• Οικονομία

    Τράπεζα της Αγγλίας: Αύξηση 0,50 στα επιτόκια- Τα βλέμματα των traders στραμμένα στη στερλίνα

    • NewsRoom

    Ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας Άντριου Μπέιλι


    Σε νέα αύξηση στο επιτόκιο της προχώρησε η Τράπεζα της Αγγλίας, με την κίνηση 0,50 να έχει ήδη τιμολογηθεί από τις αγορές. Τα βλέμματα των traders είναι στην πορεία της στερλίνας, καθώς θεωρούν ότι είναι πιο ευμετάβλητη από το ευρώ.

    Πρόκειται για την δέκατη συνεχόμενη αύξηση επιτοκίων για την Τράπεζα της Αγγλίας, η οποία προχώρησε μέσα στο 2022 σε ένα άλμα 325 μονάδων βάσης, εν μέσω οικονομικής και πολιτικής κρίσης.

    To επιτόκιο ανέβηκε στο 4%, το υψηλότερο από το 2008, με την κεντρική τράπεζα να προχωράει στην ταχύτερη αύξηση των επιτοκίων εδώ και τρεις δεκαετίες.

    Η κεντρική τράπεζα,  η οποία προσπαθεί να αποφύγει τους κινδύνους εν μέσω ενός «θερμού» πληθωρισμού στο 10% και να μη βυθιστεί σε ύφεση, δήλωσε ότι η πορεία των αυξήσεων των επιτοκίων από τον Δεκέμβριο του 2021 είναι πιθανό να έχει αυξανόμενο αντίκτυπο στην οικονομία.

    Επτά μέλη από την εννεαμελή Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής της κεντρικής τράπεζας του Ηνωμένου Βασιλείου υποστήριξαν την αύξηση στο 4%, ενώ δύο ψήφισαν υπέρ της μη αλλαγής του επιτοκίου. Η πλειοψηφία είπε ότι η ισχυρή αύξηση των μισθών και η συνεχιζόμενη έλλειψη εργαζομένων τροφοδοτούν τις πιέσεις των τιμών στην οικονομία.

    Η πορεία της στερλίνας

    Νωρίτερα οι traders είχαν το βλέμμα στραμμένο στον επικεφαλής της Τράπεζας της Αγγλίας Άντριου Μπέιλι, καθώς η πορεία της λίρας βρίσκεται στο επίκεντρο όσων κάνουν trading στο συνάλλαγμα.

    Κι ενώ και στις δύο περιπτώσεις, της BOE και της ΕΚΤ, η νέα κίνηση κατά 0,50 εθεωρείτο δεδομένη, οι αγορές θεωρούν ότι η στερλίνα είναι ευάλωτη σε μεγαλύτερη μεταβλητότητα απ’ ότι το ευρώ, το οποίο βρέθηκε σε υψηλό 10μήνου σε σχέση με το δολάριο την Πέμπτη.

    Η πρώτη αντίδραση της αγοράς, μετά τις ανακοινώσεις για τα επιτόκια,  ήταν η στερλίνα να χάνει ακόμα κατά 0,70% έναντι του δολαρίου.

    Οι αγορές εκτιμούν ότι τα επιτόκια θα κορυφωθούν στο 4,5%, εκτίμηση χαμηλότερη από το 4,75% το οποίο προέβλεπαν τον περασμένο Νοέμβριο.

    Η ανακοίνωση έρχεται μια ημέρα αφότου η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ επιβράδυνε τον ρυθμό των αυξήσεων των επιτοκίων της με μια κίνηση μικρότερη κατά τέταρτο της μονάδας, αλλά δήλωσε ότι αναμένει ότι θα χρειαστούν περαιτέρω αυξήσεις.

    Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα φαίνεται έτοιμη να αυξήσει τα επιτόκια κατά μισή ποσοστιαία μονάδα αργότερα την Πέμπτη στο 3%.



    ΣΧΟΛΙΑ