• Πότε θα γίνουν εκλογές, η κρίσιμη ημέρα για την μετοχή της Alpha bank, το μέρισμα του Καραβία, τι θα γίνει με τα ΔΣ των τραπεζών και οι business του Νίκου Βαρδινογιάννη

    Αλλαγή πλεύσης κατά 180 μοίρες έκανε σήμερα η Ντόρα Μπακογιάννη για το θέμα των πρόωρων εκλογών, αφήνοντας εμμέσως πλην σαφώς να εννοηθεί ότι ο Κυριάκος σκέπτεται σοβαρά να «διαβεί τον Ρουβίκωνα» το φθινόπωρο…

    image

    Η κρίσιμη στήριξη της Alpha Bank

    Κρίσιμη φαίνεται να είναι η σημερινή ημέρα για την μετοχή της Alpha Bank αφού χθες έκλεισε σε ένα ιδιαίτερα λεπτό σημείο δηλαδή στα 0.95 ευρώ.

    Οι ειδικοί λένε ότι εάν καταφέρει σήμερα να κρατηθεί στην ζώνη μεταξύ 0,95 και 1 ευρώ τότε θα πρέπει να αναμένουμε πιθανή συνέχεια της κίνησης προς το 1,07 με 1,10 ευρώ.

    Στην αντίθετη όμως περίπτωση που η μετοχή δεν μπορέσει να κρατηθεί  μέσα στην εν λόγω ζώνη τότε θα πρέπει να αναμένουμε συνέχεια των ρευστοποιήσεων με πρώτο σημείο τα 0,85 ευρώ.

    Ο  όγκος των συναλλαγών μετά την ημέρα που έσπασε καθοδικά το  1 ευρώ ξεπερνάει πλέον τα 150 εκατ. τεμάχια.

     

    Μέρισμα υποσχέθηκε ο Φωκίων Καραβίας

    Μέρισμα για τη φετινή χρήση υποσχέθηκε στους επενδυτές ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank ΕΥΡΩΒ 2,02% 2,02 Φωκίων Καραβίας.

    Μιλώντας στους αναλυτές χθες μετά τη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων του πρώτου τριμήνου διαβεβαίωσε ότι στόχος της διοίκησης είναι η διανομή μερίσματος το 2023 από τα φετινά κέρδη.

    Αν και συγκρατημένα αισιόδοξος εκ φύσεως ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank άφησε να εννοηθεί ότι η τόσο η πορεία των κόκκινων δανείων όσο και η ζήτηση για νέα δάνεια δεν δείχνουν να έχουν επηρεαστεί από την αρνητική συγκυρία.

    Μόνο στο πρώτο τρίμηνο οι καθαρές εκταμιεύσεις δανείων έφθασαν τα 700 εκατ. ευρώ.

    Τώρα όσον αφορά στο αγκαθώδες θέμα των καθυστερήσεων τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι παρά τα αναπάντεχα χαράτσια που έχουν να πληρώσουν οι δανειολήπτες στους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας, η συμπεριφορά τους δεν έχει μεταβληθεί επι τα χείρω,  όταν φθάνει η ώρα να πληρώσουν  τις δόσεις των δανείων τους.

    Βέβαια ο  ίδιος «κράτησε και μία πισινή»  λέγοντας ότι η τράπεζα παρακολουθεί στενά τα δάνεια που έχουν βγει από τα moratoria,  και πως θα υπάρξει οριακή επίπτωση τον Μάιο και τον Ιούνιο.

    Πάντως προς το παρόν ο στόχος για την δημιουργία μόνον 400 εκατ. ευρώ νέων κόκκινων δανείων στο τέλος του έτους δεν έχει αλλάξει.

    Ήδη στο τέλος Μαρτίου ο σχετικός δείκτης των ΝPEs μειώθηκε σε 6,05%  στο τέλος Μαρτίου 2022, από 6,8% στο τέλος Δεκεμβρίου 2021, με τα συνολικά NPEs να υποχωρούν στα 2,4 δισ. ευρώ .

     

    Βασιλείου και Εμίρης δίνουν πράσινα δάνεια

    Ο Κώστας Βασιλείου της EUROBANK και Γιάννης Εμίρης της Alpha Bank φαίνεται να είναι οι κερδισμένοι της μεγάλης δουλειάς που τους έδωσε η SUNLIGHT.

