• Οικονομία

    Τουρισμός και φορολογικά έσοδα δημιουργούν νέο δημοσιονομικό χώρο

    Ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας

    Ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας


    Νέα αύξηση των φορολογικών εσόδων αναμένεται να δείξουν τα στοιχεία του προϋπολογισμού που θα ανακοινώσει σήμερα το μεσημέρι το Υπουργείο Οικονομικών.

    Σύμφωνα με πληροφορίες τα έσοδα από φόρους “αυγάτισαν” και τον Ιούνιο, μετά από την αύξηση των 2,9 δις ευρώ που είχε καταγραφεί στο πρώτο πεντάμηνο του έτους.

    Πρόκειται για μια ιδιαίτερα θετική εξέλιξη η οποία δίνει σημαντικές ανάσες στο οικονομικό επιτελείο, το οποίο αναζητεί συνεχώς επιπλέον δημοσιονομικό χώρο. Άλλωστε, τα νέα από το μέτωπο του τουρισμού δίνει ακόμα πιο αισιόδοξες “νότες”. Ο Ιούνιος κατέγραψε μεγάλη αύξηση έναντι των στόχων, ενώ αναμένεται να εκτοξευθεί το “δυνατό” δίμηνο Ιουλίου – Αυγούστου, με το κράτος να προσδοκά ότι θα βάλει στα ταμεία του πολύ περισσότερα έσοδα απ’ αυτά που υπολόγιζε.

    Είναι χαρακτηριστικό άλλωστε, ότι ο πήχης φέτος είχε τεθεί κοντά στα 15 δις ευρώ, όταν το έτος ρεκόρ για τον ελληνικό τουρισμό το 2019 τα τουριστικά έσοδα ξεπέρασαν τα 18 δις. Πλέον, οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για έσοδα σχεδόν 19,5 – 20 δις, δηλαδή 4,5 – 5 δις πάνω από τον στόχο. Εφόσον επιβεβαιωθεί μια τέτοια εξέλιξη, το οικονομικό επιτελείο εκτιμά ότι θα δημιουργηθεί νέος δημοσιονομικός χώρος 1 – 1,5 δις ευρώ.

    Πάντως, στελέχη του Υπουργείου Οικονομικών είναι ιδιαίτερα συγκρατημένη ως προς το νέο πακέτο στήριξης που θα ανακοινωθεί για το φθινόπωρο, μένοντας στις ανακοινώσεις του ίδιου του Υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα ότι έρχονται παρεμβάσεις το Σεπτέμβριο σε καύσιμα και ρεύμα, δηλαδή προανήγγειλε ένα Fuel Pass No3 για την περίοδο Σεπτεμβρίου – Δεκεμβρίου, αλλά και μεγαλύτερες κρατικές ενισχύσεις για τους λογαριασμούς του ρεύματος.

    Κι αυτό γιατί οι χονδρικές τιμές του ηλεκτρικού κινούνται πάνω από το μέσο όρο των 225 ευρώ τη μεγαβατώρα με τις οποίες έχει σχεδιαστεί ο νέος μηχανισμός που καταργεί τη ρήτρα αναπροσαρμογής.

    Διαβάστε επίσης:

    Χρήστος Σταϊκούρας: Πιέσεις σε τράπεζες και servicers να ανεβάσουν ταχύτητα στις ρυθμίσεις δανείων

    Υπουργείο Εργασίας: Ο «χάρτης» πληρωμών για συντάξεις και επιδόματα ως 22 Ιουλίου



    ΣΧΟΛΙΑ