• Οικονομία

    Το μπόνους και οι κυρώσεις για τους υπαλλήλους του e-ΕΦΚΑ – Τι αλλάζει με το σχέδιο νόμου

    Παράταση καταβολής ασφαλιστικών υποχρεώσεων

    Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης


    Την εκ βάθρων αλλαγή της επιβράβευσης – μπόνους, αλλά και την επιβολή ποινών σε περίπτωση που δεν εξυπηρετούνται οι ασφαλισμένοι θα περιλαμβάνει το σχέδιο νόμου για τον εκσυγχρονισμό του ηλεκτρονικού Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης που θα κατατεθεί στη Βουλή τον Ιανουάριο από τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Κωστή Χατζηδάκη.

    Συγκεκριμένα, το νέο σύστημα λήψης μπόνους θα καταβάλλεται στους υπαλλήλους του ΕΦΚΑ που ασχολούνται στην έκδοση των συντάξεων ή σε άλλους τομείς, καθώς και σε όσους πλαισιώνουν το back office του νέου τηλεφωνικού κέντρου 1555. 

    Σύμφωνα με πληροφορίες, το πριμ θα συνδέεται με συγκεκριμένους μετρήσιμους στόχους και συντελεστές βαρύτητας που θα τίθενται ανά Γενική Διεύθυνση, ανάλογα με το αντικείμενο και τις προτεραιότητες του Φορέα.

    Να σημειωθεί ότι ήδη προβλέπεται η καταβολή bonus για την εκκαθάριση των εκκρεμών συντάξεων. Η διαδικασία αυτή, που έχει θεσμοθετηθεί, θα τροποποιηθεί ώστε το πριμ παραγωγικότητας να είναι περισσότερο συνδεδεμένο με τα αποτελέσματα της δουλειάς των εισηγητών και περισσότερο αναλογικό. 

    Τι αλλάζει

    Και σήμερα δίνεται μπόνους όμως δεν είναι αναλογικό με την παραγωγικότητα. Ο εργαζόμενος μπορεί να λάβει επιπλέον 480 ευρώ το μήνα είτε εκδίδει 80 συνταξιοδοτικές αποφάσεις είτε 140 συντάξεις τον μήνα, το ανώτατο μπόνους είναι το ίδιο.

    Βάσει του σχεδιασμού, το ταβάνι αυτό θα καταργηθεί. Το ανώτατο ποσό παραμένει στις 7.800 ευρώ το έτος και παράλληλα εξετάζεται να δημιουργηθούν κλίμακες έκδοσης συντάξεων, όπου αναλόγως του πόσο υψηλή είναι αυτή η κλίμακα, θα αυξάνει και ο συντελεστής του μπόνους. Για παράδειγμα 50-60 συντάξεις τον μήνα = 1 bonus, 60-70 συντάξεις τον μήνα = 2,5 bonus, 70-80 συντάξεις τον μήνα = 4 bonus κ.ο.κ.

    Έτσι, αν κάποιος βγάζει περισσότερες συντάξεις και ανεβαίνει κλίμακες, θα λαμβάνει και υψηλότερο μπόνους καθώς θα αυξάνονται οι συντελεστές. Επίσης οι δύσκολες περιπτώσεις συντάξεων θα πριμοδοτούνται με υψηλότερο συντελεστή μπόνους (π.χ. διαδοχικής ασφάλισης, ΟΑΕΕ, διεθνείς κ.λπ.).

    Αλλαγές σχεδιάζονται και όσον αφορά καταγγελίες και παράπονα. Στην πράξη, σχεδιάζεται η σύσταση νέας  Μονάδας Εσωτερικών Υποθέσεων για άμεση διερεύνηση των καταγγελιών των πολιτών.

    Νέα Μονάδα Εσωτερικών Υποθέσεων

    Σύμφωνα με πληροφορίες, θα προβλεφθεί η σύσταση νέας Μονάδας Εσωτερικών Υποθέσεων, με επικεφαλής πρώην ανώτερο δικαστικό (π.χ. Αντεισαγγελέας Αρείου Πάγου), επιφορτισμένη με την άμεση διερεύνηση καταγγελιών και αιτημάτων και τη διενέργεια αυτεπάγγελτων ελέγχων (π.χ. επί υπέρμετρων καθυστερήσεων), σε συνεργασία με την Εθνική Αρχή Διαφάνειας και εξουσίες αντίστοιχες με αυτή. Εάν το πόρισμα της Μονάδας καταλήγει σε πειθαρχική δίωξη, αυτό θα δεσμεύσει τα πειθαρχικά όργανα.

    Επιδιώκεται η αναστροφή της υφιστάμενης κατάστασης, καθώς έχει διαπιστωθεί πως σήμερα, εκατοντάδες καταγγελίες πολιτών δεν αντιμετωπίζονται και δεν αξιολογούνται εγκαίρως.

    Παράλληλα, προβλέπεται και ταχύτερη και αποτελεσματικότερη πειθαρχική διαδικασία, μέσα από συντομότερες προθεσμίες για τη διενέργεια των πειθαρχικών διαδικασιών, με δεδομένο ότι οι διαδικασίες στα Πειθαρχικά Συμβούλια συνήθως «σέρνονται» για χρόνια κι ότι στην παρούσα φάση εκκρεμούν 115 έλεγχοι, εκ των οποίων οι 97 είναι ακόμα στα Πρωτοβάθμια Συμβούλια, με μέσο χρόνο ολοκλήρωσης τα 2 έτη.

    Ειδικότερα, η άσκηση της πειθαρχικής δίωξης θα γίνεται σε 1 μήνα (αντί 3 μηνών) και θα ολοκληρώνεται σε ένα μήνα από την κλήση σε απολογία (αντί 2 μηνών).

    Στο πλαίσιο της ενίσχυσης της αμεροληψίας των ελέγχων, οι ΕΔΕ θα διενεργούνται υποχρεωτικά από υπάλληλο άλλου Υπουργείου.

    Το Πειθαρχικό Συμβούλιο θα συγκροτείται με τρία μέλη (πρόεδρος δικαστικός, πάρεδρος ΝΣΚ και μόνιμο υπάλληλο εκτός Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων), με κατάργηση της συμμετοχής των αιρετών εκπροσώπων εργαζομένων του ΕΦΚΑ.

    Η πρόβλεψη αυτή προκαλεί έντονες αντιδράσεις από τους εργαζόμενους, οι οποίοι σε ανακοίνωσή τους τονίζουν ότι «την πλειοψηφία στο Πειθαρχικό Συμβούλιο την έχουν τα μέλη που έχουν διορισθεί από την Πολιτεία κι όχι οι εκπρόσωποι των εργαζομένων, ενώ σχεδόν το σύνολο των περιπτώσεων που στάλθηκαν προς το πειθαρχικό συμβούλιο έγινε και με τη σύμφωνη γνώμη των εκπροσώπων των εργαζομένων».

    Διαβάστε ακόμη:



    ΣΧΟΛΙΑ