    To  μέλος του διεθνούς επενδυτικού Ομίλου Olympia, ανακοίνωσε την υπογραφή κοινοπρακτικού δανείου ύψους 125 εκατ. ευρώ μεταξύ της εταιρείας και των δύο συστημικών τραπεζών, Eurobank και Alpha Bank.

    Η διάρκεια της δανειακής σύμβασης ανέρχεται στα 7 έτη και σκοπός της είναι η αναχρηματοδότηση δανειακών υποχρεώσεων, καθώς και η χρηματοδότηση του πενταετούς επιχειρηματικού πλάνου της Sunlight για το διάστημα 2021-2026.

    Ο κ. Λάμπρος Μπίσαλας, Διευθύνων Σύμβουλος της Sunlight Group, σημείωσε ότι το ενδιαφέρον του ομίλου εστιάζεται στην αποθήκευση ενέργειας.

    Όπως είπε «Πραγματοποιούμε ήδη επενδύσεις σε Ελλάδα, Ευρώπη και Αμερική, σε εξοπλισμό, ανθρώπινο δυναμικό, συνεργασίες, αλλά και Έρευνα & Ανάπτυξη για την αύξηση της παραγωγικής μας δυναμικότητας, για την επέκτασή μας σε στρατηγικές αγορές, και για την ανάπτυξη νέων ακόμη πιο καινοτόμων προϊόντων, με έμφαση στην τεχνολογία λιθίου.

    Αυτά τα επιπλέον κεφάλαια μας δίνουν την απαραίτητη στήριξη και ώθηση ώστε να ανταποκριθούμε στις διεθνείς προκλήσεις, να εκμεταλλευτούμε τις μεγάλες ευκαιρίες που βρίσκονται μπροστά μας στο δυναμικά αναπτυσσόμενο κλάδο της αποθήκευσης ενέργειας, και να εδραιωθούμε σε αυτόν ως εταιρεία-ηγέτης».

    Δεν φέρνει αλλαγές στα διοικητικά συμβούλια των  Τραπεζών το ερωτηματολόγιο Ενρία

    Το γράφω και συγκρατήστε το, το περιβόητο ερωτηματολόγιο του Eυρωπαίου τραπεζικού επόπτη, Αντρέα Ενρία, δεν πρόκειται να επιφέρει αλλαγές  στα διοικητικά συμβούλια των ελληνικών τραπεζών.

    Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά.

    Χθες δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ ένα ερωτηματολόγιο της Τραπέζης της Ελλάδος για την Αξιολόγησης Καταλληλόλητας Μελών Διοικητικού Συμβουλίου και Επικεφαλής Κρίσιμων Λειτουργιών Σημαντικών Ιδρυμάτων.

    Στην ουσία πρόκειται για το Ερωτηματολόγιο σχετικά με την αξιολόγηση της καταλληλόλητας που εγκρίθηκε από το Εποπτικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στις 25 Νοεμβρίου 2021 ως υπόδειγμα προς χρήση από τις εθνικές αρμόδιες αρχές.

    Μετά τη δημοσίευση του ΦΕΚ επομένως τα πιστωτικά ιδρύματα θα πρέπει να συμπληρώσουν και  να αποστείλουν το πολυσέλιδο ερωτηματολόγιο.

    Συνακόλουθα,  από τις απαντήσεις θα κριθεί και η καταλληλόλητα, η μη της διοίκησης της κάθε τράπεζας.

    Ορισμένες λοιπόν ερωτήσεις θα μπορούσαν να θεωρηθούν «παγίδα» όπως λέμε και στα «τηλεπαιχνίδια» καθώς στρέφονται γύρω από νομικά θέματα.

    Για παράδειγμα με μία ολόκληρη ομάδα ερωτήσεων  ερευνάται διεξοδικά το παρελθόν των στελεχών προκειμένου να σχηματιστεί μία ολοκληρωμένη και σαφής εικόνα αυτού του αύλου κατασκευάσματος που ονομάζεται “φήμη”.

    Συγκεκριμένα  στην ενότητα αυτή ο επόπτης ζητά  να ενημερωθεί από το αν στο υπό εξέταση στέλεχος έχει μπεί ποτέ του στον «Τειρεσία» μέχρι εάν έχει εμπλακεί σε τυχόν ποινικές ή συναφείς διοικητικές ή αστικές διαδικασίας.

    Η  ερώτηση αυτή μου θυμίζει μίαν άλλη που καλούνται  να απαντήσουν οι επιβάτες με βίζα λίγο πριν το αεροπλάνο προσγειωθεί σε κάποιο αεροδρόμιο των ΗΠΑ, «υπήρξατε στο παρελθόν  μέλος τρομοκρατικής οργάνωσης».

