• Οικονομία

    Στο τέλος Φεβρουαρίου ξεκίνα η διαδικασία αύξησης του νέου κατώτατου μισθού

    Yπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης


    Μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου θα σταλούν τα απαραίτητα έγγραφα μέσω του Οργανισμού Μεσολάβησης και Διαιτησίας για να ξεκινήσει η διαβούλευση για την αύξηση του κατώτατου μισθού των 650 ευρώ στον ιδιωτικό τομέα.

    Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννη Βρούτση θα ζητηθούν οι απόψεις όλων των εμπλεκόμενων φορέων αναφορικά με το ύψος της αύξησης του κατώτατου μισθού. Όπως προβλέπει ο νόμος 4171/13, η διαβούλευση με κοινωνικούς εταίρους και επιστημονικούς φορείς θα πρέπει να ολοκληρωθεί έως τις 31 Μαΐου, ώστε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης να εισηγηθεί στο υπουργικό συμβούλιο το νέο κατώτατο μισθό έως το τέλος Ιουνίου. Ο νέος κατώτατος μισθός θα ισχύσει για ένα χρόνο, από τον Ιούλιο του 2020 έως τον Ιούνιο του 2021.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, το επικρατέστερο σενάριο προβλέπει αύξηση κατά 4%-5%, επιπλέον 26 έως 32 ευρώ το μήνα, με τον κατώτατο μισθό να διαμορφώνεται μεταξύ 676 -682 ευρώ. Σύμφωνα με το σχέδιο της κυβέρνησης ο κατώτατος θα φθάσει τα 703 ευρώ σε βάθος τριετίας, επηρεάζοντας 500.000 εργαζόμενους.

    Οι κοινωνικοί εταίροι κατά την διάρκεια διαβούλευσης με την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και την διοίκηση του ΟΜΕΔ θα ζητήσουν να επανέλθει ο καθορισμός του κατώτατου μισθού στους εκπροσώπους των εργοδοτών και των εργαζομένων, χωρίς την παρέμβαση του κράτους.

    Την ίδια χρονική περίοδο, θα αποσαφηνιστεί και τι μέλλει γενέσθαι με τις τριετίες, καθώς αναμένεται η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας μετά την προσφυγή εκπροσώπων των βιομηχάνων. Με την απόφαση που θα εκδοθεί θα κριθεί αν δεκάδες χιλιάδες μισθωτοί που είχαν θεμελιώσει δικαίωμα για επιδόματα προϋπηρεσίας το 2012, τα δικαιούνται ακόμη ή τα χάνουν, κάτι που θα οδηγήσει σε μείωση μισθού έως και 195 ευρώ το μήνα. Οι εκπρόσωποι των εργοδοτών ζητούν απογυμνωμένο από τις 3ετίες τον κατώτατο μισθό των 650 ευρώ, ενώ οι εκπρόσωποι των εργαζομένων υποστηρίζουν ότι οι τριετίες δεν καταργήθηκαν για όσους τις δικαιούνταν το 2012.

    Σε περίπτωση που η έκβαση της υπόθεσης του κατώτατου μισθού είναι θετική για τους εργαζόμενους, τότε οι μισθοί θα παραμείνουν στα σημερινά επίπεδα θα υπάρχουν τα επιδόματα προϋπηρεσίας- τριετίες- και τον Ιούνιο που θα ανακοινωθεί η νέα αύξηση του κατώτατου μισθού θα πρέπει να προβλέπονται και οι προσαυξήσεις προϋπηρεσίας για όσους είχαν πάνω από 3 χρόνια εργασίας τον Φεβρουάριο του 2012.

    Αν, όμως, είναι αρνητική η έκβαση της υπόθεσης, τότε χιλιάδες μισθωτοί θα χάσουν τα επιδόματα προϋπηρεσίας, τα οποία υπολογίζονται από τον περασμένο Φλεβάρη επί του νέου κατώτατου μισθού των 650 ευρώ. Πλέον ο κατώτατος μισθός θα λογίζεται ως ένα ενιαίο ποσό για όλους. Υπενθυμίζεται ότι οι μισθοί δεν μπορούν  να αυξηθούν έως ότου η ανεργία πέσει κάτω από το 10%.

