματος του ισοζυγίου αγαθών οφείλεται στη μεγαλύτερη μείωση των εισαγωγών έναντι των εξαγωγών. Οι εξαγωγές μειώθηκαν κατά 10,3% σε τρέχουσες τιμές (‑10,1% σε σταθερές τιμές) και οι εισαγωγές μειώθηκαν κατά 16,3% σε τρέχουσες τιμές (-7,5% σε σταθερές τιμές). Ειδικότερα, οι εξαγωγές αγαθών χωρίς καύσιμα παρουσίασαν μείωση κατά 10,1% σε τρέχουσες τιμές (-12,2% σε σταθερές τιμές), ενώ οι εισαγωγές αγαθών χωρίς καύσιμα μειώθηκαν κατά 3,7% σε τρέχουσες τιμές (-3,3% σε σταθερές τιμές).

    Οι αφίξεις μη κατοίκων ταξιδιωτών αυξήθηκαν κατά 12,7% και οι σχετικές εισπράξεις κατά 14,6% σε σχέση με τον περυσινό Σεπτέμβριο.

    Διαβάστε επίσης

    Ου υμίν Συριζαίοι υποκριτές: Τώρα καταλάβατε τον «βόθρο» κι ότι ο Πολάκης και τα troll «τραμπουκίζουν»;



    ΣΧΟΛΙΑ