• Ο Τσίπρας πάλι ονειρεύεται θαλασσοδάνεια, στα 600 εκατ. δολάρια η περιουσία του Dr Γιάννη Κούστα της DANAOS και τι συμβαίνει με τις CENERGY και ΒΙΟΧΑΛΚΟ

    Δύο από τους πιο στενούς συνεργάτες του Γιάννη Κούστα, ο πασίγνωστος Ηρακλής Προκοπάκης Senior Vice President και COO της Danaos Corporation αλλά και ο Ευάγγελος Χατζής CFO της DANAOS, ανακοινώθηκε στην SEC (Επιτροπή κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ) ότι κατέχουν πλέον δεκάδες χιλιάδες μετοχών της Danaos που σήμερα αξίζουν μια περιουσία.

    The Wise Man
    image
    The Wise Man

    Ο κ. Τσίπρας, οι τράπεζες και τα θαλασσοδάνεια

    Είναι ο άνθρωπος που κυβέρνησε τη χώρα για 54 μήνες.

    Οδήγησε τις τράπεζες στην πιο ζημιογόνο ανακεφαλαιοποίηση που χάρισε τις μετοχές τους στα hedge funds.

    Δήλωσε την Κυριακή, χωρίς δισταγμό, ότι ΑΝ ξανακυβερνήσει, θα υποχρεώσει τις τράπεζες να δανείζουν τους μη αξιόχρεους δανειολήπτες ιδιώτες και επιχειρηματίες.

    Δηλαδή θα «κάψει» τις καταθέσεις των Ελλήνων σε θαλασσοδάνεια.

    Τι νομίζετε ότι πρόκειται να συμβεί -αν ω μη γένοιτο- πλησιάσει ο ΣΥΡΙΖΑ την ΝΔ στις δημοσκοπήσεις;

    Ποιος εχέφρων θα κρατήσει τα λεφτά του στις τράπεζες;

     

    Τι συμβαίνει με την CENERGY; 

    Οι προσεκτικοί παρατηρητές του Χρηματιστηρίου θα διαπίστωσαν χθες ότι, μέσα στον πανικό της πτώσης,  μια από τις μετοχές που ξεχώρισαν καθώς έκλεισε με άνοδο ήταν της CENERGY CENER 1,68% 7,25 του ομίλου της BIOXAΛKO.

    Οι πηγές μου επιμένουν ότι μόνο τυχαία δεν είναι η άνοδος του 1,52%.

    Αναμένουμε τις επόμενες ημέρες κάποιο πολύ καλό νέο.

    Όμως εξαιρετική εικόνα από τις μεγάλες μετοχές παρουσίασαν και ο ΟΤΕ, τα ΕΛΠΕ, η ΤΕΝΕΡΓ και η JUMBO.  Και οι 4 μετοχές έκλεισαν με οριακή πτώση.

     

    Στα χαμηλά 2 μηνών η Εθνική 

    Την μεγαλύτερη πτώση από τις τράπεζες σημείωσε η Εθνική Τράπεζα  που έχασε σχεδόν 6% και έκλεισε στα 2,49 ευρώ.

    Πρόκειται για τη χειρότερη συνεδρίαση για την Εθνική Τράπεζα από τις 22 Ιουλίου, δηλαδή των τελευταίων δύο μηνών.

    Χρηματιστές επισημαίνουν ότι η μετοχή επηρεάστηκε εν μέρει και από την χθεσινή αποκάλυψη του WISE MAN ότι επίκειται στην Εθνική Τράπεζα, αύξηση μετοχικού κεφαλαίου 1 δισ. ευρώ.

    Απλά για την ιστορία ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε κατά 2,27% στις 892 μονάδες.

     

    Στα 600 εκατ. δολάρια η περιουσία του Γιάννη Κούστα

    Οι αγορές και ειδικά των ΗΠΑ μετά το μεγάλο ράλι των τιμών των μετοχών έχουν εκτινάξει στα ύψη τις περιουσίες των Ελλήνων εφοπλιστών που έχουν προνοήσει να εισάγουν τις εταιρείες τους στην WALL STREET.

    Ένας από τους εφοπλιστές που είδε μέσα σε ένα χρόνο την περιουσία του να γιγαντώνεται έως και 10 φορές,  ήταν ο Γιάννης Κούστας της DANAOS Corporation (DAC).

    Πέρυσι τέτοια εποχή η μετοχή της Danaos διαπραγματεύονταν στα 7 δολάρια.

