• Οικονομία

    Τράπεζα Πειραιώς: Όλες οι τελευταίες οικονομικές εξελίξεις στην Ελλάδα και τον Κόσμο

    • NewsRoom


    Στην ανάλυση των τελευταίων οικονομικών εξελίξεων στην Ελλάδα και τον Κόσμο προχωρά, η Τράπεζα Πειραιώς κατά το Δελτίο Οικονομικών Εξελίξεων για τον μήνα Νοέμβριο.

    Όπως αναφέρουν οι αναλυτές της Τράπεζας Πειραιώς, «ανακοινώθηκε από το ΥΠΟΙΚ ο Κρατικός Προϋπολογισμός 2021 στον οποίο προβλέπεται ύφεση -10,5% το 2020 και ανάπτυξη 4,8% το 2021, το πρωτογενές έλλειμμα γενικής κυβέρνησης με βάση τους όρους ενισχυμένης εποπτείας εκτιμάται στο -7,22% του ΑΕΠ το 2020 και -3,88% του ΑΕΠ το 2021, ενώ το δημόσιο χρέος θα διαμορφωθεί στο 208,9% του ΑΕΠ το 2020 και στο 199,6% το 2021».

    Σύμφωνα με τους Αναλυτές της Τράπεζας Πειραιώς, οι προβλέψεις αυτές ενσωματώνουν τις επιπτώσεις της επιδείνωσης της οικονομικής δραστηριότητας λόγω του lockdown του Νοεμβρίου, της λήψης νέων δημοσιονομικών μέτρων, αλλά και της αναπτυξιακής δυναμικής των ευρωπαϊκών κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης.

    Ταυτόχρονα η ΕΕ στην 8η έκθεση ενισχυμένης εποπτείας επιβεβαίωσε τις φθινοπωρινές προβλέψεις για ύφεση -9,0% το 2020 τοποθετώντας το ρίσκο προς τα κάτω λόγω των περιοριστικών μέτρων του Νοεμβρίου και το 2021 στο 5,0% τοποθετώντας το ρίσκο προς τα πάνω λόγω της επίπτωσης των μεταρρυθμίσεων και επενδύσεων που θα γίνουν μέσω του ταμείου ανάκαμψης, παραμέτρους που δεν έχει λάβει υπόψη.

    Σε δημοσιονομικό επίπεδο, η προς τα κάτω αναθεώρηση του ονομαστικού ΑΕΠ το 2019 κατά περίπου €4,0 δισεκ. οδήγησε το δημόσιο χρέος στο 180.5%, ποσοστό που με βάση το βασικό σενάριο της ανάλυσης βιωσιμότητας της ΕΕ θα φτάσει το 2020 πάνω από το 207% πριν αρχίσει το 2021 την αποκλιμάκωση του διατηρώντας όμως μακροχρόνια τις ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες σε βιώσιμο επίπεδα. Το ελληνικό Δημόσιο προχώρησε στις 21.10 στην επανέκδοση 15ετούς ομολόγου λήξης 04.02.35, αντλώντας επιπλέον €2,0 δισεκ. με απόδοση 1,152%.

    Επίσης, στις 06.11 ο οίκος Moody’s προχώρησε σε αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας κατά μια βαθμίδα στο Ba3 από B1, με σταθερό outlook. Τέλος, στις 17.11 πραγματοποιήθηκε η πρώτη εκταμίευση πόρων από το Πρόγραμμα SURE, για τη κάλυψη μέτρων στήριξης εργαζομένων και εργοδοτών λόγω της υγειονομικής κρίσης,, ύψους €2,0 δισεκ., επί συνόλου περίπου €2,7 δισεκ..

    Αναφορικά με τις διεθνείς εξελίξεις το τελευταίο διάστημα, οι αναλυτές της Τράπεζας Πειραιώς υπενθυμίζουν τη σημαντική ανάκαμψη σημειώθηκε κατά τη διάρκεια του γ’ τριμήνου στο ΑΕΠ των ΗΠΑ και της Ευρωζώνης ύστερα από την πολύ βαθιά συρρίκνωση του β’ τριμήνου λόγω των βαρύτατων επιπτώσεων από την πανδημία. Προβληματισμός όμως προκύπτει για τους επόμενους μήνες από τα επαναλαμβανόμενα lockdown που επιβάλλονται για την
    ανάσχεση της απειλητικής διάδοσης του covid.

    Αρκετοί πρόδρομοι δείκτες εμφανίζουν μείωση. Η ΕΚΤ αναμένεται να προχωρήσει σε περαιτέρω μέτρα χαλάρωσης. Το πρόγραμμα ΡΕΡΡ αναμένεται να αυξηθεί και να επεκταθεί. Παράλληλα, η Fed θα συνεχίσει τη χαλάρωση στον τωρινό βαθμό και εκφράζει ανησυχία για μόνιμες επιπτώσεις που ίσως αφήσει η πανδημία στην αγορά εργασίας.

    Στην Ευρώπη διαφαίνεται καθυστέρηση στη λειτουργία του Ταμείου Ανάκαμψης λόγω της πρόθεσης για άσκηση veto από κάποιες χώρες της Ε.Ε..

    Διαβάστε αναλυτικά το Δελτίο Οικονομικών Εξελίξεων της Τράπεζας Πειραιώς για τον μήνα Νοέμβριο



    ΣΧΟΛΙΑ