• Οικονομία

    Θετικό σήμα από Fitch για την ελληνική οικονομία

    • NewsRoom
    Λογότυπο της Fitch Ratings

    Fitch Ratings


    Θετικό σήμα για την πορεία της ελληνικής οικονομίας στέλνει ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Fitch Ratings, εν αναμονή της επίσημης αξιολόγησης του οίκου για την Ελλάδα στις 16 Φεβρουαρίου.

    Όπως επισημαίνουν υψηλόβαθμα στελέχη του οίκου Fitch, η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας συνεχίζεται, ενώ η χώρα επιτυγχάνει τον ένα στόχο μετά τον άλλο σε ό,τι αφορά τα πρωτογενή πλεονάσματα.

    Στα θετικά στοιχεία, συμπεριλαμβάνονται ακόμη η σημαντική ελάφρυνση της επιβάρυνσης του επίσημου χρέους, η συνέχιση της επιτυχούς εφαρμογής του προγράμματος του ESM και η βελτίωση των σχέσεων με τους δανειστές, όπως και το σταθερό πολιτικό περιβάλλον.

    Η δυναμική που παρουσιάζει η αγορά εργασίας, αλλά και οι θετικοί ρυθμοί ανάπτυξης για τρία τρίμηνα στη σειρά είναι και αυτά βοηθητικά στοιχεία, ενώ στα θετικά υπολογίζονται επίσης η βελτίωση του κλίματος εμπιστοσύνης και η μείωση των οφειλών του δημοσίου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα προς τον ιδιωτικό.

    Fitch

    Οι προβλέψεις για την ελληνική οικονομία

    Ο διεθνής οίκος αξιολόγησης εκτιμά ότι το ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 2,1% το 2018 και η ανάπτυξη θα επιταχυνθεί το 2019 στο 2,6%, ενώ ταυτόχρονα το χρέος θα μειωθεί στο 176,4% φέτος και στο 169,5% το επόμενο έτος. Το γενικό ισοζύγιο της κυβέρνησης θα είναι ισοσκελισμένο φέτος, ενώ το 2019 θα εμφανίσει θετικό πρόσημο 0,4%.

    Στα πιθανά αρνητικά στοιχεία ή στους καταλύτες που μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά την αξιολόγηση της χώρας στο μέλλον, η Fitch Ratings περιλαμβάνει τυχόν αποκλίσεις από τους δημοσιονομικούς στόχους και αντιστροφή των νομοθετημένων πολιτικών του προγράμματος, αλλά και ενδεχόμενη επιδείνωση των σχέσεων με τους πιστωτές, κάτι που θα επηρέαζε αρνητικά τα επιπρόσθετα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους.

    Οι προβλέψεις για τις τράπεζες

    Σε ό,τι αφορά τις ελληνικές τράπεζες, τα κυρίαρχα ζητήματα για τον κλάδο, επισημαίνει ο οίκος, είναι τα αποτελέσματα των stress tests και η μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs), αλλά και ο μηδενισμός του ELA και η επιστροφή σε θετικούς ρυθμούς πιστωτικής επέκτασης.

    Ωστόσο, όπως επισημαίνεται, το σημείο εκκίνησης των τραπεζών σε σχέση με το 2015 είναι πιο δυνατό.

    Η τρέχουσα πιστοληπτική διαβάθμιση της ελληνικής οικονομίας είναι στο «Β-» με θετικές προοπτικές από τις 18 Αυγούστου του 2017 και είναι πολύ πιθανό ο οίκος να προχωρήσει σε αναβάθμιση της χώρας το αμέσως επόμενο διάστημα.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Η S&P αναβάθμισε την ελληνική οικονομία κατά μία βαθμίδα



    ΣΧΟΛΙΑ