• Οικονομία

    Στον πάγο 2.500 εφάπαξ λόγω οφειλών στην εφορία

    Παναγιώτης Δουφεξής - Διοικητής e-ΕΦΚΑ

    Παναγιώτης Δουφεξής – Διοικητής e-ΕΦΚΑ


    Τις 2.500 αγγίζουν τα εφάπαξ που δεν μπορούν να εισπραχθούν από τους δικαιούχους- ασφαλισμένους λόγω οφειλής στην εφορία.

    Σύμφωνα με τον υποδιοικητή του ηλεκτρονικού Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης Αλέξανδρο Βαρβέρη είναι αδύνατο να αποδοθούν 2.500 εφάπαξ, καθώς οι αρμόδιες υπηρεσίες του φορέα δεν μπορούν να αντλήσουν από το σύστημα φορολογική ενημερότητα, ακόμη και για οφειλές που δεν ξεπερνούν τα 100 ευρώ.

    Για την είσπραξη του εφάπαξ είναι απαραίτητη η προσκόμιση φορολογικής ενημερότητας από τους συνταξιούχους – δικαιούχους. Σύμφωνα με όσα προβλέπει ο νόμος για την λήψη των εφάπαξ οι ασφαλισμένοι που έχουν οφειλές στην εφορία θα πρέπει είτε να προβούν σε ρύθμιση της οφειλής, είτε να την εξοφλήσουν μετρητοίς, είτε να προσκομίσουν βεβαίωση οφειλής για συμψηφισμό. Υπενθυμίζεται ότι είναι αδύνατο να συμψηφιστεί αυτόματα η σύνταξη ή το εφάπαξ με την οφειλή.

    Τα νέα εφάπαξ καταβάλλονται σε διάστημα έξι μηνών από την υποβολή της σχετικής αίτησης μετά την έκδοση της κύριας σύνταξης. Σύμφωνα με τα ισχύοντα (Ν. 4921/2022) καθιερώθηκε προθεσμία τριών μηνών για την έκδοση επικουρικής σύνταξης, η οποία ξεκινά με την έκδοση της κύριας σύνταξης, καθώς και προθεσμία έξι μηνών για τη χορήγηση εφάπαξ, με αφετηρία την ημερομηνία υποβολής του σχετικού αιτήματος.

    Ειδικά για το Δημόσιο, το κλειδί για να υπολογίζεται το εφάπαξ μαζί με την οριστική σύνταξη βρίσκεται στην ηλεκτρονική απεικόνιση της υπαλληλικής πορείας των ασφαλισμένων μέσω του «ηλεκτρονικού ΔΑΥΚ» (Δελτίο Απεικόνισης Υπηρεσιακής Κατάστασης) που άρχισε να εφαρμόζεται στις συντάξεις του ΕΦΚΑ-Δημοσίου.

    Ήδη για το 70% των αιτήσεων συνταξιοδότησης λόγω γήρατος στο Δημόσιο με χρόνο ασφάλισης σε ένα Ταμείο οι συνταξιούχοι πληρώνονται το εφάπαξ πριν κλείσουν δύο μήνες από την πληρωμή της οριστικής τους σύνταξης.

    Το εφάπαξ υπολογίζεται με διπλό τρόπο για όσους βγουν στη σύνταξη μέσα στο 2022. Ειδικότερα ένας υπάλληλος που το τρέχον έτος κλείνει 36 χρόνια εργασίας θα λάβει εφάπαξ για τα 28 χρόνια με βάση τον παλιό τρόπο υπολογισμού και για τα υπόλοιπα 8 χρόνια, από το 2014 και μετά θα έχει άτοκη επιστροφή εισφορών.

    Το εφάπαξ βαίνει μειούμενο για τα έτη συνταξιοδότησης που συμπληρώνονται από 1ης Ιανουαρίου 2014 και μετά, καθώς με τον νόμο 4387/2016, οι εισφορές που πληρώνονται από το 2014 και εντεύθεν στα ταμεία Πρόνοιας του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα δεν έχουν ανταποδοτικότητα.

    Με την αλλαγή του υπολογισμού, ένας υπάλληλος που θα συνταξιοδοτηθεί το 2022 με 36 έτη θα πάρει δύο τμήματα εφάπαξ, το πρώτο τμήμα του εφάπαξ θα είναι για τα έτη ως το 2013 και θα υπολογιστεί με το 60% του μέσου όρου των μηνιαίων αποδοχών της πενταετίας 2009-2013, επί τα έτη ασφάλισης ως το 2013 και το δεύτερο τμήμα θα είναι η επιστροφή των εισφορών που πλήρωσε από το 2014 ως το 2022, χωρίς τόκο.

    Εντός της επόμενης εβδομάδας θα καταβληθούν από τον ΕΦΚΑ 4.200 εφάπαξ συνολικού προϋπολογισμού 93,5 εκ. ευρώ. Πρόκειται για εφάπαξ κυρίως του δημοσίου τομέα με μέσο ποσό τα 22.942 ευρώ και 15.881 ευρώ για τα Ταμεία Πρόνοιας του ιδιωτικού τομέα. Αξίζει να σημειωθεί ότι το στοκ των εκκρεμών εφάπαξ αναμένεται να εξαλειφθεί εντός του επόμενου τριμήνου.

    Διαβάστε επίσης

    Καταβολή 4.200 εφάπαξ την επόμενη εβδομάδα προϋπολογισμού 93,5 εκατ. ευρώ



    ΣΧΟΛΙΑ