• Οικονομία

    Θέμα ωρών η πλατφόρμα για τα κορονοχρέη

    myDATA: Περισσότερες από 235.000 επιχειρήσεις στον ένα χρόνο πιλοτικής λειτουργίας

    Γιώργος Πιτσιλής


    Προσπάθειες να ενεργοποιηθεί εντός της ημέρας η πλατφόρμα για τη ρύθμιση των οφειλών που “γεννήθηκαν” μέσα στην πανδημία πραγματοποιεί η ΑΑΔΕ.

    Οι φορολογούμενοι που έχουν πληγεί από την πανδημία θα μπορούν να ρυθμίσουν τα χρέη τους σε 36 άτοκες ή έως 72 έντοκες δόσεις με επιτόκιο 2,5%. Η νέα ρύθμιση αφορά κάθε είδους φορολογικές οφειλές, όπως ΦΠΑ, ΕΝΦΙΑ, φόρο εισοδήματος, αλλά και ασφαλιστικές οφειλές, με την πλατφόρμα να ανοίγει άμεσα και μάλιστα γίνονται προσπάθειες να τεθεί σε λειτουργία εντός του τρέχοντος μήνα.

    Πρακτικά, στη ρύθμιση συμφέρει να ενταχθούν όσοι οφειλέτες έχουν χρέη μόνο σε έναν πιστωτή (πχ εφορία) με το συνολικό ποσό της οφειλής να είναι μικρότερο από 10.000 ευρώ.

    Σε περίπτωση που χρωστά σε δυο πιστωτές και οφείλει πάνω από 10.000 ευρώ, τότε θα πρέπει να ενταχθεί στο νέο εξωδικαστικό μηχανισμό που προβλέπει ακόμα και 240 δόσεις.

    Το πλαίσιο των δικαιούχων θα αφορά τέσσερις κατηγορίες φορολογούμενων.

    Συγκεκριμένα, θα αφορά:

    *Επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες που έχουν χαρακτηριστεί ως πληττόμενοι βάσει ΚΑΔ από το Υπουργείο Οικονομικών (θα χρησιμοποιηθεί η διευρυμένη λίστα ΚΑΔ Απριλίου 2020). Υπολογίζεται ότι στους επιλέξιμους ΚΑΔ περιλαμβάνεται το 78% των επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών της χώρας.

    *Εργαζόμενοι που η σύμβαση εργασίας τους έχει τεθεί σε προσωρινή αναστολή και έχουν λάβει αποζημίωση ειδικού σκοπού ή είχαν ενταχθεί στο πρόγραμμα ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ.

    *Ιδιοκτήτες ακινήτων που έχουν λάβει μειωμένο μίσθωμα βάσει δήλωσης COVID.

    *Άνεργοι εγγεγραμμένοι το εν λόγω διάστημα στον ΟΑΕΔ.

    Διαβάστε επίσης

    Σταϊκούρας: Ανοίγει η πλατφόρμα για τα κορονοχρέη



    ΣΧΟΛΙΑ