• H εντολή Κυριάκου στους τραπεζίτες, η δικαίωση του Ζαββού και ποιος εφοπλιστής του old money κυκλοφορούσε ενώ έχει κορονοϊό

    Πληροφορούμαι ότι ο αρμόδιος για το θέμα υφυπουργός Γιώργος Ζαββός δούλεψε πολύ καλά το lobbying των Βρυξελλών και κατάφερε να πάρει το OK.

    the wise man
    image
    the wise man

    Άδωνις, Σταϊκούρας και Βρούτσης ανακοινώνουν μέτρα

    Σήμερα, η προσοχή  όλων είναι στραμμένη στις δηλώσεις που θα κάνουν οι τρεις υπουργοί, Χρήστος Σταϊκούρας, Άδωνις Γεωργιάδης και Γιάννης Βρούτσης σχετικά με τα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση για την στήριξη των επιχειρήσεων. 

    Μαθαίνω ότι οι υπουργοί θα τα εξειδικεύσουν σε μεγάλο βαθμό και η σκυτάλη όσον αφορά την χρηματοδότηση με ευνοϊκούς όρους θα περάσει στα γκισέ των τραπεζών. 

    Τα μέτρα και οι τράπεζες

    Από τηλεδιάσκεψη σε τηλεδιάσκεψη βρίσκονταν εχθές τα υψηλόβαθμα στελέχη των τραπεζών προκειμένου να συνεννοηθούν για τα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων. 

    Οι κατευθυντήριες γραμμές έχουν δοθεί και όλα θα μπουν σε τροχιά υλοποίησης. 

    Η στήλη πληροφορείται ότι ο Κυριάκος έχει διαμηνύσει στους CEO`s των τραπεζών πως πρέπει να στηρίξουν με φθηνή – το τονίζω αυτό – ρευστότητα τις επιχειρήσεις που είναι κλειστές και όσες δέχονται ισχυρό πλήγμα στο τζίρο τους.

    Τα 2 δις ευρώ είναι μόνο η αρχή 

    Πληροφορούμαι ότι η στήριξη των 2 δις ευρώ που είπε εχθές ο Κυριάκος είναι η αρχή… 

    Ακολουθεί και άλλο πακέτο παρεμβάσεων ώστε να περιοριστούν σε σημαντικό βαθμό οι ζημιές. Τα σενάρια που τρέχουν στην κυβέρνηση όπως έχουμε ξαναπεί από αυτήν την στήλη είναι πολλαπλά όσον αφορά τη διάρκεια της κρίσης του κορονοϊού. 

    «Έχουμε πόλεμο», όπως είπε και ο πρωθυπουργός. Εξάλλου, όπως γράφαμε και εχθές η ΕΚΤ δανείζει τις τράπεζες – σε πανευρωπαϊκό επίπεδο – με 109 δις ευρώ και με αρνητικό επιτόκιο -0,50%. Τα δάνεια αυτά λήγουν στις 24 Ιουνίου. 

    Πρόκειται για το base scenario των 3 μηνών αν ο ιός μείνει μαζί μας για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα τα μέτρα θα επεκταθούν και θα βαθύνουν περισσότερο. 

    Τα πρώτα μέτρα της Ένωσης Τραπεζών

    Την βασική γραμμή πάνω στην οποία θα στηριχθούν τα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων που έχουν δάνεια έδωσε η Ελληνική Ένωση Τραπεζών: αναστολή πληρωμής του κεφαλαίου για 6 μήνες και πληρωμή τόκων. 

    Το μέτρο είναι στην σωστή κατεύθυνση. Ας δούμε και τα μέτρα στο μέτωπο της ρευστότητας μέσω νέων δανείων. 

    Έρχονται κι άλλου τύπου μέτρα…

    Όποιος άκουσε με προσοχή το μήνυμα του Κυριάκου κατάλαβε ότι θα υπάρξουν κι άλλα μέτρα με στόχο την προστασία της δημόσιας υγείας και της ανθρώπινης ζωής. 

    Οπότε ανάλογα και με το αν τηρούμε την σύσταση «Μένουμε σπίτι» τις επόμενες ημέρες θα δούμε αν θα χρειαστούν κι επιπλέον μέτρα. 

    Να βλέπετε με ψυχραιμία το ΧΑ

    Η κρίση έχει βάθος εξ ου και μην παίρνετε τις μετρητοίς ότι συμβαίνει στο ΧΑ ΓΔ 1,14% 1.381,07 σε καθημερινή βάση. Ο ιός έχει χτυπήσει τις αγορές και κυβερνήσεις και κεντρικές τράπεζες έχουν ρίξει μέχρι στιγμής περίπου 9 τρις δολάρια στις αγορές… Μην βιάζεστε.

    Τα κατάφερε ο Ζαββός

    Η στήλη πληροφορείται ότι η υπόθεση της παροχής του zero risk για τους senior τίτλους που θα εκδώσουν οι τράπεζες στις τιτλοποιήσεις έχει πολύ μα πολύ παρασκήνιο… 

    Ο επικεφαλής του SSM Αντρέα Ένρια δεν έδινε με τίποτα την έγκριση και έτσι το θέμα έφθασε στην Κομισιόν. Μετά από πολλά εμπρός-πίσω και πολλά όχι, η ελληνική πλευρά κατάφερε να πάρει την έγκριση της Κομισιόν χωρίς να χρειασθεί η δέσμευση επιπλέον εγγυήσεων και έτσι να έχει νόημα η ύπαρξη του Ηρακλή. 

    Πληροφορούμαι ότι ο αρμόδιος για το θέμα υφυπουργός Γιώργος Ζαββός δούλεψε πολύ καλά το lobbying των Βρυξελλών και κατάφερε να πάρει το OK. Του το πιστώνουμε. 

    Κουίζ 

    Εχθές η στήλη έγραφε για τους εφοπλιστές που πήραν την… βάρκα τους και «κρύφθηκαν» από τον κορωνοϊό στα ελληνικά νησιά. 

    Σήμερα θα σας πω μια άλλη ιστορία. Ποιος εφοπλιστής που ανήκει σε παραδοσιακή οικογένεια του old money φέρει όπως μαθαίνω τον ιό και περιφερόταν μέχρι και την Παρασκευή στα luxury στέκια της Αθηναϊκής Ριβιέρας χωρίς να έχει συναίσθηση της ευθύνης; Είναι πάνω απο 65 ετών και έχει και πολλά πλοία. Η κόρη του, του έβαζε τι φωνές αλλά εκείνος τίποτα. 

    Ευτυχώς, που είναι τα πάντα κλειστά.  Βέβαια, ο κύριος αυτός μπορεί, πλέον, να πηγαίνει επισκέψεις στις επαύλεις φίλων του…  

    Ο υφυπουργός Οικονομικών αρμόδιος για την εποπτεία του χρηματοπιστωτικού συστήματος, κ. Γιώργος Ζαββός