• The Wiseman

    Τι συμβαίνει με τον χρηματιστή και την ΑΑΔΕ και τι θα διαβάσουν οι 4 CEO’s των τραπεζών στην NYC

    • The Wiseman
    the wise man

    the wise man


    Πλούσια σε τραπεζικές εξελίξεις είναι η εβδομάδα που ξεκινά και εφόσον όλα τα μέτωπα κλείσουν τότε από τις αρχές του 2020 οι τραπεζίτες θα μπορούν να δράσουν αναπόσπαστοι για να επιτύχουν τις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει για την μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων… Έχουμε, λοιπόν, και λέμε:

    Θα διαβάσουν την γνωμοδότηση της ΕΚΤ στην Νέα Υόρκη

    Αν και όπως πληροφορείται η στήλη η γνωμοδότηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για το σχέδιο της κυβέρνησης Μητσοτάκη υπό τον τίτλο «Ηρακλής» για την αντιμετώπιση 30 δις ευρώ κόκκινων δανείων αναμένεται θετική και όπως μαθαίνω ήδη το γνωρίζουν οι τραπεζίτες, η επίσημη ενημέρωση αναμένεται – εκτός απροόπτου – για σήμερα…

    Οπότε ο Φωκίωνας, ο Χρήστος, ο Παύλος και ο Βασίλης – οι CEO`s των τεσσάρων τραπεζών – θα διαβάσουν την θέση της ΕΚΤ στην μακρινή Νέα Υόρκη, στην οποία βρίσκονται για το συνέδριο της Capital Link. Στόχος της κυβέρνησης είναι το σχέδιο να έρθει για ψήφιση στην Βουλή στις 13 Δεκεμβρίου. 

    Γεύμα με τον Άδωνι 

    Στην Νέα Υόρκη για το συνέδριο βρίσκεται και ο ιπτάμενος – ειδικά το τελευταίο τρίμηνο – Άδωνις Γεωργιάδης. Οι επενδυτές και οι fund managers μαθαίνω ότι περιμένουν πως και πως τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων να μάθουν κυρίως τι γίνεται με το Ελληνικό… Το καλό είναι ότι η ομιλία του Άδωνι συνδυάζεται με γεύμα άρα όλοι θα είναι πιο χαλαροί…

    Ταμβακάκης και Καραμούζης στο ίδιο πάνελ

    Πέραν όμως από τους υπουργούς, του CEO`s των τραπεζών, στελέχη όπως η κ. Έλενα Βρεττού της τράπεζας Πειραιώς αλλά και ο εκπρόσωπος του Τζον Πόλσον στο διοικητικό συμβούλιο της τράπεζας (Πειραιώς) Alex Blades, ενδιαφέρον παρουσιάζει το μεσημεριανό – σημερινό – πάνελ στο οποίο συμμετέχουν ο Απόστολος Ταμβακάκης, του EOS Capital και ο Νικόλας Καραμούζης, ο οποίος όπως αναφέρεται στην ατζέντα του συνεδρίου δεν εμφανίζεται ως ο επικεφαλής του fund που στήνει αλλά ως ο πρόεδρος της Grant Thornton και μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Ιδρύματος Ωνάσση. 

    Στο ίδιο πάνελ και ο Νίκος Κούλης της DECA, αλλά και ο Τάκης Σολωμός του fund Elikonos Jeremie Capital. 

    Εμείς να θυμίσουμε ότι ο “πολύς” Τάκης Σολωμός είχε επενδύσει αρκετά λεφτά στην εταιρία TRIPSTA  του Φίλιπ Μπρίνκμαν, λίγο πριν καταρρεύσει, δηλαδή την περίοδο 2014-2015. Εκείνη ακριβώς την χρονιά δηλαδή το 2015 o  ισολογισμός της TRIPSTA  έδειχνε ότι ήταν στα πρόθυρα της κατάρρευσης. 