    Όμως χθες η μετοχή της DAC διαπραγματευόταν στα 75 δολάρια, με αποτέλεσμα η αξία της ναυτιλιακής του εταιρείας (κατέχει κυρίως containerships) να αποτιμάται 1,6 δισ. ευρώ.

    Στις 16 Σεπτεμβρίου  ο Γιάννης Κούστας ενημέρωσε την Αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (Πατήστε εδώ για να δείτε το έγγραφο) ότι κατέχει περίπου το 39% των μετοχών της εταιρείας.

    Σύμφωνα με την τελευταία γνωστοποίηση στην SEC, η εταιρεία Danaos Investment Limited ως διαχειρίστρια του 883 Trust, κατέχει 8,041,651 κοινές μετοχές της Danaos, ποσοστό 39%.

    Οι δικαιούχοι του 883 Trust είναι ο Δρ. Κούστας και μέλη της άμεσης οικογένειάς του, σύμφωνα με τα στοιχεία της κεφαλαιαγοράς.

    Στις 14 Σεπτεμβρίου,  265.116 κοινές μετοχές της Danaos μεταφέρθηκαν στην Danaos Investment Limited, από εταιρεία που συνδέεται με την μητέρα του κ. Κούστα.

    Σύμφωνα με την τρέχουσα τιμή της μετοχής της εισηγμένης, η αξία των συγκεκριμένων τίτλων δηλαδή των 265.116 μετοχών, ανέρχεται σε 21,7 εκατ. δολάρια.

    Επι της ουσίας  περιουσία του κ. Κούστα μόνο από την Danaos αποτιμάται στα 600 εκατ. Δολάρια.

    Τα στελέχη του Γιάννη Κούστα

    Σας θυμίζω ότι η εταιρεία Danaos του Γιάννη Κούστα χρεοκόπησε.

    Το 2018 ολοκλήρωσε μια μεγάλη συμφωνία αναδιάρθρωσης των χρειών της που την υποχρέωσε να δώσει μετοχές σε όλους τους πιστωτές.

    Έτσι βρέθηκαν με μετοχές της Danaos, η Deutsche Bank αλλά και οι ανταγωνιστές και φίλοι η Costa Mare, η ισραηλινή ΖΙΜ και άλλοι.

    Σήμερα τα πράγματα έχουν αλλάξει.

    Δύο από τους πιο στενούς συνεργάτες του Γιάννη Κούστα, ο πασίγνωστος Ηρακλής Προκοπάκης Senior Vice President και COO της Danaos Corporation αλλά και ο Ευάγγελος Χατζής CFO της DANAOS, ανακοινώθηκε στην SEC (Επιτροπή κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ) ότι κατέχουν πλέον δεκάδες χιλιάδες μετοχών της Danaos που σήμερα αξίζουν μια περιουσία.

    Ο Ηρακλής Προκοπάκης κατέχει 226.052 μετοχές.

    Μία μετοχή της DANAOS σήμερα αξίζει 75 δολάρια στην Wall Street.

    Eπομένως το μερίδιο του κ. Προκοπάκη ανέρχεται σε 16,950 εκατ. δολάρια.

    Αντίστοιχα ο Ευάγγελος Χατζής κατέχει 74.694 μετοχές δηλαδή περισσότερο από 5,6 εκατομμύρια δολάρια.

    Και να σκεφτεί κανείς ότι πριν από 3 χρόνια, αυτές οι μετοχές δεν είχαν καμία αξία.

     

    Ηρακλής Προκοπάκης, Senior Vice President και COO της Danaos Corporation

     

    Πουλάνε στεγαστικά δάνεια από το ΤΙΚ ΤΟΚ

    Ήρθε αργά χθες το βράδυ για να εξομολογηθεί, ένα στέλεχος μεγάλης αμερικανικής τράπεζας που εξειδικεύεται στην στεγαστική πίστη.

    Ανησυχούσε για την καριέρα του, μου είπε. Μα γιατί; τον ρώτησα με ειλικρινή απορία.

    Γιατί ο καλύτερος πωλητής δανείων στην τράπεζα που εργάζομαι είναι ένας 25χρονος «γκουρού του ΤΙΚ ΤΟΚ», ένα νεαρό παιδί που χρησιμοποιεί τις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης όχι μόνο για να βρίσκει νέους πελάτες, αλλά για να κλείνει συμφωνίες εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ, να διαπραγματεύεται μαζί τους από την οθόνη του Η/Υ, να υπογράφει τα συμβόλαια on line και να μεταφέρει τα χρήματα σε μέρη και ανθρώπους που δεν πρόκειται ποτέ να δει στη ζωή του.

