• Οικονομία

    Στις 120 δόσεις και οι ενταχθέντες στον εξωδικαστικό – Ποιοι εξαιρούνται


    Με αλλαγή της τελευταίας στιγμής, στη νέα ρύθμιση των 120 δόσεων προς τα ασφαλιστικά ταμεία συμπεριλαμβάνονται και οι οριστικά ενταχθέντες στον εξωδικαστικό μηχανισμό. Ωστόσο, η αλλαγή αυτή δεν περιλαμβάνει όσους έχουν οφειλές προς την Εφορία και έχουν ενταχθεί στον εξωδικαστικό μηχανισμό ή στη ρύθμιση των 100 δόσεων, αλλά μόνον εκείνους που έχουν οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία.

    Έτσι από την μετάπτωση στη νέα «έξυπνη» ρύθμιση των 120 δόσεων δεν αποκλείονται τελικά ούτε οι 1.644 οφειλέτες που έχουν τελεσίδικα ενταχθεί στον εξωδικαστικό μηχανισμό.

    Ειδικότερα, το νομοσχέδιο προβλέπει πως οφειλές προς ασφαλιστικά ταμεία για τις οποίες έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία υπαγωγής στη ρύθμιση του εξωδικαστικού εντάσσονται στην νέα ρύθμιση αυτοτελώς και χωρίς να επηρεάζονται οι όροι της ρύθμισης ως προς τους λοιπούς πιστωτές δηλαδή τράπεζες και εφορία.

    Επίσης αλλάζει όπως είχε προαναγγελθεί το όριο χρεών που επιτρέπει στους αγρότες να βγουν στην σύνταξη και από 4.000 διαμορφώνεται στις 6.000 ευρώ. Το νέο προσαυξημένο όριο ισχύει μόνο για όσους αγρότες ενταχθούν στην νέα ρύθμιση των 120 δόσεων και ταυτόχρονα συμπληρώνουν τα 67 μέχρι 31 Δεκεμβρίου του 2019. Οι αγρότες συνταξιοδοτούνται κατά κανόνα στα 67 με τουλάχιστον 15ετία ασφάλισης, συνεπώς η ρύθμιση δίνει το αυξημένο όριο σε όλους όσοι μπορούν να συνταξιοδοτηθούν μέχρι και φέτος.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: 120 δόσεις: Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 16 απαντήσεις για τη ρύθμιση οφειλών στα ασφαλιστικά ταμεία- Οι 7 παγίδες (χρήσιμα παραδείγματα)



    ΣΧΟΛΙΑ