• Οικονομία

    Τα υπερέσοδα «δείχνουν» τα νέα μέτρα στήριξης

    Θεόδωρος Σκυλακάκης

    Θεόδωρος Σκυλακάκης, Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών


    Τα στοιχεία για την πορεία του προϋπολογισμού στο πρώτο πεντάμηνο του έτους αναμένεται να “αποκαλύψουν” το αν υπάρχει δημοσιονομικός χώρος για την ανακοίνωση νέων μέτρων στήριξης.

    Οι σχετικές ανακοινώσεις θα γίνουν σήμερα το μεσημέρι από τον αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών Θεόδωρο Σκυλακάκη.

    Τα στοιχεία που έχει στα χέρια του το οικονομικό επιτελείο φαίνεται πως δείχνουν υπέρβαση των φορολογικών εσόδων έναντι του στόχου, κάτι που ανοίγει το δρόμο για νέες παρεμβάσεις κατά της ακρίβειας. Υπενθυμίζεται πως το πρώτο τετράμηνο του έτους η υπέρβαση των εσόδων από φόρους ξεπερνούσε τα 1,7 δισ. ευρώ.

    Πηγές του οικονομικού επιτελείου σημειώνουν πώς τις τελευταίες ημέρες είχαν εκπλαγεί από την πορεία των εσόδων, καθώς αρκετοί ιδιοκτήτες ακινήτων αποφάσισαν να πληρώσουν εφάπαξ τον ΕΝΦΙΑ, με αποτέλεσμα να εισρεύσουν περισσότερα χρήματα στα κρατικά ταμεία απ’ όσο υπολογιζόταν για το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

    Οι ίδιες πήγες τονίζουν πώς τα νέα μέτρα στήριξης αναμένεται να ανακοινωθούν την τελευταία εβδομάδα του Ιουνίου, ελάχιστα 24ωρα πριν λήξει η ισχύς του fuel pass για την επιδότηση της βενζίνης.

    Ψηλά στην ατζέντα του Υπουργείου Οικονομικών βρίσκεται το fuel pass No2, μία επιδότηση απευθείας στις τσέπες των καταναλωτών που θα ξεκινά τον Ιούλιο έως και το Σεπτέμβρη του 2022.

    Ήδη το οικονομικό επιτελείο έχει ξεκινήσει να “χτίζει” τα νέα μέτρα στήριξης με έμφαση στη βενζίνη. Η άσκηση που πραγματοποιείται περιέχει διεύρυνση των δικαιούχων καθώς το εισοδηματικό κριτήριο θα αυξηθεί από το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα των 30.000 ευρώ που ισχύει σήμερα, ενώ το ποσό που θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί από την υπέρβαση των φορολογικών εσόδων θα κρίνει και το ύψος της επιδότησης που σε κάθε περίπτωση εκτιμάται ότι θα υπερβαίνει τα 40 ευρώ το τρίμηνο που προβλέπει το FUEL PASS No1.

    Αν και ο σχεδιασμός του νέου πακέτου μέτρων έχει ξεκινήσει εδώ και αρκετές εβδομάδες, οι τελικές ανακοινώσεις αναμένεται να καθυστερήσουν έως το τέλος του μήνα, καθώς θα πρέπει να λειτουργήσει και επικοινωνιακά η πλατφόρμα για τα αναδρομικά στο ρεύμα έως του ποσού των 600 ευρώ, αλλά και να ξεκινήσει η λειτουργία του νέου μηχανισμού για τη μείωση των λογαριασμών στο ηλεκτρικό ρεύμα.

    Διαβάστε επίσης:

    Μητσοτάκης: Έρχεται παρέμβαση για την τιμή της βενζίνης – Την επόμενη εβδομάδα οι ανακοινώσεις



    ΣΧΟΛΙΑ