    Κι εμείς εδώ στην Ελλάδα μιλάμε ακόμη για δίκτυο καταστημάτων και «ψηφιοποίηση των διαδικασιών»

     

    Καραβίας και Μυλωνάς συναγωνίζονται για τις ηλεκτρονικές πληρωμές

    Όποιος βρει τον καλύτερο τεχνολογικά συνεταίρο και εισπράξει το υψηλότερο τίμημα κερδίζει.

    Φωκίων Καραβίας και Παύλος Μυλωνάς συναγωνίζονται στο ποιος θα κλείσει την καλύτερη συμφωνία στον τομέα αποδοχής πιστωτικών καρτών – POS.

    O Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank Φ. Καραβίας έχει ζητήσει από τούς δυο υποψήφιους για την εξαγορά του κλάδου αποδοχής πιστωτικών καρτών (Worldline και Nexi) νέα βελτιωμένη προσφορά. Βασικό επιχείρημα του είναι ότι η η Eurobank έχει μερίδιο 28% στην ελληνική αγορά.

    Ο Παύλος Μυλωνάς ζητά κι αυτός υψηλότερο τίμημα από την αμερικανική EVO Payments στον κλάδο αποδοχής καρτών, με κεντρικό επιχείρημα ότι η Εθνική είναι η αρχαιότερη ελληνική τράπεζα με την μεγαλύτερη καταθετική βάση.

    Στο παιχνίδι έχει μπει και μία ακόμη αμερικανική τράπεζα η JP Morgan η οποία έχει ξεκινήσει διαπραγματεύσεις για να εξαγοράσει την ελληνική εταιρεία συστημάτων ηλεκτρονικών πληρωμών Vivawallet η οποία τώρα τελευταία κυριαρχεί στις πληρωμές πολιτιστικών και αθλητικών εκδηλώσεων και όχι μόνο….

     

    Το παρασκήνιο πίσω από τις Εγγυητικές επιστολές των ΑΠΕ

    Η κυβέρνηση αποφάσισε -και σωστά- να βάλει ένα «οικονομικό φίλτρο» » κατά το πρώτο αδειοδοτικό στάδιο όταν πρόκειται να αδειοδοτήσει νέα έργα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, δηλαδή κατά την έκδοση Βεβαίωσης Παραγωγού ΑΠΕ.

    Το «φίλτρο» αυτό αφορά την υποβολή εγγυητικής επιστολής ύψους 35.000 ευρώ ανά MW (Μεγαβάτ), για όλα τα έργα με ισχύ μεγαλύτερη του 1 MW.

    Μέχρι εδώ καλά.

    Στην αρχή όμως, η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας την έκδοση των εγγυητικών επιστολών είχε αποφασίσει να την αναθέσει μόνο στις συστημικές Τράπεζες.

    Τότε υπήρξε παρέμβαση των εξαιρετικά έμπειρων Ασφαλιστικών παραγόντων (ένας μάλιστα πασίγνωστος για τις διπλωματικές του ικανότητες και τις πολιτικές διασυνδέσεις, πρωταγωνίστησε) οι οποίοι κατάφεραν με συστηματικές, διακριτικές και τελικά αποτελεσματικές ενέργειες να περιλάβουν τις Ασφαλιστικές Εταιρείες της χώρας στο παιχνίδι των Εγγυητικών Επιστολών Βεβαίωσης Παραγωγού….

     

    Τα σχέδια του ΟΠΑΠ για τα Πρακτορεία

    O ΟΠΑΠ έχοντας αντιληφθεί ότι το παιχνίδι του στοιχηματισμού παίζεται πλέον στο διαδίκτυο, έχει βάλει στόχο να κερδίσει μερίδιο αγοράς 50% στο on line gaming, μετατρέποντας τα επίγεια καταστήματα του ΟΠΑΠ σε … «φάρους» (beacon).

    Αυτό σημαίνει ότι οι παίκτες θα προσέρχονται στα Πρακτορεία, σ’ ένα ευχάριστο και ανοικτό περιβάλλον και με την βοήθεια των υπευθύνων θα συμμετέχουν στα νέα και στα παλιά παιχνίδια του ΟΠΑΠ από το κινητό τηλέφωνο ή το tablet τους, θα εισπράττουν τα κέρδη τους αμέσως on line αφού φυσικά αφαιρεθεί η προμήθεια του Πρακτορείου που θα τους παρέχει άνεση, καλό ίντερνετ, εξυπηρέτηση και καλή πληροφόρηση…

     

    Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.