• Οικονομία

    Ζεσταίνονται οι μηχανές για τα πρώτα πράσινα ομόλογα του Δημοσίου

    Στο πρώτο τρίμηνο του 2022 ξεκινούν να ζεσταίνονται οι μηχανές για τα πρώτα πράσινα ομόλογα του Δημοσίου

    Χρήστος Σταϊκούρας, υπουργός Οικονομικών


    Πρεμιέρα το 2022, το πιθανότερο στο δεύτερο εξάμηνο του νέου έτους, θα κάνουν τα πρώτα, πράσινα ομόλογα που θα εκδώσει το ελληνικό δημόσιο, στο πλαίσιο του νέου, ετήσιου δανειακού προγράμματος για την εκδοτική δραστηριότητα του 2022, το οποίο θα δημοσιευθεί, εκτός απροόπτου, παραμονές Χριστουγέννων.

    Σύμφωνα με πληροφορίες εντός των πρώτων μηνών του 2022 θα ανατεθεί σε πολύ μικρο αριθμό ξένων τραπεζών η διαμόρφωση του τεχνικού πλαισίου και της διαδικασίας για να προετοιμαστεί σταδιακά η έκδοση των πρώτων πράσινων τίτλων, η οποία όμως δύσκολα θα πρέπει να αναμένεται να υλοποιηθεί πριν από το δεύτερο εξάμηνο του 2022.

    Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα δύσκολο εγχείρημα, ούτως ή άλλως, με δεδομένο πως η χώρα παραμένει εκτός επενδυτικής βαθμίδας – με τις ελπίδες όλων βέβαια το τοπίο ως προς αυτό να είναι σαφώς πιο βελτιωμένο προς τα τέλη του 2022 – αλλά και με δεδομένο πως τα συγκεκριμένα ομόλογα θα πρέπει να είναι συνδεδεμένα με συγκεκριμένα, ώριμα, πράσινα έργα. Όπως εκτιμούν παράγοντες στην αγορά, το δεύτερο σκέλος δεν θα πρέπει να υποτιμηθεί.

    Πρόκειται για ένα «συμβόλαιο» που θα κλείσει η Ελλάδα με τους επενδυτές οι οποίοι θα εμπιστευθούν τους νέους τίτλους, με ορόσημα στην υλοποίηση των συγκεκριμένων έργων.

    Σε αυτό το «παιχνίδι» αξιοπιστίας ειδικά αφού μιλάμε για μια νέα αγορά και για έναν εκδότη που ακόμη παλεύει να ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα, δώδεκα σχεδόν χρόνια από τότε που την έχασε, όλα θα μετρούν. Που σημαίνει πως όσα έργα συνδεθούν θα πρέπει να είναι σε τέτοια φάση που δεν θα διαψεύσουν τις προσδοκίες και τις δεσμεύσεις…

    Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν επίσης πως σε πρώτη φάση οι κινήσεις στο συγκεκριμένο χώρο θα είναι αρκετά προσεκτικές από την πλευρά του εκδότη, δηλαδή του ελληνικού δημοσίου με μικρής σχετικά έκτασης εκδόσεις, αναγνωρίζοντας βέβαια πως πρόκειται για μια αγορά που πρέπει η Ελλάδα να κτίσει θέσεις. Έστω και με πολύ προσεκτικά βήματα.

    Στις 23 Δεκεμβρίου το νέο δανειακό πρόγραμμα του 2022

    Σε λιγότερο από ένα μήνα το δημόσιο, μέσω του αρμοδίου Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους θα ανακοινώσει, όπως κάθε χρόνο πλέον, το ετήσιο δανειακό πρόγραμμα του Δημοσίου για το 2022.

    Το ύψος του αναμένεται να κινηθεί στα επίπεδα του φετινού δηλαδή αναμένεται να δανειστεί η χώρα σχεδόν 10 – 12 δισ. ευρώ μέσω κοινοπρακτικών εκδόσεων που θα ξεκινήσουν να «τρέχουν» το πιθανότερο από τον Ιανουάριο – Φεβρουάριο.

    «Δεδομένων των υψηλών ταμειακών διαθεσίμων του Ελληνικού Δημοσίου, των αναμενομένων αυξημένων επιπλέον εκταμιεύσεων προς το Δημόσιο από τα διάφορα σχήματα που έχουν ήδη αποφασισθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την αντιμετώπιση της πανδημίας, καθώς και των σχετικά περιορισμένων χρηματοδοτικών αναγκών του για το έτος 2022, η δανειακή στρατηγική για το επόμενο έτος αναμένεται να είναι παρόμοια με αυτή του 2021» αναφέρεται χαρακτηριστικά στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού.

    Διευκρινίζεται επίσης πως «κατά το νέο έτος θα επιχειρηθεί η δημιουργία πλαισίου έκδοσης ελληνικών κρατικών χρεογράφων με προσανατολισμό των δανειακών τους προσόδων στην «πράσινη» και «βιώσιμη» ανάπτυξη, με στόχο την επέκταση της επενδυτικής βάσης και τη βελτίωση της εικόνας της χώρας στις διεθνείς αγορές».

    Όπως επίσης αναφέρεται στον Προϋπολογισμό, πέρσι βελτιώθηκαν εξαιρετικά οι όγκοι συναλλαγών της δευτερογενούς αγοράς ελληνικών κρατικών χρεογράφων, φτάνοντας σε υψηλά 10ετίας, διασφαλίζοντας έτσι την περαιτέρω μείωση των περιθωρίων (spreads) δανεισμού του ΕΔ, κυρίως όμως με την επέκταση της διάρκειας των νέων εκδόσεων, για πρώτη φορά μετά από σχεδόν 13 έτη.

    Διαβάστε επίσης:



    ΣΧΟΛΙΑ