• Οικονομία

    Τράπεζα Πειραιώς: Στα 4,7 δισ. ευρώ το έλλειμμα του ισοζυγίου της γενικής κυβέρνησης κατά ESA

    • NewsRoom
    Τράπεζα Πειραιώς

    Τράπεζα Πειραιώς


    Στα 4,7 δισ.  ευρώ, διαμορφώθηκε το έλλειμμα του ισοζυγίου της γενικής κυβέρνησης (κατά ESA), σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ το 2022, τα οποία αναφέρονται στο Δελτίο Οικονομικών Εξελίξεων- Απρίλιος 2023 της Τράπεζας Πειραιώς.

    Εκτίμηση, που σύμφωνα με το Δελτίο, είναι σημαντικά καλύτερη της αντίστοιχης που διατυπώθηκε τον Νοέμβριο του 2022 στην εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού (€-8,5δισ.).

    Συνακόλουθα, το 2022 η οικονομία κατάφερε να επιστρέψει σε πρωτογενές πλεόνασμα της τάξεως του 0,1% του ΑΕΠ, έναντι εκτίμησης του προϋπολογισμού για πρωτογενές έλλειμμα και το 2022 της τάξεως του -1,6% του ΑΕΠ και στόχο για πλεόνασμα το 2023. Το χρέος της γενικής κυβέρνησης διαμορφώθηκε στα €356,3 δισ. (2021: €353,5 δισ.), όμως η άνοδος του ονομαστικού ΑΕΠ κατά 14,5% οδήγησε στη σαφή αποκλιμάκωση του λόγου χρέος προς ΑΕΠ το 2022 στο 171,3% (2021: 194,6%.)

    Παράλληλα το ΔΝΤ στην έκθεση “World Economic Outlook” αναθεώρησε προς τα πάνω τις προβλέψεις για την ελληνική οικονομία αναμένοντας για το 2023 ρυθμό ανάπτυξης 2,6% έναντι προηγουμένης εκτίμησης για 1,8%  και ποσοστό ανεργίας 11,2% (προηγ. εκτιμ. 12,2%) Τέλος, στις 24.04  η S&P διατήρησε αμετάβλητη την πιστοληπτική αξιολόγηση της χώρας σε «BB+» αναβαθμίζοντας το outlook σε θετικό.

    Διεθνείς Εξελίξεις

    Παράλληλα, με τριμηνιαίο ρυθμό 0,1% αναπτύχθηκε η οικονομία της Ευρωζώνης κατά το α΄ τρίμηνο, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία. Επομένως, αποφεύχθηκε το ενδεχόμενο συρρίκνωσης που, μόλις πριν από λίγους μήνες, εμφανιζόταν σχεδόν ως αναπόφευκτο. Ταυτόχρονα, ο ρυθμός ανάπτυξης στις ΗΠΑ διαμορφώθηκε στο 1,1% σε τριμηνιαία-ετησιοποιημένη βάση, κατώτερος ωστόσο των προσδοκιών της αγοράς. Από την άλλη πλευρά, και στις δύο οικονομίες, οι πληθωριστικές πιέσεις παραμένουν ισχυρές καθώς, ναι μεν αποκλιμακώνεται ο γενικός πληθωρισμός, όμως τον Μάρτιο ο δομικός οριακά ενισχύθηκε. Τέλος, στην αγορά εργασίας οι συνθήκες παραμένουν ιδιαίτερα καλές.

    Την ίδια ώρα, στην Κίνα, ο ρυθμός ανάκαμψης το τελευταίο διάστημα φαίνεται πως ενισχύεται, στηριζόμενος κατά κύριο λόγο στην αναβαλλόμενη ζήτηση (λόγω της πανδημίας).

    Στην Ιαπωνία, τέλος, τα τελευταία στοιχεία καταδεικνύουν συνέχιση της πολύ ήπιας ανάπτυξης.

    Δείτε εδώ αναλυτικά την Έκθεση.

    Διαβάστε επίσης: 

    Χ.Μαργαρίτης: Η Τράπεζα Πειραιώς επιταχύνει την αλλαγή και την καινοτομία στον τραπεζικό



    ΣΧΟΛΙΑ