• Οικονομία

    Τουρκία: Στα 6,3 δισ. δολάρια το δημοσιονομικό έλλειμμα τον Απρίλιο

    Ο Τούρκος υπουργός Οικονομικών Μπεράτ Αλμπαϊράκ


    Κοντά στα επίπεδα ρεκόρ που είχαν καταγραφεί τον Μάρτιο παρέμεινε και τον Απρίλιο το δημοσιονομικό έλλειμμα της Τουρκίας.

    Ειδικότερα, η κεντρική κυβέρνηση κατέγραψε τον Απρίλιο δημοσιονομικό έλλειμμα 43,2 δισ. τουρκικών λιρών (6,3 δισ. δολάρια). Την αντίστοιχη χρονιά του 2019 το έλλειμμα ήταν 18,3 δισ. λίρες, ενώ το 2019 είχε κλείσει με έλλειμμα 123,7 δισ. λιρών.

    Τον Μάρτιο η χώρα είχε καταγράψει δημοσιονομικό έλλειμμα-ρεκόρ ύψους 43,7 δισ. λιρών.

    Η Τουρκία χτυπήθηκε από την πανδημία, ως μια από τις πρώτες 10 χώρες με τα τα περισσότερα κρούσματα, αν και με βάσει τις επίσημες ανακοινώσεις της, η τουρκική κυβέρνηση έσπευσε να πανηγυρίσει πως κατάφερε να περιορίσει τους νεκρούς. Ωστόσο τα μέτρα για τον περιορισμό της επιδημίες παρέλυσαν την οικονομία, ενώ οι αυξημένες δαπάνες και οι μειωμένες καταβολές φόρων ενέτειναν το πρόβλημα.

    Πλέον η Άγκυρα έχει ανακοινώσει πως σταδιακά θα αποσύρει τους περιορισμούς ενώ θα παρουσιάσει ένα πακέτο μέτρων τόνωσης της οικονομίας ύψους 240 δισ. τουρκικών λιρών (34,7 δισ. δολαρίων) που αποτελείται κυρίως από αναβολές καταβολής φόρων. Σκοπός της είναι να βοηθήσει τις επιχειρήσεις να ξεπεράσουν την οικονομική καταιγίδα που προκάλεσε η πανδημία.



    ΣΧΟΛΙΑ