• Οικονομία

    Σουηδία: Ακόμα βαθύτερη ύφεση για το 2023 προβλέπει η σουηδική κυβέρνηση

    • NewsRoom
    Ο πρωθυπουργός της Σουηδίας Ουλφ Κρίστερσον

    Ο πρωθυπουργός της Σουηδίας Ουλφ Κρίστερσον


    Η σουηδική κυβέρνηση προχώρησε σε αναπροσαρμογή των προβλέψεών της για την πορεία της οικονομίας της χώρας, προβλέποντας πλέον μια βαθύτερη από την αναμενόμενη συρρίκνωση του ΑΕΠ για το 2023, σύμφωνα με στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα τη Δευτέρα.

    Ειδικότερα, το Υπουργείο Οικονομικών της Σουηδίας αναθεώρησε την εκτίμησή του για την συρρίκνωση του ΑΕΠ το 2023 από 0,7% τον περασμένο Δεκέμβριο σε ύφεση 1% σήμερα,  καθώς επανεκτιμά το «προκλητικό οικονομικό περιβάλλον».

    «Αντιμετωπίζουμε μεγάλες προκλήσεις, αλλά θα τις ξεπεράσουμε μαζί», δήλωσε η υπουργός Οικονομικών της Σουηδίας, Ελίζαμπεθ Σβάντεσον, σε δελτίο Τύπου τη Δευτέρα.

    «Πολλοί άνθρωποι αγωνίζονται να τα βγάλουν πέρα, επομένως είναι σημαντικό για την κυβέρνηση να καταπολεμήσει τον πληθωρισμό και να στηρίξει όσους βρίσκονται στις πιο δύσκολες συνθήκες»,  πρόσθεσε.

    Η κυβέρνηση της Σουηδίας είχε ήδη περιγράψει τις οικονομικές προοπτικές της χώρας για το 2023 ως «ζοφερές» σε έκθεσή της τον Οκτώβριο του 2022, με την πρόβλεψη ότι η οικονομία της χώρας θα διολισθήσει σε ύφεση. Τα τελευταία στοιχεία του ΔΤΚ δείχνουν ότι ο πληθωρισμός αρχίζει επιτέλους να επιβραδύνεται, αλλά οι μισθοί υποχωρούν και οι τιμές των κατοικιών αντιμετωπίζουν σοβαρή ύφεση.

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επανέλαβε στις πιο πρόσφατες προοπτικές ανάπτυξης  πως η Σουηδία είναι η μόνη χώρα όπου η πορεία του ΑΕΠ θα διολισθήσει σε αρνητικό έδαφος φέτος, υπολογίζοντας την ύφεση στη σκανδιναβική χώρα στο 0,8%.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσαν οι στατιστικές αρχές την Παρασκεύη, ο  δείκτης τιμών καταναλωτή στη Σουηδία τον Μάρτιο υποχώρησε στο  8%, σε σύγκριση με το 9,4% τον προηγούμενο μήνα.

    Διαβάστε επίσης

    Σουηδία: Ξεκίνησε τη μεγαλύτερη στρατιωτική άσκηση των τελευταίων 25 ετών

    Οι Βρυξέλλες επικρίνουν την απαγόρευση εισαγωγής ουκρανικών σιτηρών από την Πολωνία, την Ουγγαρία, τη Σλοβακία



    ΣΧΟΛΙΑ