Με μπαράζ θετικών ειδήσεων σε τρία πολεμικά μέτωπα, του εμπορικού πολέμου ΗΠΑ – Κίνας, της σύρραξης στην Ουκρανία και της σύγκρουσης Ινδίας – Πακιστάν, με πρόσθετο «bonus» την προσπάθεια των ΗΠΑ για εκεχειρία με τους Χούθι με αντάλλαγμα την απρόσκοπτη εμπορική κίνηση πλοίων στη διεθνή ναυτιλία, επιχειρείται προσπάθεια rebound στις αγορές.

Δεν είναι τυχαίο πως όλες αυτές οι πρωτοβουλίες φέρουν το πρόσημο του Ντόναλντ Τραμπ, με τις εξελίξεις να τροφοδοτούν χθες τις διεθνείς αγορές με κέρδη και ελπίδα για σταδιακή εκτόνωση σε 3 μέτωπα που εντείνουν την αβεβαιότητα και τους φόβους για ύφεση  στις μεγάλες οικονομίες.

1

Στις ΗΠΑ, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Nasdaq 100 σημείωναν τη Δευτέρα άνοδο σχεδόν 4% και άνοδο άνω του 3% κατέγραφαν τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του S&P 500 ενώ στην εγχώρια αγορά ο γενικός δείκτης κατέγραφε το μεσημέρι υψηλά 15 ετών.

Το γενικότερο κλίμα επηρέασε βεβαίως και το ελληνικό χρηματιστήριο το οποίο έκλεισε με σημαντική άνοδο 1,4% στις 1.774.96 μονάδες, πλησιάζοντας ακόμη περισσότερο τις 1.800 μονάδες. Καταγράφηκε νέο υψηλό 15 ετών και κανείς δεν μπορεί με ασφάλεια να πει τι θα συμβεί τις επόμενες ημέρες.

Τα τραπεζικά «χαρτιά» κυριάρχησαν καθώς φαίνεται πως οι ξένοι «σαρώνουν» τις μετοχές του κλάδου. ΑΛΦΑ +4,51%, ΕΤΕ +3,11%, ΕΥΡΩΒ +4,02%, ΠΕΙΡ +1,96%. Πάνω από 2,26% τα κέρδη για την Αττικής νέα υψηλά για την Κύπρου στα 6,26 ευρώ. Σε υψηλό 35 μηνών ο ΟΤΕ με άνοδο 2,26% στα 17,18 ευρώ.

Οι εξελίξεις στο μέτωπο των γεωπολιτικών ανακατατάξεων αλλά και στον πόλεμο για τους δασμούς που ο ίδιος ο Τραμπ κλιμάκωσε, ο ίδιος όμως φαίνεται τώρα πως προσπαθεί να αποκλιμακώσει, συνηγορούν υπέρ του θετικού σεναρίου και για την ελληνική οικονομία. Η αποφόρτιση της γεωπολιτικής αστάθειας διευκολύνει την επίτευξη των φετινών στόχων, πρωτίστως του φιλόδοξου στόχου για ανάπτυξη 2% που με τη σειρά του διευκολύνει – για μια ακόμη χρονιά – τη δημοσιονομική υπεραπόδοση.

Ο χρησμός της Fitch

Αν και ουδείς μπορεί να αποκλείσει μια απότομη επιδείνωση τις επόμενες μέρες, καθώς τα μέτωπα είναι και πολλά αλλά εμπεριέχουν και απρόβλεπτους παίκτες, η βελτίωση του κλίματος ευρύτερα είναι ένας υποβοηθητικός παράγοντας και ενόψει της νέας αξιολόγησης από το διεθνή οίκο Fitch Ratings την προσεχή Παρασκευή.

Σε ένα κλίμα που είναι διεθνώς  λιγότερο «συννεφιασμένο» περιορίζεται το ρίσκο που αποδίδεται και στην ελληνική οικονομία από τους διεθνείς επενδυτές. Βεβαίως αυτό δεν μπορεί μόνο του να προδικάσει μια θετική εξέλιξη το βράδυ της Παρασκευής αλλά είναι λογικό πως είναι καλύτερα να αξιολογείται η οικονομία σε περιβάλλον διεθνούς ηρεμίας παρά εν μέσω εξελισσόμενης καταιγίδας.

Οι διεθνείς εξελίξεις αποτιμώνται την Τρίτη στη συνεδρίαση του EcoFin στις Βρυξέλλες. Όπως δήλωσε τη Δευτέρα ο Κυριάκος Πιερρακάκης σε συνέντευξη του στο Bloomberg η Ελλάδα είναι μέλος της ΕΕ και θα ακολουθήσει την ενιαία γραμμή της Ευρώπης αναφορικά με τις διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ που είναι ήδη σε εξέλιξη. «Θέλουμε να χαμηλώσουμε τη θερμοκρασία στο δωμάτιο» σημείωσε ο υπουργός.

Για την Ελλάδα άλλωστε η πορεία σε ήρεμα νερά είναι απαραίτητη καθώς η χώρα επιδιώκει να υλοποιήσει ένα φιλόδοξο σχεδιασμό που είναι η ταχύτερη απομείωση του χρέους στη βάση της παραγωγής σταθερά υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων. Όπως ανάφερε ο υπουργός Οικονομικών άλλωστε η χώρα οδεύει σε πρωτογενές πλεόνασμα 3,2% του ΑΕΠ ενώ επιμένει ιδιαίτερα στο σχέδιο να αποπληρώσει τα δάνεια από το πρώτο μνημόνιο, δέκα χρόνια νωρίτερα από τον αρχικό σχεδιασμό. Στόχος είναι να δημιουργηθούν νέα ορόσημα για το χρέος με πρώτο σταθμό να καταφέρει έως το 2029 να μην είναι το υψηλότερο στην Ευρώπη.

Τη Δευτέρα η απόδοση του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου αναφοράς ήταν στο 3,4% αντί του 4,4% στις ΗΠΑ, 3,7% στην Ιταλία. Το πορτογαλικό ήταν στο 3,15%.