    Εξ΄ όσων γνωρίζω δεν νομίζω η απάντηση στη συγκεκριμένη ερώτηση δεν έχει σταθεί μέχρι στιγμής η αιτία να απαγορευθεί σε κάποιον η είσοδος του στις ΗΠΑ.

     

    Πρόωρες εκλογές προαναγγέλλει η Ντόρα

    Αλλαγή πλεύσης κατά 180 μοίρες έκανε η Ντόρα Μπακογιάννη για το θέμα των πρόωρων εκλογών, αφήνοντας εμμέσως πλην σαφώς να εννοηθεί ότι ο Κυριάκος σκέπτεται σοβαρά να «διαβεί τον Ρουβίκωνα» το φθινόπωρο.

    Μιλώντας χθες στο Σκάι, η Ντόρα για πρώτη φορά όχι μόνο δεν διέψευσε – όπως επιμελώς και εμφατικά έπραττε έως χθες – το σενάριο των πρόωρων εκλογών, αλλά έριξε λάδι στη φωτιά με αποτέλεσμα να φουντώσει η σχετική φημολογία.

    «Κανείς δεν ξέρει πότε θα γίνουν οι εκλογές, ούτε εγώ αλλά ούτε και ο Κυριάκος το γνωρίζει.

    Στόχος βέβαια του Κυριάκου είναι οι εκλογές να πραγματοποιηθούν στο τέλος της τετραετίας, ΑΛΛΑ κανείς όμως δεν μπορεί να ξέρει».

    Με αυτή τη φράση και το γνωστό αινιγματικό της χαμόγελο η κα Μπακογιάννη, έδωσε το στίγμα των επερχόμενων πολιτικών εξελίξεων.

    Προς επίρρωσιν μάλιστα, η ίδια έσπευσε να αναφέρει ότι «στον Κυριάκο δεν αρέσουν οι ανασχηματισμοί.»

    Από  την ανάλυση της κας Μπακογιάννη αναφορικά με τις τεταμένες σχέσεις με την Τουρκία και την διαφαινόμενη πρόθεση του προέδρου Ερντογάν να εργαλειοποιήσει για μία ακόμη φορά το προσφυγικό, θα μπορούσε αβίαστα κανείς να συμπεράνει ότι οι πρόωρες εκλογές θα μπορούσαν να προκηρυχθούν με την επίκληση μείζονος σημασίας εθνικό θέμα.

    Μάλιστα η ίδια δεν μάσησε τα λόγια της για την ΧΧΧΧ στάση των Ευρωπαίων αναφέροντας ότι  «Εμένα με ενόχλησε πάρα πολύ και για να το πω και πολύ ξεκάθαρα:

    Έχω την αίσθηση ότι κάπου οι Ευρωπαίοι το έχουνε χάσει» τόνισε η κ. Μπακογιάννη και πρόσθεσε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πελαγοδρομεί, τα «παίρνει είδηση» με μεγάλη καθυστέρηση, «ζει σε ένα δικό της γυάλινο κόσμο».

     

    Ο πολυπράγμων Νίκος Βαρδινογιάννης

    Σε όλο και περισσότερες business εξαπλώνεται ο Νίκος Βαρδινογιάννης, γιος του Θεόδωρου Βαρδινογιάννη, με τις ανακοινώσεις να πέφτουν βροχή τον τελευταίο χρόνο.

    Χθες, Teleunicom και Globalsat, θυγατρικές της Audiovisual του ομίλου Βαρδινογιάννη, ανακοίνωσαν την είσοδό τους στη λιανική αγορά της ηλεκτρικής ενέργειας, έχοντας εξασφαλίσει άδεια ισχύος 100ΜW για συνολική διάρκεια 20 έτη, από τη ΡΑΕ.

    Είχε γίνει ήδη γνωστό το «ριψοκίνδυνο» εγχείρημά του να φέρει πίσω τα Carrefour στην Ελλάδα, πέντε χρόνια μετά το ναυάγιο Μαρινόπουλου, μέσω της θυγατρικής Retail & More (στο τιμόνι της οποίας, βέβαια, τοποθέτησε έναν άνθρωπο που συνέδεσε το όνομα του με την Carrefour Μαρινόπουλος, το Βασίλη Στασινούλια).

