• Οικονομία

    Την επόμενη εβδομάδα η πληρωμή για τις αναστολές Απριλίου

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Το Σεπτέμβριο η ψήφιση του νέου κεφαλαιοποιητικού επικουρικού ταμείου

    Κωστής Χατζηδάκης, Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων


    Εντός της επόμενης εβδομάδας αναμένεται να καταβληθεί η αποζημίωση ειδικού σκοπού έως 534 ευρώ στους εργαζόμενους που τέθηκαν σε αναστολή για έως 30 ημέρες, ημερήσια αποζημίωση 17,8 ευρώ, σύμφωνα με πληροφορίες του mononews.gr.

    Για τις δηλώσεις αναστολών οι επιχειρήσεις – εργοδότες υποχρεούνταν να προαναγγείλουν στο «Εργάνη» τις αναστολές αυτές τουλάχιστον την προηγούμενη μέρα της έναρξής τους. Η προαναγγελία μπορεί να αφορά, είτε αυτοτελή χρονικά διαστήματα εντός του Απριλίου είτε ολόκληρο τον μήνα.

    Έτσι οι εργαζόμενοι για να υπολογίσουν την αποζημίωση ειδικού σκοπού που θα λάβουν θα πρέπει να γνωρίζουν ότι αν μια δήλωση αναστολής έχει υποβληθεί στις 15 Απριλίου ισχύει από την επόμενη ημέρα η αναστολή δηλαδή από τις 16 Απριλίου.

    Σε περίπτωση που δεν τηρηθεί η διαδικασία της προαναγγελίας η υπεύθυνη δήλωση είναι άκυρη και δεν παράγει τα αποτελέσματα της αναστολής σύμβασης εργασίας, και κατά συνέπεια ο εργοδότης συνεχίζει εκείνος να αμείβει τους εργαζόμενους του.

    Για παράδειγμα εργαζόμενος που μπήκε σε αναστολή από 4 Απριλίου μέχρι 19 Απριλίου θα λάβει την επόμενη εβδομάδα αποζημίωση ειδικού σκοπού ύψους 285 ευρώ. Τον υπόλοιπο μισθό του θα τον πληρωθεί από τον εργοδότη.

    Η αποζημίωση είναι αφορολόγητη, ανεκχώρητη και ακατάσχετη στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων, κατά παρέκκλιση κάθε γενικής και ειδικής διάταξης, δεν υπόκειται σε οποιαδήποτε κράτηση, τέλος ή εισφορά, συμπεριλαμβανομένης και της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης του άρθρου 43Α του ν. 4172/2013 (Α’ 167), δεν δεσμεύεται και δεν συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη προς τη φορολογική διοίκηση και το Δημόσιο εν γένει, τους δήμους, τις περιφέρειες, τα ασφαλιστικά ταμεία ή τα πιστωτικά ιδρύματα.

    Η καταβολή γίνεται εφάπαξ με πίστωση του τραπεζικού λογαριασμού του δικαιούχου – εργαζομένου, ο οποίος υποδεικνύεται στην υποβαλλόμενη αίτησή του.

    Από το ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ εξάγεται σε ηλεκτρονική μορφή αναλυτική κατάσταση δικαιούχων – εργαζομένων, η οποία περιλαμβάνει τα πλήρη στοιχεία τους, τον αριθμό τραπεζικού λογαριασμού σε μορφή ΙΒΑΝ, το πιστωτικό Ίδρυμα στο οποίο τηρείται ο λογαριασμός, το ποσό της καταβολής και το ΑΦΜ τους.

    Διαβάστε επίσης:

    Όλες οι αλλαγές στην αναστολή συμβάσεων τον Μάιο – Ξεκίνησε η υποβολή

    Τον Ιούνιο η πρώτη καταβολή του επιδόματος αναδοχής από 325 έως 1.200 ευρώ – Αύξηση προϋπολογισμού σε 1,5 εκατ. ευρώ

    Οι νέες προϋποθέσεις απασχόλησης σε ψηφιακές πλατφόρμες – Όλες οι σχετικές διατάξεις του νομοσχεδίου στο «mononews»

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