• Οικονομία

    Τι προβλέπει η συλλογική σύμβαση εργασίας για τους εργαζόμενους σε ενοικιαζόμενα δωμάτια


    Στην υπογραφή συλλογικής σύμβασης εργασίας για τους εργαζόμενους στα πάσης φύσεως μη κύρια τουριστικά καταλύματα όλης της χώρας (ενοικιαζόμενα δωμάτια και διαμερίσματα) προχώρησε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στον Επισιτισμό-Τουρισμό (ΠΟΕΕΤ).

    Οι εργαζόμενοι στα τουριστικά καταλύματα έχουν πλέον εξασφαλίσει την μισθολογική τους προστασία. Οι βασικοί τους μισθοί κυμαίνονται από 711 ευρώ έως 771 ευρώ και τα ημερομίσθια από 28,44 έως 30,84 ευρώ, ανάλογα με την κατηγορία στην οποία ανήκει ο εργαζόμενος.

    Η σύμβαση έχει ισχύ από τον Ιανουάριο του 2019 για περίπου 20.000 – 25.000 απασχολούμενους στα ενοικιαζόμενα δωμάτια. Η πρώτη συλλογική σύμβαση εργασίας του κλάδου καλύπτει περί τις 50.000 επιχειρήσεις, αφορά τους εργαζόμενους στα ενοικιαζόμενα δωμάτια και διαμερίσματα και ισχύει από 1/1/2019 έως 31/12/2019 υιοθετώντας τους μισθούς της διαιτητικής απόφασης του Σεπτεμβρίου 2018.

    Σύμφωνα με συνδικαλιστικούς κύκλους των εργαζομένων, οι εργοδότες αναμένεται τις επόμενες ημέρες να παραδώσουν το μητρώο τους στο υπουργείο Εργασίας προκειμένου να ξεκινήσει η διαδικασία επέκτασης της σύμβασης σε όλο τον κλάδο. Σημειώνεται πως σήμερα οι μισθωτοί στα ενοικιαζόμενα εργάζονται κατά βάση με τον κατώτατο μισθό. «Αρχίζει και ρυθμίζεται συνολικά το εργασιακό τοπίο όσον αφορά στα καταλύματα και τα ξενοδοχεία. Είναι σημαντικό οι απολαβές των εργαζομένων που έβαλαν πλάτη στην εποχή της μεγάλης κρίσης να φτάσουν σταδιακά σε προ κρίσης επίπεδα», δηλώνει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας εργαζομένων στον επισιτισμό και τουρισμό, Γιώργος Χότζογλου.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Ξεκινά η μάχη ΟΤΟΕ-τραπεζών για τη νέα κλαδική σύμβαση

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: H απάντηση του ΥΠΟΙΚ για τη συλλογική σύμβαση εργασίας της Ε.Α.Β.

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Υπεγράφη νέα Συλλογική Σύμβαση Εργασίας στη ΔΕΗ



    ΣΧΟΛΙΑ