• Οικονομία

    Τόμας Μπάρκιν(FED): Είναι «έξυπνο» για την FED να αφιερώσει χρόνο για να αποκτήσει μεγαλύτερη σαφήνεια σχετικά με τον πληθωρισμό

    • NewsRoom
    Τόμας Μπαρκιν, πρόεδρος της FED Richmond,

    Τόμας Μπαρκιν, πρόεδρος της FED Richmond, (πηγή: REUTERS/Brendan McDermid)


    Ο Τόμας Μπάρκιν από την Fed του Richmond δήλωσε ότι είναι «έξυπνο» για την Fed να αφιερώσει χρόνο για να αποκτήσει μεγαλύτερη σαφήνεια σχετικά με την τροχιά του πληθωρισμού πριν μειώσει τα επιτόκια.
    Ο Μπάρκιν είναι ανάμεσα σε πάνω από μισή ντουζίνα αξιωματούχους της Fed που πρόκειται να μιλήσουν την Πέμπτη σε εποπτευόμενες συζητήσεις ή ομιλίες. Άλλοι είναι ο πρόεδρος της Fed του Κλίβελαντ, Λορέτα Μέστερ και ο Νιλ Κασκάρι της Μινεάπολης.

    Το κύμα σχολίων από αξιωματούχους ακολουθεί τις δηλώσεις του προέδρου Jerome Powell μόλις μια ημέρα νωρίτερα. Ο Πάουελ τόνισε ότι η Fed έχει χρόνο να αξιολογήσει τα εισερχόμενα δεδομένα πριν μειώσει τα επιτόκια, σηματοδοτώντας ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής είναι πρόθυμοι να περιμένουν σαφέστερες ενδείξεις χαμηλότερου πληθωρισμού για να δράσουν.

    Δεν είναι ακόμη σαφές εάν η ανάκαμψη των βασικών μετρητών τιμών στις αρχές του 2024 είναι μια προσωρινή ανατροπή στην πορεία προς τον στόχο του πληθωρισμού 2% της κεντρικής τράπεζας ή ένα σημάδι ότι η πρόοδος έχει σταματήσει.

    Στις προβλέψεις που κυκλοφόρησαν μετά τη συνεδρίαση της Fed τον Μάρτιο, οι αξιωματούχοι έκαναν τρεις μειώσεις επιτοκίων φέτος — αλλά μόνο περιορισμένα. Εννέα από τους 19 αξιωματούχους αναμένουν δύο ή λιγότερες μειώσεις.

    Ο Barkin λέει ότι η Fed έχει χρόνο να αποκτήσει σαφήνεια πριν την κοπή (12:10 μ.μ.)
    Ο Μπάρκιν είπε ότι η κεντρική τράπεζα θα πρέπει να αφιερώσει το χρόνο της για να μειώσει τα επιτόκια, επισημαίνοντας την αβεβαιότητα σχετικά με το εάν η ανάκαμψη των πιέσεων στις τιμές στις αρχές του 2024 είναι απλώς ένα «χτύπημα» ή κάτι περισσότερο.

    «Κανείς δεν θέλει να επανεμφανιστεί ο πληθωρισμός», είπε ο Μπάρκιν σε προετοιμασμένες παρατηρήσεις προς την Ένωση Οικοδόμησης του Ρίτσμοντ. «Δεδομένης μιας ισχυρής αγοράς εργασίας, έχουμε χρόνο να καθαρίσουν τα σύννεφα πριν ξεκινήσουμε τη διαδικασία μείωσης των επιτοκίων».

    Ο επικεφαλής της Fed της Richmond είπε ότι είναι βέβαιος ότι «όλη αυτή η σύσφιξη» θα επιβραδύνει περαιτέρω την οικονομία, προσθέτοντας ότι θέλει να δει τις τιμές ψύξης να διευρύνονται σε μεγαλύτερο μερίδιο αγαθών και υπηρεσιών.

    «Είμαι αισιόδοξος ότι η διατήρηση των επιτοκίων κάπως περιοριστικά μπορεί να επαναφέρει τον πληθωρισμό στον στόχο μας», είπε.

    Διαβάστε επίσης:

    Παύλος Μαρινάκης: Θα ήμασταν πολιτικοί απατεώνες, αν λέγαμε ότι θα εξαφανίσουμε την ενδοοικογενειακή βία

    ΝΑΤΟ: Τα ουκρανικά πλήγματα ενδέχεται να έχουν καταστρέψει το 15% της δυναμικότητας των ρωσικών διυλιστηρίων

    Άγιοι Ανάργυροι: Νέο βίντεο ντοκουμέντο λίγες ώρες πριν τη δολοφονία της Κυριακής



    ΣΧΟΛΙΑ