    Διαδικασία αύξησης κατωτάτου μισθού

    Τα στάδια που πρέπει να ακολουθηθούν για τη διαμόρφωση ου νέου κατώτατου μισθού είναι τα εξής:

    1. Εντός του τελευταίου 10ήμερου του Φεβρουαρίου η 3μελής Επιτροπή Συντονισμού της διαβούλευσης – η οποία αποτελείται από τον Πρόεδρο του Ο.ΜΕ.Δ. έναν εκπρόσωπο του υπουργού Οικονομικών και έναν εκπρόσωπο του υπουργού Εργασίας – οφείλει να αποστείλει πρόσκληση προς εξειδικευμένους φορείς, όπως η Τράπεζα της Ελλάδος, η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία, ο ΟΑΕΔ, το ΙΝΕ−Γ.Σ.Ε.Ε., το ΙΜΕ−Γ.Σ.Ε.Β.Ε.Ε., το ΙΟΒΕ, το ΙΝΣΕΤΕ, το ΚΕΠΕ, ο ΟΜΕΔ, το ΙΝ. ΕΜ.Υ. ΕΣΕΕ ώστε να συντάξουν έκθεση για την αξιολόγηση του ισχύοντος κατώτατου μισθού και ημερομισθίου. Στην έκθεσή τους η ειδικοί φορείς πρέπει να προβούν σε εκτιμήσεις για την προσαρμογή του μισθού «στις επίκαιρες οικονομικές συνθήκες».
    2. Έως την 31η Μαρτίου πρέπει να υποβληθούν στην επιτροπή διαβούλευσης οι εκθέσεις των εξειδικευμένων φορέων. Η επιτροπή σχηματίζει φάκελο με τις εκθέσεις και τον στέλνει στους εκπροσώπους των κοινωνικών εταίρων δηλαδή στη ΓΣΕΕ, στον ΣΕΒ, τη ΓΣΕΒΕΕ, την ΕΣΕΕ και τον ΣΕΤΕ. Οι κοινωνικοί εταίροι πρέπει να εκφράσουν γνώμη για την αναπροσαρμογή του μισθού με υποβολή υπομνήματος.
    3. Μέχρι τις 15 Απριλίου η επιτροπή διαβούλευσης οφείλει να κοινοποιήσει σε όλους τους κοινωνικούς εταίρους τα υπομνήματα και την τεκμηρίωση κάθε διαβουλευόμενου και να τους προσκαλέσει σε προφορική διαβούλευση.
    4. Μέχρι το τέλος Απριλίου πρέπει να διαβιβαστεί όλος ο φάκελος με τα υπομνήματα και την τεκμηρίωση των διαβουλευομένων κοινωνικών εταίρων μαζί με τις εκθέσεις των εξειδικευμένων φορέων στο Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών, με σκοπό την σύνταξη του Πορίσματος Διαβούλευσης, σε συνεργασία με την 5μελή Επιτροπή Σοφών. Η γνώμη που θα διατυπώνεται στο πόρισμα μπορεί να αποκλίνει ή και να διαφοροποιείται από τις εκθέσεις που υποβάλλονται από τους εξειδικευμένους επιστημονικούς φορείς,
    5. Μέχρι τις 31 Μαΐου πρέπει να ολοκληρωθεί το πόρισμα και να υποβληθεί στους υπουργούς Οικονομικών και Εργασίας. Ακολούθως το πόρισμα και όλες οι εκθέσεις πρέπει να δημοσιευτούν στην ιστοσελίδα του υπουργείου Εργασίας.
    6. Εντός του τελευταίου 15ημέρου του Ιουνίου ο υπουργός Εργασίας, εισηγείται στο Υπουργικό Συμβούλιο, τον νέο κατώτατο μισθό. Το πόρισμα δηλαδή δεν είναι δεσμευτικό για την πρόταση του υπουργού, αλλά γνωμοδοτικό. Μετά από τη σύμφωνη γνώμη του Υπουργικού Συμβουλίου, ο υπουργός Εργασίας εκδίδει απόφαση καθορισμού του κατωτάτου μισθού.



    ΣΧΟΛΙΑ