• The Wiseman

    Η Viva backup για την Praxia, γιατί η Μαρίτα Καράτζη θα κάνει τις δικές της business, το colpo grosso και στην ουρά για έκδοση Tier II και η Eurobank

    • The Wiseman
    the wise man

    the wise man


    Η Viva backup για την Praxia, γιατί πουλά η Μαρίτα Καράτζη, το colpo grosso και στην ουρά για έκδοση Tier II και η Eurobank.

     Praxia: Υπάρχει και η Viva

    Κι ενώ συνεχίζεται η περίοδος των αποκλειστικών διαπραγματεύσεων μεταξύ της Praxia Bank και της Παγκρήτιας Τράπεζας με αντικείμενο την εξαγορά της πρώτης, η στήλη πληροφορείται ότι η Viva δεν έχει αποσυρθεί από την υπόθεση.

    Ο Χάρης Καρώνης έχει θέσει εξ αρχής τους όρους της Viva και η προσφορά είναι πάνω στο τραπέζι.  Αν, λοιπόν, δεν καταλήξουν οι συζητήσεις με την Παγκρήτια τότε η διοίκηση της Praxia θα πρέπει να κάνει έναν ακόμη γύρο συζητήσεων με τον Χάρη…

    Η Τράπεζα της Ελλάδος έχει βάλει αυστηρό χρονοδιάγραμμα στον Dod Diamond (το αφεντικό του Atlas που ελέγχει την Praxia) και στην διευθύνουσα σύμβουλο Αναστασία Σακελλαρίου μέχρι την 31η Ιανουαρίου. Όσο για την Viva ενισχύθηκε ιδιαίτερα μετά την κάλυψη της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου κατά 60 εκατ. ευρώ από το βρετανικό fund Hedosophia, οπότε μιλάει από ισχυρή θέση.

    Καράτζης: Ο Αντώνης, η Μαρίτα και η Δημόσια Πρόταση

    Η στήλη πληροφορείται ότι η Δημόσια Πρόταση που ετοιμάζει η εταιρεία Καράτζης δεν έχει στόχο την έξοδο της από το χρηματιστήριο. Για να γίνει αυτό πρέπει να συγκεντρώσει άνω του  90% των μετοχών.

    Η αδελφή του ισχυρού επιχειρηματία Αντώνη Καράτζη, Μαρίτα θα πουλήσει το ποσοστό που κατέχει – το οποίο αγγίζει το 38,36% – και αγοραστής θα είναι ο Αντώνης ο οποίος ήδη κατέχει το 44%. Είτε πριν αγοραστεί το ποσοστό αυτό είτε στην συνέχεια, θα πραγματοποιηθεί η δημόσια πρόταση (όπως προβλέπεται από την νομοθεσία).  Η αξία της εταιρίας με βάση το χθεσινό κλείσιμο ανέρχεται στα 141 εκατ. ευρώ. Το 38,36 % των μετοχών της εταιρίας που κατέχει η κ. Καράτζη αποτιμάται στα 54 εκατ. ευρώ.

    Μου λένε, μάλιστα, ότι για το εγχείρημα έχουν ενημερωθεί και οι εποπτικές αρχές. Η κα Καράτζη ασχολείται ήδη με άλλες επενδύσεις στον χώρο των ξενοδοχείων, στον οποίο πρωταγωνιστεί η επένδυση στο Nana Beach στην Χερσόνησο του Ηρακλείου Κρήτης.

    500 εκατ. ευρώ κέρδη για την Εθνική Τράπεζα – Κίνηση ματ από την διοίκηση Μυλωνά

    Έκτακτα κέρδη 500 εκατ. ευρώ παίρνει η Εθνική Τράπεζα μετά την ανταλλαγή των ομολόγων – που είχε πάρει από το Titlos – με ομόλογα 30 ετών. Η κίνηση στηρίζει το μαξιλάρι της τράπεζας και της δίνει τη δυνατότητα να πουλήσει το 80% της Εθνικής Ασφαλιστικής σε τίμημα χαμηλότερο από τα 800 εκατ ευρώ.

    Θα μπορεί δηλαδή να καλύψει την όποια ζημιά προκύψει εφόσον το 80% της ασφαλιστικής πουληθεί σε χαμηλότερο – όπως δείχνουν οι διαθέσεις των υποψηφίων αγοραστών CVC κλπ – ύψος. Τα κέρδη των 500 εκατ ευρώ θα εγγραφούν στα βιβλία της ΕΤΕ το πρώτο τρίμηνο του 2020.

    Στο Λονδίνο ο Λάζαρος Παπαγαρυφάλλου

    Στην τελική ευθεία για την έκδοση του ομολόγου Tier II βρίσκεται η Alpha Bank και ήδη ο CFO Λάζαρος Παπαγαρυφάλλου μαζί με ομάδα στελεχών της τράπεζας βρίσκονται στο Λονδίνο για τον τελικό γύρο παρουσιάσεων στους επενδυτές…

    Η έκδοση είναι έτοιμη και κλεισμένη σε καλό επιτόκιο… Το κατώτατο εύρος του ύψους της είναι τα 500 εκατ ευρώ και το ανώτατο τα 800 εκατ. Το που θα κάτσει η μπίλια θα φανεί από την τιμολόγηση της μέχρι την τελευταία στιγμή του μπιταρίσματος (bid).

    Κάτι σοβαρό γίνεται στο ΧΑ

    Σταθερά ανοδικά κινείται ο Γενικός Δείκτης στο Χρηματιστήριο της Αθήνας. Εχθές ξεπέρασε τις 940 μονάδες με τα blue chips να έχουν την τιμητική τους.

    Με αύξηση 0,95% έκλεισε και ο δείκτης των τραπεζών.

    Tier II ετοιμάζει και η Eurobank

    Κι ενώ η Alpha Bank είναι έτοιμη να πατήσει το κουμπί για την έκδοση του ομολόγου, αντίστοιχη κίνηση ετοιμάζει και η Eurobank. Η στήλη πληροφορείται ότι το project προετοιμάζεται εδώ και καιρό και αναμένεται να πάρει σάρκα και οστά σύντομα…

    Κι αυτό θα κινείται στην περιοχή των 500 εκατ. ευρώ.

    Μαρίτα Καράτζη (δεξιά)



    ΣΧΟΛΙΑ