    Το  σύνολο των ιδίων κεφαλαίων έχει καταστεί ήδη αρνητικό με αποτέλεσμα να συντρέχουν οι προϋποθέσεις εφαρμογής των διατάξεων του άρθρου 48  του Ν.2190/1920.  Αλλά ο “γίγας”  Σολωμός επένδυσε, όπως είχε αποκαλύψει με δημοσίευμα του, το mononews.gr τον Ιούνιο του 2018.

    Φυσικά στην Ελλάδα όλα ξεχνιούνται!!!

    Μη δεσμευτικές για την Praxia

    Σήμερα αναμένονται οι μη δεσμευτικές προσφορές για την Praxia Bank… Έχει ενδιαφέρον να δούμε τι θα συμβεί καθώς οι συστημικές τράπεζες δεν ενδιαφέρονται να καταθέσουν προσφορά.

    Βέβαια, η τραπεζική άδεια είναι μαγνήτης! Ίδωμεν… 

    Πλησιάζει η ώρα της απόφασης για την Εθνική Ασφαλιστική

    Η εβδομάδα έχει στο μενού και ολίγη από Εθνική Ασφαλιστική. Πληροφορούμαι ότι οι σύμβουλοι της Εθνικής Τράπεζας Goldman Sachs και Morgan Stanley ετοιμάζουν το ενημερωτικό δελτίο για το IPO καθώς οι προσφορές δεν είναι και ιδιαίτερα υψηλές… 

    Μέχρι το τέλος της εβδομάδας η ζυγαριά θα γύρει… καθώς μέχρι 31 Δεκεμβρίου η Εθνική πρέπει να έχει αποφασίσει και να ενημερώσει τους επόπτες αλλά και τους επενδυτές εφόσον επιλεγεί η λύση του IPO. 

    Σαρώνει στους νέους 25-35 ετών η γερμανική N26 Bank

    Λοιπόν, σιγά-σιγά, αθόρυβα και κάτω από το ραντάρ η γερμανική fintech τράπεζα N26 ακούω ότι σαρώνει στην Ελλάδα και την προτιμούν οι νέοι από 25 έως και 35 ετών… Το άνοιγμα λογαριασμού γίνεται με βιντεοκλήση και με πληροφόρησαν ότι λογαριασμό στην τράπεζα έχει ανοίξει και πολύ γνωστό στέλεχος της ελληνικής τραπεζικής αγοράς με χιλιόμετρα εμπειρίας στην πλάτη του… 

    Η γερμανική τράπεζα δεν έχει χρεώσεις και από την άρση των capital controls και μετά «κλέβει» μερίδια από τις… ελληνικές. 

    Ο χρηματιστής που έκαψε κόσμο με την Folli, πουλάει τώρα Auto Hellas 

    Η στήλη μαθαίνει ότι ο χρηματιστής – ξέρει εκείνος δεν χρειάζεται να πούμε το όνομά του – που κάποτε – όχι πολύ παλαιά πριν 3 χρόνια – έπειθε με ιδιαίτερη ζέση αλλά και επιτυχία τους επενδυτές να αγοράσουν την μετοχή της Folli Follie, τώρα πουλάει την μετοχή της Autohellas (ΟΤΟΕΛ)  προκαλώντας πίεση στην χρηματιστηριακή της συμπεριφορά… 

    Καλέ μου, άστο παίξε με κάτι άλλο… 

    O Χρηματιστής και η ΑΑΔΕ

    Επίσης άλλος χρηματιστής μαθαίνω ότι έχει ήδη προβλήματα με την ΑΑΔΕ. Ο έλεγχος που γίνεται για ξέπλυμα χρήματος μετά από καταγγελίες στην χρηματιστηριακή του εταιρία (από τις μεγάλες) είναι ενδελεχής.  Το ερώτημα είναι ποιος κάρφωσε τον επικεφαλής της χρηματιστηριακής εταιρίας και την παρέα του. 

    Η υπόθεση ενδιαφέρει το Υπουργείο Οικονομικών σε σημείο που ο αρμόδιος υπουργός και οι υφυπουργοί του ενημερώνονται συνεχώς.



    ΣΧΟΛΙΑ