• Οικονομία

    Σταϊκούρας: Ρεαλιστικός και μεταρρυθμιστικός ο προϋπολογισμός – €37,9 δισ. τα ταμειακά διαθέσιμα

    Χρήστος Σταικούρας. Υπουργός Οικονομικών


    Για το προσχέδιο του προϋπολογισμού αλλά και την στρατηγική που ακολουθεί η κυβέρνηση προκειμένου να αντιμετωπίσει τόσο την κρίση του κορονοϊού όσο και την τουρκική προκλητικότητα, μίλησε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας από το βήμα της Βουλής.

    Ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι η κυβέρνηση, μέσα σε ένα ρευστό περιβάλλον όπως η κρίση της πανδημίας αλλά και η συνεχής τουρκική επιθετικότητα, καταθέτει ένα προσχέδιο το οποίο θέτει αισιόδοξους στόχους, οι οποίοι όμως δεν υπερβαίνουν τα όρια του ρεαλισμού και που προωθεί μεταρρυθμίσεις, οι οποίες διακρίνονται από οικονομική αποτελεσματικότητα και κοινωνική ανταποδοτικότητα.

    Ο κ. Σταϊκούρας τονίζει ότι το προσχέδιο του προϋπολογισμού είναι ρεαλιστικό καθώς το σημερινό consensus των ευρωπαϊκών και διεθνών οργανισμών είναι για ύφεση 7,9% και των ελληνικών τραπεζών, για ύφεση 7,8%. Επίσης επισημαίνει ότι προβλέπεται σταδιακή τριμηνιαία ανάκαμψη από το 3ο τρίμηνο του 2020, εντούτοις η επαναφορά σε θετικούς τριμηνιαίους ρυθμούς ανάπτυξης, σε ετήσια βάση, αναμένεται το 2ο τρίμηνο του 2021, τονίζοντας ότι τόσο οι διεθνείς οργανισμοί τόσο και η ελληνική κυβέρνηση θεωρεί ότι το 2021 θα είναι έτος ανάκαμψης.

    Ο υπουργός Οικονομικών υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση έχει αντλήσει ήδη από τις διεθνείς αγορές 14 δισ. ευρώ, πως τα ταμειακά διαθέσιμα ανέρχονται σε 37,9 δισ. ευρώ ενώ τόνισε ότι μεταξύ των κεντρικών στόχων για το 2021 είναι και η περαιτέρω ενίσχυση της αποτρεπτικής ισχύος των Ενόπλων Δυνάμεων.

    Ο κ. Σταϊκούρας τόνισε μεταξύ άλλων και τον φιλοεπενδυτικό χαρακτήρα του προϋπολογισμού, λέγοντας πως ενσωματώνει μειώσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών, και περικλείει πρωτοβουλίες ενίσχυσης της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία, όπως για παράδειγμα η μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 22% και η μείωση του φόρου εισοδήματος από το 28% στο 24%.

    Τέλος τόνισε ότι «παράλληλα, διατηρούμε αποθέματα για κάθε ενδεχόμενη εθνική ανάγκη. Ταυτόχρονα, κινούμαστε και με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον, θέτοντας, με τις συνεκτικές πολιτικές μας, στέρεες βάσεις για να ανακάμψουμε, και να επιτύχουμε, το ταχύτερο δυνατόν, υψηλή, διατηρήσιμη, έξυπνη και κοινωνικά δίκαιη ανάπτυξη».



    ΣΧΟΛΙΑ