• Οικονομία

    Τράπεζα της Αγγλίας: Αύξηση κατά 0,25 στα επιτόκια

    • NewsRoom

    Ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας Άντριου Μπέιλι


    Στο 4,5% έφτασε το επιτόκιο η Τράπεζα της Αγγλίας, το υψηλότερο επίπεδο από το 2008.

    Την Πέμπτη η κεντρική τράπεζα προχώρησε στην 12η συνεχή αύξηση επιτοκίων με μία κίνηση κατά 0,25.

    Ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας Άντριου Μπέιλι, έστειλε το μήνυμα, μέσω των δηλώσεών του ότι οι αυξήσεις επιτοκίων δεν έχουν τελειώσει.

    Ο πληθωρισμός παραμένει υψηλός και η Τράπεζα της Αγγλίας πρέπει να παραμείνει στην πορεία της για να τον μειώσει, ανέφερε.

    Η Τράπεζα της Αγγλίας εκτιμάει δεν υπάρχει πλέον ο κίνδυνος ύφεσης, αναθεωρώντας προς τα πάνω τις προβλέψεις για την ανάπτυξη, τις οποίες είχε δημοσιεύσει τον περασμένο Φεβρουάριο.

    Απαισιόδοξη εμφανίστηκε για την καταπολέμηση του πληθωρισμού, σημειώνοντας ότι η επιβράδυνσή του θα είναι μικρότερη του αναμενόμενου, λόγω των υψηλών και επίμονων αυξήσεων στα τρόφιμα.

    «Εάν υπάρξουν ενδείξεις για πιο επίμονες πιέσεις, τότε θα απαιτηθεί περαιτέρω σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής», δήλωσε η Τράπεζα της Αγγλίας.

    Μια δημοσκόπηση του Reuters την περασμένη εβδομάδα έδειξε ότι οι περισσότεροι οικονομολόγοι αναμένουν παύση των επιτοκίων, μετά την τελευταία αύξηση, όμως σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, οι traders ποντάρουν σε κορύφωση των επιτοκίων τον φθινόπωρο στο 5%.

    H πρώτη αντίδραση των αγορών

    Η στερλίνα περιόρισε τις πρωινές απώλειες από το δολάριο, μετά την ανακοίνωση της Τράπεζας της Αγγλίας, χωρίς όμως να μπορέσει να βρεθεί σε θετικό έδαφος.

    Ο βρετανικός δείκτης FTSE 100 έπεσε σε αρνητικό έδαφος αμέσως μετά τις ανακοινώσεις με μικρές απώλειες κατά 0,30%. Μικρές απώλειες κατέγραψαν και οι ευρωπαϊκοί δείκτες, ο γερμανικός Dax και ο γαλλικός CAC.

    Διαβάστε επίσης:

    Ebury: Φρένο στις αυξήσεις των επιτοκίων εφόσον το επιτρέψει ο πληθωρισμός



    ΣΧΟΛΙΑ