• Οικονομία

    Τέλος της εβδομάδας κρίνεται η τύχη των μέτρων στήριξης – Όλες οι παρεμβάσεις που βρίσκονται στο τραπέζι

    Ο υπουργός Οικονομικών Σταϊκούρας

    Χρήστος Σταϊκούρας, υπουργός Οικονομικών


    Με τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών να πιάνουν σήμερα δουλειά, στο πλαίσιο της 13ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας, το Υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει ένα νέο πλέγμα μέτρων στήριξης για την πανδημία.

    Πέραν από τη διεύρυνση των επιχειρήσεων που μπορούν να θέσουν σε αναστολή εργαζόμενους που προετοιμάζει το οικονομικό επιτελείο, στην οδό Νίκης πραγματοποιείται ένας αγώνας δρόμου, προκειμένου να ανακοινωθούν – εφόσον απαιτηθεί – ένα επιπλέον πακέτο στήριξης, προς τις πληττόμενες επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους.

    Ξεκάθαρη εικόνα για την πορεία της πανδημίας θα υπάρξει στο τέλος της εβδομάδας, καθώς οι ειδικοί παρατηρούν, προς το παρόν, μια επιπέδωση των κρουσμάτων, ωστόσο υπάρχει ο αστάθμητος παράγοντας της επαναλειτουργίας των σχολικών μονάδων, μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων.

    Με δεδομένο ότι τα μέτρα για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης που ανακοινώθηκαν ύψους σχεδόν 400 εκατ. ευρώ, καλύπτονται από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης, οι όποιες παρεμβάσεις ανακοινωθούν για την πανδημία να πρέπει να βγουν από το έκτακτο αποθεματικό που έχει σχηματίσει το Υπουργείο Οικονομικών στο νέο προϋπολογισμό, ύψους 1 δις ευρώ.

    Τι θα κρίνει τις αποφάσεις

    Κρίσιμο σημείο για τη λήψη των τελικών αποφάσεων αποτελεί το σενάριο να μην απαιτηθεί η λήψη περαιτέρω περιοριστικών μέτρων μετά τις 16 Ιανουαρίου. Σε αυτό το ενδεχόμενο θα υπάρξουν κάποιες στοχευμένες παρεμβάσεις προς συγκεκριμένους κλάδους επιχειρήσεων που έχουν πληγεί, όπως αυτός της εστίασης, με γνώμονα τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας και τη βιωσιμότητά τους.
    Ωστόσο, σε περίπτωση που η κατάσταση στο μέτωπο της πανδημίας δεν έχει εξομαλυνθεί, το οικονομικό επιτελείο σχεδιάζει την ανακοίνωση επιπλέον μέτρων στήριξης προς τους πληττόμενους.

    «Δεν μπορώ να αποκλείσω οποιοδήποτε μέτρο εφόσον υπάρχει αβεβαιότητα στο υγειονομικό επίπεδο. Με γνώμονα τις εξελίξεις και βάση τις δημοσιονομικές αντοχές της χώρας θα αποφασίσουμε πως θα αντιδράσουμε», σημείωσε σήμερα το πρωί ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας σε συνέντευξή του στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ.

    «Κλειδί» οι ηλεκτρονικές συναλλαγές

    Ένα ακόμα πεδίο στο οποίο εστιάζει το Υπουργείο Οικονομικών και θα λάβει υπόψη τους κατά τη διάρκεια του σχεδιασμού για το νέο «πακέτο» θα είναι και οι ηλεκτρονικές συναλλαγές.
    Μόνο στην εστίαση, τον Δεκέμβριο οι ηλεκτρονικές συναλλαγές ήταν αυξημένες σε σχέση με το 2019 κατά 33% σε σχέση με το 2019, όπως σημειώνουν χαρακτηριστικά στελέχη του οικονομικού επιτελείου.

    Τα μέτρα στήριξης

    Φαίνεται πως στο τραπέζι του Υπουργού Οικονομικών βρίσκονται εισηγήσεις που περιλαμβάνουν:
    • Νέο «κούρεμα» στα επιστρεπτέα ποσά των Επιστρεπτέων Προκαταβολών (η καταβολή της πρώτης δόσης πήρε παράταση για το τέλος Ιουνίου 2022)
    • η παράταση ή αναβολή πληρωμής φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων που λήγουν στο τέλος του μήνα
    • «κούρεμα» ενοικίων (εκτιμάται ότι μπορεί να φτάσει το 10% – 20%)
    • έκτακτες χρηματοδοτήσεις από προγράμματα ΕΣΠΑ.

    Πηγές του οικονομικού επιτελείου σημειώνουν πάντως, πως τα παραπάνω μέτρα μπορεί να μην ανακοινωθούν στο σύνολό τους, καθώς αυτό θα εξαρτηθεί από τις συνθήκες που θα επικρατήσουν στο υγειονομικό πεδίο, αλλά και από το αν θα συνεχιστούν ή και θα επεκταθούν τα περιοριστικά μέτρα.

    Διαβάστε επίσης

    Διεύρυνση των επιχειρήσεων που μπορούν να θέσουν σε αναστολή εργαζόμενους-Οι αλλαγές που εξετάζει το οικονομικό επιτελείο

     



    ΣΧΟΛΙΑ