• Οικονομία

    Τι συζήτησε ο Ευ. Τσακαλώτος με τραπεζίτες και θεσμικούς επενδυτές σε Παρίσι και Λονδίνο

    • NewsRoom
    Ευκλείδης Τσακαλώτος, υπουργός Οικονομικών

    Ευκλείδης Τσακαλώτος, υπουργός Οικονομικών


    Με ιδιωτικοποιήσεις, εργασιακά, αλλά και θέματα δημόσιας διοίκησης στη… βαλίτσα, ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, ολοκληρώνει σήμερα, Παρασκευή, τις επαφές του με τραπεζίτες, διαχειριστές κεφαλαίων και θεσμικούς επενδυτές στο πλαίσιο του roadshow που διοργάνωσε η Rothschild σε Παρίσι και Λονδίνο. Παράλληλα, ο κ. Τσακαλώτος έδωσε  ιδιαίτερη έμφαση στα σχέδια για νέες ομολογιακές εκδόσεις, προκειμένου να ενισχυθεί το αποθεματικό ασφαλείας που είναι απαραίτητο για να μπορέσει να αυτονομηθεί η χώρα μετά τη λήξη του προγράμματος, τον Αύγουστο του 2018.

    Σε ό,τι αφορά, συγκεκριμένα, τις εκδόσεις χρέους, ο υπουργός υπογράμμισε ότι και άλλες χώρες βγήκαν από τα προγράμματα στήριξης με χρέος μη επενδυτικής διαβάθμισης και, παρ’ όλα αυτά, η πορεία τους στη συνέχεια υπήρξε καθόλα ομαλή.

    Ωστόσο, το θέμα στο οποίο επικεντρώνεται, κατά κύριο λόγο, το ενδιαφέρον των θεσμικών επενδυτών είναι εκείνο των ιδιωτικοποιήσεων, με πρωταγωνιστές τον ΔΕΣΦΑ, αλλά και τη μεγάλη επένδυση του Ελληνικού, ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον προσέλκυσαν επίσης οι τομείς των υποδομών και των μεταφορών.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Τσακαλώτος αναφέρθηκε εκτενώς στον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση σχεδιάζει να διαχειρισθεί τις υποχρεώσεις της μετά το τέλος του προγράμματος, τονίζοντας ότι η χώρα δεν θα χρειαστεί στήριξη από τον ESM, καθώς μέχρι τότε θα έχει δημιουργηθεί το απαραίτητο αποθεματικό για την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας.

    Παράλληλα, ο κ. Τσακαλώτος έστειλε μήνυμα για συνέχιση των μεταρρυθμίσεων, διατυπώνοντας παράλληλα τη βεβαιότητα ότι η αναπτυξιακή πορεία της οικονομίας θα αποδειχθεί πιο ισχυρή από τις προβλέψεις του ΔΝΤ.



    ΣΧΟΛΙΑ