• Οικονομία

    Την επόμενη εβδομάδα η επιστροφή εισφορών του 2019 στους μη μισθωτούς

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Αδειοδωρόσημο Χριστουγέννων


    Επιστρέφονται τα ποσά από την εκκαθάριση των ασφαλιστικών εισφορών 2019 σε ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες εντός της επόμενης εβδομάδας.

    Σύμφωνα με πληροφορίες του «Mononews», ο e-ΕΦΚΑ επιδίδεται σε αγώνα δρόμου, προκειμένου να ολοκληρωθεί η αποπληρωμή και να πιστωθούν τα ποσά στους λογαριασμούς των ασφαλισμένων μη μισθωτών που έχουν υπόλοιπο μετά τον συμψηφισμό και έχουν ζητήσει να τους επιστραφεί.

    Συνολικά, εκκαθαρίστηκαν οι μερίδες 1.503.043 ασφαλισμένων και προέκυψαν:

    -359.000 ασφαλισμένοι με μηδενικό αποτέλεσμα,
    -800.349 ασφαλισμένοι με μέσο χρεωστικό υπόλοιπο 1.355,61 ευρώ.
    -343.669 ασφαλισμένοι με μέσο πιστωτικό υπόλοιπο 606,17€, στους οποίους θα επιστραφούν τα αντίστοιχα ποσά μέσα στον μήνα στο λογαριασμό που έχουν δηλώσει, εκτός εάν μέχρι 30/11/2020 επέλεξαν στο δικτυακό τόπο του e-ΕΦΚΑ συμψηφισμό με επόμενες ασφαλιστικές εισφορές.

    Για όσους έχουν χρεωστικό υπόλοιπο, έχει δοθεί παράταση 5 μηνών στην καταβολή των χρεών των μη μισθωτών (επαγγελματιών και αγροτών), όπως αυτά προκύπτουν από την εκκαθάριση των εισφορών τους για το 2019. Έτσι, θα καταβληθούν σε 5 δόσεις αρχής γενομένης από τον Μάρτιο του 2021. Δηλαδή, θα εξοφληθούν στο διάστημα Μαρτίου – Ιουλίου 2021.

    Η πρώτη δόση καταβάλλεται μέχρι την 31.3.2021. Οι επόμενες δόσεις καταβάλλονται έως την τελευταία εργάσιμη ημέρα κάθε επόμενου μήνα. Ο οφειλέτης δύναται να επιλέξει, σε οποιοδήποτε στάδιο, την εφάπαξ εξόφληση του υπόλοιπου αριθμού των δόσεων.

    Εάν η μηνιαία δόση οφειλής δεν καταβληθεί εμπρόθεσμα, επιβάλλεται ο προβλεπόμενος τόκος, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία επί του ποσού της μηνιαίας δόσης που καταβάλλεται εκπρόθεσμα.

    Αν το ποσόν ήταν κάτω από 50 ευρώ, συμψηφίζεται αυτόματα και δεν υπάρχει δυνατότητα επιστροφής, ενώ το κουμπί συμψηφισμού είναι απενεργοποιημένο. Αν το ποσόν ήταν άνω των 50 ευρώ, εφόσον δεν επιλέξουν συμψηφισμό και χωρίς να κάνουν κάτι άλλο, το ποσόν θα κατατεθεί εντός του Δεκεμβρίου 2020 στον λογαριασμό των ασφαλισμένων.

    Προϋπόθεση επιστροφής του πιστωτικού είναι να μην υπάρχει οφειλή από εισφορές 2020, καθώς και μη ρυθμισμένη οφειλή στο ΚΕΑΟ. Αν υπάρχει τέτοια οφειλή, παρακρατείται το πιστωτικό μέχρι την εξόφληση του χρέους και επιστρέφεται τυχόν υπόλοιπο.

    Διαβάστε ακόμη:

    Mειωμένα ενοίκια: Άνοιξε η πλατφόρμα – Αναλυτικά η διαδικασία

    ΥΠΟΙΚ: Αποζημιώνονται πρώην εργαζόμενοι σε πιστωτικά ιδρύματα που τέθηκαν σε ειδική εκκαθάριση

    Γιάννης Στουρνάρας: Στους CEOs των τραπεζών η πρόταση της ΤτΕ για τη bad bank

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