• Οικονομία

    Το χρονοδιάγραμμα για το επίδομα θέρμανσης – Έρχεται «τριπλή» πληρωμή

    O Χρήστος Σταϊκούρας μιλά στο Mononews

    O υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας


    Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για το άνοιγμα της πλατφόρμας «myΘέρμανση» για την υποβολή των φετινών αιτήσεων από τους δικαιούχους.

    Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να υπογραφεί η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) για το επίδομα θέρμανσης, ώστε η πλατφόρμα να ανοίξει μέσα στο Νοέμβριο, με την προθεσμία για την υποβολή των αιτήσεων να τοποθετείται έως τις 15 Δεκεμβρίου. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα του Υπουργείου Οικονομικών θα υπάρξουν τρεις πληρωμές του φετινού επιδόματος:

    · Η 1η πληρωμή έως το τέλος Δεκεμβρίου

    · Η 2η πληρωμή στο τέλος Φεβρουαρίου 2023 και

    · Η 3η πληρωμή στο τέλος Απριλίου.

    Προκαταβολικά το επίδομα

    Για μια ακόμα χρονιά αναμένεται να δοθεί προκαταβολή σε όσους πήραν και πέρσι το βοήθημα, η οποία θα εξαρτάται από την περσινή κατανάλωση και στη συνέχεια θα υπάρχουν νέες καταβολές, σε περίπτωση που ο καταναλωτής δικαιούται υψηλότερο επίδομα.

    «Αυτό που διαφοροποιείται φέτος είναι πως ανεξάρτητα από την ποσότητα που θα βάλουν οι δικαιούχοι του επιδόματος, που ήταν και πέρσι δικαιούχοι του επιδόματος θέρμανσης, θα δοθούν προκαταβολές ανάλογες με την δαπάνη που έκαναν τον περασμένο χειμώνα και θα γίνει αργότερα συμψηφισμός εάν δεν καταναλώσουν την ποσότητα πετρελαίου που αναλογεί στην προκαταβολή του επιδόματος», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας το πρωί στον ΑΝΤ1.

    Τα κριτήρια

    Η Κοινή Υπουργική Απόφαση περιλαμβάνει αλλαγές στα εισοδηματικά και τα περιουσιακά κριτήρια. Τα εισοδηματικά κριτήρια για νέους δικαιούχους που θα στραφούν στο πετρέλαιο θέρμανσης ή άλλες πηγές, πλην ρεύματος και φυσικού αερίου, είναι αυτά που ίσχυαν το περσινό έτος:

    *14.000 ευρώ για άγαμους,

    *20.000 ευρώ για ζευγάρι και

    *3.000 ευρώ για κάθε παιδί.

    Για τους παλιούς δικαιούχους τα εισοδηματικά κριτήρια διευρύνονται σε:

    *16.000 ευρώ για άγαμους,

    *24.000 ευρώ για ζευγάρια

    * με προσαύξηση 3.000 ευρώ για κάθε παιδί.

    Την ίδια ώρα, μετά την αύξηση των αντικειμενικών αξιών, έρχεται αλλαγή και στα περιουσιακά κριτήρια. Έτσι, θα αυξηθεί το όριο για τον άγαμο από τις 180.000 στις 200.000 ευρώ, ενώ για τα ζευγάρια παραμένει το όριο των 300.000 ευρώ

    Διαβάστε επίσης:

    Επίδομα θέρμανσης: Οι τρεις κατηγορίες δικαιούχων – Ποιοι θα πάρουν έως 1.600 ευρώ



    ΣΧΟΛΙΑ