    Ένα deal του Νίκου Βαρδινογιάννη που πέρασε στα ψιλά ήταν η είσοδος στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Πάρου, καθιστώντας τον τον πρώτο ιδιώτη που αξιοποίησε το νόμο Βορίδη και πήρε ποσοστό σε συνεταιρισμό, στην προκειμένη με δραστηριότητα στην οινοποιία και την τυροκομία.

    Ο επιχειρηματίας – μέλος της «δυναστείας» – είχε ήδη καταφέρει να μπει στον εξελισσόμενο κλάδο της κινητής τηλεφωνίας και τεχνολογίας, με την εξαγορά της κυπριακής Kristelcom, που αντιπροσωπεύει σήματα όπως η Samsung, η Huawei, η TCL και η Sencor.

    Το 2020 διείδε το μέλλον της ηλεκτροκίνησης και ξεκίνησε συνεργασία με τη Blink, για να δραστηριοποιηθεί στους σταθμούς φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων στην Ελλάδα.

     

    Γιατί η Alpha κάνει στροφή στα μακροχρόνια δάνεια 

    Τη στροφή της Alpha από τα βραχυχρόνια δάνεια για κεφάλαια κίνησης σε εκείνα μεγαλύτερης διάρκειας που χρηματοδοτούν νέα επιχειρηματικά σχέδια, προανήγγειλε ο διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank ΑΛΦΑ -2,40% 1,63  Βασίλης Ψάλτης

    Η στρατηγική αυτή συνδέεται με την πεποίθηση του ότι  μαζί με τον Αναπτυξιακό Νόμο, το ΕΣΠΑ και τους υπόλοιπους ευρωπαϊκούς πόρους, προσφέρεται «μία μοναδική ευκαιρία στη γενιά μας να καλύψει το επενδυτικό κενό περίπου Ευρώ 100 δισ. που μας κληροδότησε η οικονομική κρίση.”

    Στις αρχές της εβδομάδας η Τράπεζα διοργάνωσε εκδήλωση, με την ευκαιρία της λειτουργίας της πλατφόρμας παροχής δανείων με τη συγχρηματοδότηση του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, στην οποία συμμετείχαν περισσότεροι από 200 εταιρικοί πελάτες καθώς και στελέχη της Alpha.

     

    «Λευκός ιππότης» ο ΑΚΤΩΡ για το Αττικό Μετρό

    Ως λευκό ιππότη μαθαίνω πως χαρακτηρίζουν οι άνθρωποι της Αττικό Μετρό την Ελλάκτωρ ΕΛΛΑΚΤΩΡ 1,17% 2,60 .

    Ο τίτλος αυτός οφείλεται  στον  ΑΚΤΩΡ, η οποία παίρνει τη θέση της Intrakat για ένα νέο έργο στο Μετρό Θεσσαλονίκης.

    Το έργο αφορά στις μελέτες για την επέκταση του μέσου στα βορειοδυτικά.

    Είναι ένα έργο αξίας 18,6 εκατ. ευρώ που δημοπράτησε ο Χρήστος Σπίρτζης λίγο πριν από τις εκλογές του 2019 και σε αυτό μειοδότησε η Intrakat ΙΝΚΑΤ -0,60% 5,00 με έκπτωση 27%.

    Στον διαγωνισμό συμμετείχαν, επίσης, η Ελλάκτωρ και η Mytilineos ΜΥΤΙΛ -1,29% 38,30 , οι οποίες βρέθηκαν στη δεύτερη και την τρίτη θέση αντίστοιχα.

    Ωστόσο, η Intrakat δε διεκδίκησε το έργο περαιτέρω με αποτέλεσμα  ο φορέας να ανακηρύξει την Ελλάκτωρ ως προσωρινό ανάδοχο έναντι 14,3 εκατ. Ευρώ (και έκπτωση 22,3%) τον περασμένο Μάρτιο.

    Βέβαια, οι άνθρωποι της Αττικό Μετρό αναρωτιούνται ακόμα τι ακριβώς έκανε η προηγούμενη διοίκηση  καθώς η εν λόγω επέκταση ήταν ένα «μη-έργο» αφού δεν υπήρχε καμία μελέτη.

    Από ότι μαθαίνω, εντούτοις, η νυν διοίκηση παρά τους προβληματισμούς που είχε εκφράσει πριν από τρία  χρόνια προχωρά στη συμβασιοποίηση της επέκτασης καθώς έχει πλέον προχωρήσει στις απαραίτητες συγκοινωνιακές μελέτες.

     

    Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές