• Οικονομία

    Ιδιωτικοποιήσεις: Ποια έργα έχουν κολλήσει για τα καλά στα γρανάζια του ΤΑΙΠΕΔ

    • NewsRoom


    Σωρεία εκκρεμοτήτων αναφορικά με τις ιδιωτικοποιήσεις που έχει, θεωρητικά, δρομολογήσει το ΤΑΙΠΕΔ, αποκαλύπτει το επικαιροποιημένο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αξιοποίησης (Asset Development Plan) που ενέκρινε το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ).

    Όπως αποκαλύπτεται, εξακολουθούν να υπάρχουν σοβαρές εκκρεμότητες που παρεμποδίζουν το μεγαλύτερο έργο αποκρατικοποίησης που βρίσκεται στα σκαριά αυτήν τη στιγμή και δεν είναι άλλο από αυτό της αξιοποίησης του Ελληνικού.

    Για το Ελληνικό, συγκεκριμένα, παραμένουν σε εκκρεμότητα θέματα όπως η έγκριση από το ΣτΕ του σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος που καθορίζει το Σχέδιο Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης (ΣΟΑ) του Ελληνικού, η αναμόρφωση του νομοθετικού πλαισίου και διενέργεια ανοικτού διαγωνισμού για τη χορήγηση άδειας καζίνο, η έκδοση Κοινών Υπουργικών Αποφάσεων (ΚΥΑ) για τη χωροθέτηση και την πολεοδόμηση των περιοχών ανάπτυξης και πολεοδόμησης καθώς και για τη γενική διάταξη του Μητροπολιτικού Πάρκου, η σύσταση Φορέα Διαχείρισης των Ελεύθερων και Δημόσιων Χώρων και Εγκαταστάσεων, η ολοκλήρωση της μετεγκατάστασης των ιδιωτικών και δημόσιων φορέων από την έκταση, η διανομή δικαιωμάτων κυριότητας μεταξύ ΕΔ και ΤΑΙΠΕΔ επί της έκτασης καθώς και η μεταβίβαση εμπράγματων δικαιωμάτων από το ΤΑΙΠΕΔ στην Ελληνικό ΑΕ.

    Σε ό,τι αφορά τη ΔΕΗ και την αξιοποίηση του 17%, δεν έχει επιλεγεί ακόμη ο στρατηγικός σύμβουλος και, όπως επισημαίνεται, θα γίνει «αξιολόγηση από το ΤΑΙΠΕΔ των εναλλακτικών στρατηγικών επιλογών αξιοποίησης του 17% των μετοχών του στη ΔΕΗ».

    Σε ό,τι αφορά τα ΕΛΠΕ, αναφέρεται πως «ο στρατηγικός και χρηματοοικονομικός σύμβουλος θα ενεργήσει ως χρηματοοικονομικός σύμβουλος για την υλοποίηση της προκρινόμενης μεθόδου αξιοποίησης (Φάση ΙΙ), εφόσον ολοκληρωθεί η Φάση Ι (σ.σ. δηλαδή η πρόταση για τη μέθοδο αξιοποίησης από τον σύμβουλο) και εφόσον ληφθεί απόφαση από το ΔΣ του ΤΑΙΠΕΔ». Στρατηγικός και χρηματοοικονομικός σύμβουλος είναι το σχήμα Goldman Sachs, NBG Securities.

    Αναφορικά με τη ΔΕΠΑ (όπου το ΤΑΙΠΕΔ κατέχει το 65% και τα ΕΛΠΕ το 35%) αναμένεται η αξιολόγηση και η επιλογή της καλύτερης μεθόδου αξιοποίησης, για να επιλεχθούν, στη συνέχεια, οι χρηματοικονομικοί και νομικοί σύμβουλοι.

    Για την πώληση, πάλι, του 66% του ΔΕΣΦΑ (όπου το ΤΑΙΠΕΔ κατέχει 31% και τα ΕΛΠΕ 35%), θα πρέπει να υποβληθούν οι δεσμευτικές προσφορές στις 16 Φεβρουαρίου 2018, ναεγκριθεί η συναλλαγή από το Ελεγκτικό Συνέδριο, να υπογραφεί η σύμβαση και να εγκριθεί η συμφωνία από τις αρμόδιες Ευρωπαϊκές Αρχές.

    Σε ό,τι αφορά, τώρα, τις εταιρείες ύδρευσης ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ, για το 11% των μετοχών της ΕΥΔΑΠ που προωθείται προς πώληση αναμένεται η αξιολόγηση από τον χρηματοοικονομικό σύμβουλο των εναλλακτικών επιλογών αξιοποίησης και η επιλογή βέλτιστου τρόπου αξιοποίησης. Στη συνέχεια θα πρέπει να αναθεωρηθεί και να επεκταθεί η Σύμβαση Παραχώρησης με το Ελληνικό Δημόσιο αλλά και να καθοριστούν οι τιμολογιακές πολιτικές. Για τη πώληση του 24% της ΕΥΑΘ παραμένουν ανοιχτές οι εκκρεμότητες που ισχύουν και για την ΕΥΔΑΠ.

    Σε ό,τι αφορά τον ΟΛΘ, η πώληση του 67% έχει μπει μεν σε τροχιά ολοκλήρωσης, αλλά μένει να μεταβιβαστούν οι μετοχές στην κοινοπραξία Deutsche Invest – Terminal Link – Belterra Investments. Για να γίνει αυτό, όμως, θα πρέπει να εγκριθεί η μεταβίβαση από την Επιτροπή Ανταγωνισμού, να υπογραφεί η Αναθεωρημένη Σύμβαση Παραχώρησης μεταξύ ΟΛΘ και Ελληνικού Δημοσίου και να κυρωθεί η σύμβαση από τη Βουλή.

    Εκτός από τα δύο μεγαλύτερα λιμάνια της χώρας, σε τροχιά αξιοποίησης μπαίνουν και 10 περιφερειακά λιμάνια που βρίσκονται στο χαρτοφυλάκιο του ΤΑΙΠΕΔ. Πρόκειται για τα λιμάνια Αλεξανδρούπολης, Ελευσίνας, Λαυρίου, Ραφήνας, Ηγουμενίτσας, Κέρκυρας, Καβάλας, Βόλου, Πάτρας και Ηρακλείου, τα οποία μεταφέρονται στο υπερταμείο (ΕΕΣΥΠ). Επίσης, εντός του πρώτου τριμήνου, αναμένεται να ξεκινήσει η διαδικασία επιλογής και πρόσληψης συμβούλων για το διαγωνισμό αξιοποίησης του λιμένα της Μυκόνου. Όπως αναφέρεται «στο ΤΑΙΠΕΔ έχει περιέλθει όλος ο Λιμένας με τρείς διακριτές δραστηριότητες (Επιβατηγός ναυτιλία, Κρουαζιέρα και Μαρίνα). Εξετάζεται ο βέλτιστος τρόπος παραχώρησης είτε ως σύνολο, είτε ως παραχώρηση κάθε μίας δραστηριότητα ξεχωριστά».

    Αναφορικά με τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών (ΔΑΑ), σε πρώτη φάση προχωρά η διαδικασία επέκτασης της σύμβασης παραχώρησης και θα ακολουθήσει η πώληση του 30%.

    Επίσης, στα χαρτιά έχει κολλήσει και η πώληση των δύο ακινήτων στην περιοχή της Αφάντου στη Ρόδο για τη μια εκ των οποίων (Γκολφ Αφάντου) έχει πλειοδοτήσει η MA Angeliadis και για τη δεύτερη (Νότια Αφάντου) η Τ.Ν. Aegean Sun Investment Limited. Για να κλείσει η συναλλαγή θα πρέπει να υλοποιηθεί το Μνημόνιο Συναντίληψης που έχουν υπογράψει το ΤΑΙΠΕΔ με το υπουργείο Πολιτισμού και την Εφορία Αρχαιοτήτων για τα αρχαία που βρίσκονται εντός των εκτάσεων, να δημοσιευθεί η διοικητική πράξη παραχώρησης χρήσης αιγιαλού και παραλίας και, τέλος, να υπογραφούν οι συμβάσεις.



    ΣΧΟΛΙΑ